Ανακοίνωση ΠΟΓΟ για την 1η Ιουνίου 2011 – Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού

thumbnail

Με την ευκαιρία της 1ης Ιουνίου, Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού, το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ επαναβεβαιώνει τη δέσμευση, προς όλα τα παιδιά στην Κύπρο αλλά και στον κόσμο, ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την παιδική ευημερία, που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του Κινήματος από τη ίδρυση του. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε πιο εντατικά την κοινωνική μας παρέμβαση για να αναδειχθούν σύγχρονα προβλήματα που κτυπούν τα παιδιά και την παιδικότητα (ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων, παιδική πορνογραφία κλπ). Ταυτόχρονα συνεχίζουμε τον αγώνα ώστε η πολιτεία να είναι σε θέση να εγγυάται για κάθε παιδί τα απαραίτητα υλικά και πνευματικά εφόδια για τη ζωή, την υγεία, τη μόρφωση, τη ψυχαγωγία και την αξιοπρέπεια του.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ ενώνει τη φωνή της με τη φωνή και δράση όλων όσων αγωνίζονται:

  • Για την προστασία των παιδιών από κάθε μορφής διάκριση, εκμετάλλευση, κακοποίηση και καταπίεση. Για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών στην ζωή, την εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, την ψυχαγωγία. Η λειτουργία του Επίτροπου για το Παιδί αποτελεί μια τεράστια κατάκτηση για τα παιδιά της Κύπρου, αφού αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία στην εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού στον τόπο μας.
  • Για κατοχύρωση του σεβασμού στην άποψη του παιδιού και στη συμμετοχή του στις αποφάσεις που λαμβάνονται και αφορούν την ζωή του. Στηρίζουμε αμέριστα τη λειτουργία και τη δράση των συλλογικών σωμάτων των μαθητών και τασσόμαστε στο πλευρό του μαθητόκοσμου στον αγώνα του για κατοχύρωση της ελεύθερης έκφρασης και του μαθητικού συνδικαλισμού μέσα στις σχολικές κοινότητες. Παράλληλα, υποστηρίζουμε το θεσμό της Κυπριακής Παιδοβουλής, η οποία καθιερώθηκε ήδη μέσα στην κοινωνία ως βήμα έκφρασης των παιδιών.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε στο αμέσως επόμενο διάστημα:

α) να επικυρωθεί από τη Βουλή Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών κατά της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης και Σεξουαλικής Κακοποίησης (Σύμβαση “Lanzarote”) και

β) να προωθηθεί η εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της βίας ενάντια στα παιδιά ώστε να καλυφθεί το πεδίο που δεν καλύπτεται από τη στρατηγική για την ενδοοικογενειακή βία (π.χ. βία στο σχολείο, παιδική πορνογραφία μέσω διαδικτύου, παιδική εργασία).

Η 1η του Ιούνη είναι από τη φύση της μια γιορτή παγκόσμια, διεθνής και διεθνιστική, μια μέρα που ενώνει ανθρώπους από όλο τον κόσμο, αφιερωμένη σε όλα τα παιδιά του πλανήτη, αγόρια και κορίτσια κάθε φυλής, κάθε θρησκείας, κάθε χρώματος, κάθε γλώσσας. Ως εκ τούτου αποτελεί ευκαιρία για να απαιτήσουμε ξανά από τις χώρες που δεν έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ να το πράξουν χωρίς άλλη καθυστέρηση, αφού αποτελεί το θεμέλιο για όλες τις δράσεις που πρέπει να αναπτυχθούν από κάθε κράτος υπέρ του παιδιού. «Τα παιδιά των φαναριών», τα παιδιά του αναλφαβητισμού και της πείνας, τα παιδιά που γεννιούνται μόνο για λίγες μέρες ζωής ή δουλεύουν ως αλυσοδεμένοι σκλάβοι στην πιο τρυφερή ηλικία τους, τα παιδιά που πληρώνουν με τη ζωή ή την αθωότητα τους το τίμημα των ιμπεριαλιστικών πολέμων είναι σημεία των καιρών που αφορούν και ντροπιάζουν ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Στη δική μας αντίληψη, ο αγώνας για την προστασία και την ευημερία του παιδιού είναι μέρος της ευρύτερης πάλης για την οικοδόμηση του κόσμου της ειρήνης και της δίκαιης –από τα θεμέλια της- κοινωνίας, η οποία θα εδράζεται στην κοινωνική ισότητα και την ισοτιμία των φύλων, στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια για κάθε ανθρώπινη ύπαρξη.