“Εμείς, ως Κύπριες πρέπει πάντα να τονίζουμε την αποφασιστικότητα μας για συνέχιση του κοινού μας αγώνα”

thumbnail

Χαιρετισμός της Σιμγκέ Οκμπουράνεκ μέρους της Γυναικείας Οργάνωσης του ΡΤΚ

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Εκ μέρους της Γυναικείας Οργάνωσης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος – CTP σας μεταφέρω τους πιο θερμούς χαιρετισμούς φιλίας και αδελφοσύνης στο Συνέδριο του Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ που πραγματοποιείται με σύνθημα «Οι γυναίκες μπροστά – ΙΣΟΤΗΤΑ- ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ- ΕΙΡΗΝΗ!».

Επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα μας να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες μας που συμβάλλουν στην αλληλεγγύη των γυναικών που αγωνίζονται εδώ και χρόνια για να φτάσουμε σε μία ενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, πραγματοποιώντας κοινές δραστηριότητες για την επαναπροσέγγιση των κοινοτήτων μας και για την επανένωση της χώρας μας, παλεύοντας ώστε να έχουν οι γυναίκες πιο ενεργό ρόλο στην στη διαδικασία ειρήνης και συνεχίζοντας τον αγώνα κατά των προβλημάτων σε όλους τους τομείς της ζωής.

Η απροσδόκητη εμφάνιση της πανδημίας και η περίοδος που ακολούθησε προκάλεσε άσχημες συνέπειες για όλη  την ανθρωπότητα και είχε άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή των γυναικών. Διανύουμε μια περίοδο όπου παρατηρούμε ότι η περίοδοι της κρίσης όπως της πανδημίας βαθαίνουν την ανισότητα των φύλων και επηρεάζουν αρνητικά τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των γυναικών.

Παγκόσμια και περιφερειακά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν από τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνουν ότι αυτή η πανδημία μπορεί να καταστρέψει τις κατακτήσεις των γυναικών με τους αγώνες τους για ισότητα τα τελευταία 25 χρόνια.

Για το λόγο αυτό τώρα είναι η ώρα να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τον αγώνα για το κοινό μέλλον της χώρας και των κοινωνιών μας. Αν δεν θέλουμε να ζήσουμε σε ένα κόσμο όπου καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

Η ανισότητα μεταξύ γυναικών και αντρών, οι διακρίσεις κατά των γυναικών συνεχίζονται σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να μετατρέψουμε ριζικά τους θεσμούς και τις αντιλήψεις που εμποδίζουν την ισότητα των γυναικών στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή και να δώσουμε αυτό τον αγώνα μαζί. Εμείς ως Κύπριες πρέπει πάντα να τονίζουμε την αποφασιστικότητα μας για το ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μαζί, πέραν όλων των συνόρων και αναλαμβάνοντας πιο προχωρημένες πρωτοβουλίες για την επίτευξη των κοινών μας στόχων. Σε μια περίοδο που ο ρατσισμός, ο εθνικισμός και σωβινισμός εξαπλώνονται στις κοινωνίες από τις ίδιες τις κυβερνήσεις, πρέπει να εξηγήσουμε και να μεταδώσουμε καλύτερα στις κοινότητες μας τη δική μας ιδεολογία και τα ιδανικά μας για το μέλλον αυτής της χώρας. Σε αυτό τον αγώνα έχουμε μεγάλη ευθύνη εμείς οι γυναίκες και οι προοδευτικές γυναικείες οργανώσεις της χώρας μας.

Αγαπητές συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Ο αγώνας μας για μία ειρηνική, δίκαιη και συμφωνημένη λύση του Κυπριακού πρέπει τώρα να ενδυναμωθεί περισσότερο. Ο κοινός μας αγώνας πρέπει να συνεχιστεί πιο δυναμικά ολοένα και περισσότερο για να επιτευχθεί μία λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως αναφέρεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Σε μια περίοδο όπου οι συνομιλίες σταμάτησαν και άρχισαν να συζητιούνται στην Κύπρο πολιτικές που οδηγούν στη διατήρηση της κατάστασης μη λύσης, σε λύση δύο κρατών και στη διχοτόμηση του νησιού. Δεν είναι ρεαλιστική και προφανώς απαράδεκτη οποιαδήποτε πρόταση ή υπόσχεση εκτός των ψηφισμάτων και παραμέτρων του ΟΗΕ.

Ως Γυναικεία Οργάνωση του ΡΤΚ τονίζουμε άλλη μια φορά την πίστη και δέσμευση μας στην ομοσπονδία. Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα δίνει μεγάλο αγώνα στο βορρά ενάντια στον εθνικισμό και τη ρητορική κατά της ομοσπονδιακής λύσης.

Ο στόχος και οι υποσχέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ για λύση μπορεί να είναι διαφορετικές αλλά όλοι πρέπει να ξέρουν ότι αυτοί οι στόχοι και τα οράματα δεν συμπίπτουν με τις διεκδικήσεις και τους στόχους της τ/κ κοινότητας. Ο στόχος της τ/κ κοινότητας είναι πολύ σαφής: «Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα».

Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα όπως και οι Τουρκοκύπριοι τονίζουν με κάθε ευκαιρία το μοναδικό έγκυρο μοντέλο λύσης το οποίο είναι η ομοσπονδία με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ οι οποίες είναι αποδεκτές από όλο τον κόσμο. Με αυτό το στόχο το ΡΤΚ διεξάγει ένα σημαντικό αγώνα στα βόρεια του νησιού.

Η εγκατάλειψη του μοντέλου της ομοσπονδίας σημαίνει διαιώνιση της διαίρεσης, υποστήριξη του αδιεξόδου και αυτό είναι απαράδεκτο και για τις δύο κοινότητες.

Αξιότιμες συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σήμερα είναι η μέρα να υψώσουμε τον κοινό μας αγώνα. Είναι η μέρα εντατικοποίησης των δραστηριοτήτων για την επαναπροσέγγιση και καταπολέμησης κάθε είδους δυνάμεων που απομακρύνουν τις κοινότητες από το πλαίσιο της ομοσπονδίας. Σήμερα είναι η μέρα να αναζωπυρωθεί η φωτιά της ειρήνης στις καρδιές μας και να αναζωπυρωθούν οι ελπίδες τους.

Για το λόγο αυτό είμαστε αποφασισμένες να εντείνουμε τις κοινές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται από τη Γυναικεία Οργάνωση ΡΤΚ και την ΠΟΓΟ. Θα συνεχίσουμε να βροντοφωνάζουμε τη λαχτάρα και την αποφασιστικότητα μας για ειρήνη και να αγωνιζόμαστε για αυτήν ώστε οι κοινότητες μας να επιτύχουν ειρήνη και αξιοπρεπή ζωή.

Δεν υπάρχει χώρος για απόγνωση και απογοήτευση για το μέλλον της κοινής μας πατρίδας. Σε όλους όσους χτυπούν οι καρδιές τους για ειρήνη, αγάπη για την ανθρωπότητα, δημοκρατία και ελευθερία πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι σε αυτό το δρόμο. Μαζί θα προχωρήσουμε σε αυτό το δρόμο. Θα ενώσουμε τις φωνές μας, τις καρδιές μας, τις ελπίδες και τα όνειρα μας για την ειρήνη. Όλοι θα επαναλάβουμε αποφασιστικά το ίδιο σύνθημα:

Η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί!

http://www.pogocy.com/wp-content/uploads/2021/11/SIMGE-OKBURAN-scaled.jpg