ΠΟΓΟ: H προτροπή στο ειδεχθές έγκλημα του βιασμού είναι καταδικαστέα και επικίνδυνη

thumbnail

Ανακοίνωση του Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ αναφορικά με τις χυδαία σεξιστικές δηλώσεις συμμετέχοντα στο τηλεπαιχνίδι Big Brother.

Με αποτροπιασμό παρακολουθήσαμε τις απαράδεχτες, χυδαία σεξιστικές δηλώσεις συμμετέχοντα στο τηλεοπτικό παιχνίδι Big Brother, που προβάλλεται σε Ελλάδα και Κύπρο, οι οποίες αποτελούν, όχι μόνο αναπαραγωγή στερεοτυπικών προτύπων και ρητορική μίσους αλλά και προτροπή στο έγκλημα του βιασμού.

Παρακολουθώντας το στιγμιότυπο, καταδικάζουμε την επιλογή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, ο οποίος αντί να αφαιρέσει το συγκεκριμένο στιγμιότυπο από τη δημόσια προβολή και να προχωρήσει σε αποβολή του συγκεκριμένου συμμετέχοντα από την πρώτη στιγμή, έδωσε την ευκαιρία αυτές οι επικίνδυνες απόψεις να προβληθούν από τον τηλεοπτικό του αέρα.

Τέτοιες απόψεις και συμπεριφορές δεν γίνονται σε καμία περίπτωση ανεκτές καθώς αυτές είναι που καλλιεργούν στην κοινωνία μας τον σεξισμό, τις διακρίσεις φύλου και την κουλτούρα του βιασμού. Η ανοχή τέτοιων αντιλήψεων, μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει στην κοινωνία μας, να προωθήσει επικίνδυνα πρότυπα και να κανονικοποιήσει απόψεις όπως αυτές που έχουν όσοι προβαίνουν στο ειδεχθές έγκλημα του βιασμού.

Είναι θετικό ωστόσο, το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπήρξε καθολική κατακραυγή από πολίτες μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, ενώ πολιτικά κόμματα και οργανώσεις προέβηκαν σε καταδικαστικές τοποθετήσεις. Την ίδια στιγμή παρατηρήθηκε απόσυρση των χορηγιών από τις επιχειρήσεις που στηρίζουν την εκπομπή. Κάτω από αυτές τις πιέσεις, ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ προχώρησε σε αποβολή του συγκεκριμένου παίχτη από το τηλεπαιχνίδι ενώ πολλοί είναι εκείνοι που συνεχίζουν να απαιτούν την οριστική παύση του.

Σε αυτό το πλαίσιο το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ καλεί το τηλεοπτικό κανάλι Σίγμα, που προβάλλει στην Κύπρο την εν λόγω εκπομπή, όπως προχωρήσει σε διακοπή της. Την ίδια στιγμή καλούμε την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου όπως τοποθετηθεί επί του ζητήματος καταδικάζοντας όσα απαράδεχτα έχουν προβληθεί.