ΠΟΓΟ: Υποκρισία και ρατσισμός πίσω από την πρόταση νόμου του ΕΛΑΜ για απαγόρευση της μαντίλας

thumbnail

Το νεοφασιστικό μόρφωμα ΕΛΑΜ κατέθεσε πρόταση νόμου για απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας σε δημόσιος χώρους και εκπαιδευτήρια, προβάλλοντας ως λόγο της κίνησης τους το γεγονός ότι η μαντίλα συνιστά σύμβολο υποταγής της γυναίκας.

Όλοι και όλες γνωρίζουμε ότι ο πραγματικός λόγος της κατάθεσης της συγκεκριμένης πρότασης είναι ο ρατσισμός και ο ξενοφοβικός λαϊκισμός του νεοφασιστικού μορφώματος. Εντούτοις, επειδή οι φασίστες είναι υποκριτές προσποιούνται ότι ενδιαφέρονται για τη θέση της γυναίκας. Όλες οι νεοφασιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη, αντιτάσσονται συστηματικά σε κάθε πολιτική που αφορά στην ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών. Στο Ευρωκοινοβούλιο, η Χρυσή Αυγή καταψηφίζει μέτρα και πολιτικές για την εργαζόμενη μητέρα, για την άδεια μητρότητας και τη γονική άδεια, για την καταπολέμησης της σεξουαλικής παρενόχλησης. Δεν αποδέχονται καν το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν για το σώμα τους και το ΕΛΑΜ μαζί με εκκλησιαστικούς συντηρητικούς κύκλους εξαπέλυσαν επίθεση ενάντια στον εκσυγχρονισμό της κυπριακής νομοθεσίας για τις αμβλώσεις. Οι φασίστες εμπνέονται από το ναζιστικό δόγμα των «τριών Κ» για τις γυναίκες («Kinder, Küche, Kirche» δηλαδή Παιδιά, Κουζίνα και Εκκλησία) και είναι αυτές ακριβώς οι σκοταδιστικές αντιλήψεις που τους καθιστούν όψεις του ίδιου νομίσματος με τις διάφορες σκοταδιστικές πρακτικές φονταμενταλιστών.

Τέλος, ισχυρίζονται ότι στόχος της πρότασης τους είναι η απαγόρευση της κάλυψης των χαρακτηριστικών του προσώπου ώστε να δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης της ταυτότητας ενός ανθρώπου που κινείται ενώπιον και άλλων πολιτών. Εδώ ο ρατσισμός συναντά την παροιμιώδη αμορφωσιά, αφού οι ΕΛΑΜίτες δεν γνωρίζουν ότι άλλο πράγμα είναι η μαντίλα (χιτζάπ) που δεν καλύπτει το πρόσωπο και άλλο η μπούρκα.

Σημειώνουμε επίσης ότι αν το ΕΛΑΜ κόπτεται για τα δικαιώματα των γυναικών θα έχει ήδη εντοπίσει ότι στοιχεία διακρίσεων σε βάρος της γυναίκας υπάρχουν σε όλες τις θρησκείες. Οι διάφορες μορφές διακρίσεων και καταπίεσης των γυναικών που απορρέουν από το δόγμα και την πρακτική διαφόρων θρησκειών δεν θα εκλείψουν με νέες μορφές απαγορεύσεων και επιβολής, αλλά με την ελεύθερη επιλογή και συνείδηση των ίδιων των γυναικών.

19.09.2019

Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ