Τρικλοποδιές στον αγώνα του γυναικείου κινήματος από την κυβέρνηση ΔΗ.ΣΥ – Αναστασιάδη

thumbnail

Τις τελευταίες μέρες δεν προλαβαίνουμε να καταμετρούμε περιστατικά με τα οποία ο Προέδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του, βάζουν τρικλοποδιές στον αγώνα του γυναικείου κινήματος για τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην κυπριακή κοινωνία και την κατάρριψη των αναχρονιστικών στερεοτύπων και αντιλήψεων.

Σαν να μην έφτανε το ουροδοχείο σε σχήμα σκυμμένης, γυμνής γυναίκειας φιγούρας, το οποίο, κυκλοφόρησε χάρη στην επιχορήγηση ποσού ύψους 50 χιλιάδων ευρώ από την Κυπριακή Δημοκρατία, καταγράφοντας δείγματα πρωτοφανούς σεξισμού και εμπορευματοποίησης της γυναικείας υπόστασης, πληροφορηθήκαμε ότι ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε να δώσει προεδρική χάρη σε καταδικασθέντα για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης.

Είναι η πρώτη φορά που δόθηκε προεδρική χάρη σε καταδικασθέντα για παιδεραστία, στέλνοντας λάθος μηνύματα στην κοινωνία, τη στιγμή που η ίδια η Εθνική στρατηγική θέλει να περνά το μήνυμα της μηδενικής ανοχής σε σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών. Ταυτόχρονα είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διέγραψε με μια μονοκονδυλιά, όλες τις προσπάθειες καταπολέμησης της βίας και της σεξουαλικής κακοποίησης που χρόνια τώρα κάνουν οργανωμένα σύνολα και οργανώσεις, επιτροπές και συμβούλια κυβερνητικά και μη, μέσα από εκστρατείες και σχέδια δράσης, ενώ την ίδια στιγμή έθεσε υπό αμφισβήτηση την νομοθεσία για την παραδειγματική τιμωρία των βιαστών και την στήριξη των θυμάτων.

Σχεδόν ταυτόχρονα ενημερωθήκαμε για τη σύλληψη πέντε ατόμων για υπόθεση εμπορίας προσώπων, εκ των οποίων οι τρεις είναι αστυνομικοί. Αξίζει να σημειώσουμε πως τον περασμένο Ιούλιο κυκλοφόρησε η Έκθεση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για την εμπορία προσώπων στην Κύπρο. Κατ’ αρχή υπογραμμίζουμε ότι εμείς δεν αναγνωρίζουμε στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κανένα ιδιαίτερο ρόλο για αξιολόγηση των κρατών, ως προς αυτό ή άλλα ζητήματα.

Η εν λόγω έκθεση αναφέρεται σε βελτίωση της θέσης της Κύπρου, γεγονός που προξένησε ικανοποίηση στα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα. Εντούτοις ακόμα και αυτή η Έκθεση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ περιλαμβάνει υποδείξεις και συστάσεις για τα κενά και τις ελλείψεις που παρουσιάζονται στη κυβερνητική πολιτική για αντιμετώπιση της εμπορίας προσώπων.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση έχουν θέσει στο περιθώριο τα παιδιά και τις γυναίκες και ακόμη περισσότερο εκείνες που βρίσκονται εκτεθειμένες στα δίκτυα της βίας και της σωματεμπορίας. Είναι ακόμη πασιφανές πως ο ΠτΔ και όσοι κυβερνούν δεν κόπτονται για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην κοινωνία ευρύτερα αλλά και στη ζωή των γυναικών η οποιαδήποτε απόφαση λάβουν ούτε νοιάζονται για τα εμπόδια που θέτουν σε όσες και όσους αγωνίζονται για ισότητα και ισοτιμία των φύλων.

Έστω και την υστάτη, το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ κάνει έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση ΔΗΣΥ, να εντάξουν στην ατζέντα τους τα θέματα που αφορούν τα παιδιά και τις γυναίκες, την προστασία τους από τη βία, τη σεξουαλική παρενόχληση και τη σωματεμπορία.

Αναμένουμε από την κυβέρνηση να περάσει πλέον από τα λόγια στα έργα. Είναι ανάγκη να προχωρήσει άμεσα στη διαμόρφωση και υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής και στρατηγικής που να αντιμετωπίζει σφαιρικά και ολοκληρωμένα τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, καθώς και τη βία κατά των γυναικών ώστε επιτέλους να πάψουμε να μετράμε αυξητικά παιδιά και γυναίκες θύματα βίας.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ θα είναι πάντα απέναντι από τους ένστολους προστάτες του νόμου και της τάξης σε ρόλο νταβατζή, αλλά και των όποιων ευυπόληπτων πολιτών, υπεράνω κάθε υποψίας σε ρόλο σύγχρονων δουλεμπόρων. Στέκεται αλληλέγγυο στα παιδιά και τις γυναίκες θύματα και θα συνεχίσει ν’ αγωνίζεται για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας που να αντικατοπτρίζει και να αναπαράγει την ισότητα μεταξύ των φύλων και να είναι απαλλαγμένη από κάθε μορφής βία.

14 Σεπτεμβρίου 2018