ΠΟΓΟ:Αναδεικνύονται ξανά τα τεράστια κενά και αδυναμίες του συστήματος για αποτελεσματική προστασία και θεραπεία σε ανήλικα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης

thumbnail

 

Ως Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ απευθύνουμε τα συλλυπητήρια μας στους οικείους και τους φίλους της Έλενας.

Η τραγική κατάληξη μιας υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου αναδεικνύει, για ακόμη μια φορά, όλα τα κενά και τις αδυναμίες του συστήματος ώστε να προσφέρει αποτελεσματική προστασία και θεραπεία σε ανήλικα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Κάθε φορά που καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες να απαντήσουν και να τοποθετηθούν για τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζονται, καταγράφονται και τυγχάνουν χειρισμού παρόμοια περιστατικά, μας αναφέρουν ότι όλα βαίνουν καλώς. Κάθε φορά διαψεύδονται από την σκληρή πραγματικότητα. Από την αναγνωριστική παράταξη σε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου, μέχρι και την ελλιπή εποπτεία παιδεραστή, μέχρι και το τραγικό περιστατικό της Έλενας καταδεικνύεται ότι το σύστημα αποτυγχάνει να στηρίξει τα θύματα, να τιμωρήσει παραδειγματικά και να τα προστατεύσει.

Για εμάς υπάρχουν μια σειρά από προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό :

  1. Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να εξαπολύσουν μιας τεράστιας κλίμακας έρευνα ώστε να εξασφαλιστεί ότι ο συγκεκριμένος καταδικασθέντας παιδεραστής δεν έχει παρενοχλήσει άλλο παιδί. Δεν θα πρέπει να προχωρήσουμε σε οτιδήποτε άλλο εάν δεν επιβεβαιώσουμε ότι εκεί έξω δεν υπάρχει ένα παιδί το οποίο υπήρξε θύμα και δεν τυγχάνει στήριξης. Αυτό θα πρέπει να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις όπου οι θύτες εργάζονται ή απασχολούνται εθελοντικά σε τομείς που έρχονται καθημερινά σε επαφή με παιδιά.
  2. Να λειτουργήσει επιτέλους το « Σπίτι του Παιδιού». Μετά τα προεκλογικά εγκαίνια θα πρέπει η πολιτεία να δείξει εάν γνήσια ενδιαφέρεται για την λειτουργία της συγκεκριμένης δομής ή εάν θα επαναφέρεται μόνο ως προεκλογικό πυροτέχνημα. Από μόνο του το γεγονός ότι το κτήριο εγκαινιάστηκε, ενώ τρείς μήνες μετά συνεχίζει να είναι κλειστό, δείχνει και το ακριβές ενδιαφέρον του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
  3. Να υπάρξει επαρκής στελέχωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης όπου τα οικονομικά προβλήματα επενεργούν και οξύνουν τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, βίας ενάντια στις γυναίκες κ.ο.κ παρατηρούμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες παραμένουν υποστελεχωμένες. Δεχόμαστε συνεχώς παράπονα από λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας ότι έχουν καταλήξει να εξετάζουν ουσιαστικά αιτήσεις προς την ΥΔΕΠ, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα την ευθύνη της πολύπλευρης στήριξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Σε ότι αφορά την ενδοεκκλησιαστική διαμάχη δεν θα τοποθετηθούμε. Αντιλαμβανόμαστε ότι η πολιτεία έχει τους δικούς της νόμους/κανόνες ενώ η Εκκλησία καθοδηγείται από τους δικούς της. Και οι δύο, φυσικά, κρίνονται για την δικαιοσύνη που προσφέρουν και την αποτελεσματικότητα τους.

28 Μαρτίου 2018