13ο Επαρχιακό Συνέδριο της ΠΟΓΟ Αμμοχώστου: Πλώρη για νέους αγώνες

thumbnail

Τις βάσεις για νέους αγώνες για προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισοτιμίας ανδρών και γυναικών, στήριξη της κυβέρνησης και του Προέδρου Χριστόφια και λύση του Κυπριακού έθεσε το 13ο Επαρχιακό Συνέδριο της ΠΟΓΟ Αμμοχώστου.  Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011, απέναντι από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια και αποτέλεσε την αφετηρία της νέας πορείας της επαρχιακής οργάνωσης σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον τόπο.

Η Επαρχιακή Γραμματέας της ΠΟΓΟ Αμμοχώστου Λένια Κωνσταντίνου, στην εισηγητική της ομιλία, έκανε ανασκόπηση δράσης της οργάνωσης από το προηγούμενο συνέδριο αναλύοντας το πολιτικοκοινωνικό γίγνεσθαι μέσα στο οποίο κλήθηκαν να λειτουργήσουν τα μέλη και στελέχη του γυναικείου κινήματος. Για το Κυπριακό σημείωσε τη δύσκολη κατάσταση ένεκα της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς και τόνισε την ανάγκη συνέχισης του αγώνα για τη λύση ασκώντας κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη συμπεριφορά τους. Η Λ. Κωνσταντίνου χαιρέτισε τους χειρισμούς του Προέδρου Χριστόφια για το φυσικό αέριο, ενώ έκανε αναφορά και στην επαναπροσέγγιση, τονίζοντας ότι είναι συστατικό στοιχείο του αντικατοχικού αγώνα. Σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό μέτωπο, αναφέρθηκε στην ένταση που προκάλεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα.  «Αυτό το οποίο προσπαθούν είναι να φανεί ότι ο Πρόεδρος είναι αποτυχημένος και ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί.  Σε αυτό όμως θα μας βρίσκουν συνεχώς αντιμέτωπους», διαμήνυσε.

Αναφορικά με την κατ’ εξοχήν δράση της ΠΟΓΟ, δηλαδή τη γυναίκα, η ε.γρ. της ΠΟΓΟ Αμμοχώστου παρέθεσε τους άξονες πολιτικής για την καταπολέμηση του ελλείμματος ισότητας στην εργασία, ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής που να ανταποκρίνεται στους πολλαπλούς ρόλους των γυναικών, καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και άλλες πολιτικές οι οποίες, όπως είπε θα είναι το αντικείμενο της δράσης της επαρχιακής οργάνωσης.  Επ’ αυτών των ζητημάτων, επεσήμανε τις σωστές πολιτικές της κυβέρνησης Χριστόφια χωρίς να παραλείψει να σημειώσει ότι υπάρχουν ακόμα κενά που πρέπει να καλυφθούν.  “Το γυναικείο κίνημα της ΠΟΓΟ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών από τις αντιλαϊκές πολιτικές”, είπε. Σε ό,τι αφορά στα οργανωτικά ζητήματα, η ε.γρ. της ΠΟΓΟ Αμμοχώστου, υπέδειξε την ανάγκη αύξησης των τοπικών κινημάτων και της δράσης της οργάνωσης γυναικών του Λαϊκού Κινήματος.  Εκανε επίσης ευρεία ανάλυση της οργανωτικής λειτουργίας του κινήματος επισημαίνοντας και τις επιτυχίες, αλλά και τα προβλήματα και θέτοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να αναζητηθούν λύσεις.  Αναφορά έκανε και στις επικείμενες δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, τονίζοντας ότι στόχος είναι η αύξηση των ποσοστών του κόμματος και η επαναβεβαίωση του ΑΚΕΛ ως μιας ισχυρής πολιτικής δύναμης. Καταλήγοντας, η Λένια Κωνσταντίνου περιέγραψε το όραμα της ΠΟΓΟ που είναι η δίκαιη λύση του Κυπριακού, η επικράτηση της ειρήνης στην Κύπρο, η κοινωνική δικαιοσύνη, η καταπολέμηση του ελλείμματος ισότητας και η καταπολέμηση της βίας.

Ανοιγμα στις εργασίες του συνεδρίου έκανε η Δώρα Τσιάμα, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου Νίκος Ιωάννου, ο οποίος συνεχάρη το Κίνημα για τη δράση του σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και σημείωσε την καθοριστική συμβολή του σε όλους τους αγώνες και στις επιτυχίες του Λαϊκού Κινήματος και του ΑΚΕΛ.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Γενική Γραμματέας της ΠΟΓΟ Σκεύη Κουκουμά η οποία χαρακτήρισε το Λαϊκό Κίνημα της Κύπρου μέρος του οποίου είναι η ΠΟΓΟ, κινητήρια δύναμη για την πλήρη και έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστόφια.  Η Σ. Κουκουμά έδωσε απαντήσεις στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση καταθέτοντας τις πολιτικές που εφαρμόζονται υπέρ της ισοτιμίας, ενώ κατέστησε σαφές ότι η ΠΟΓΟ θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και ειδικά των γυναικών.

Μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή του 13ου Συνεδρίου της ΠΟΓΟ Αμμοχώστου ήταν η ανάγνωση από τη Λένια Τακούσιη Χριστοφόρου του ποιήματος “Ανθρώπινη Ασπίδα” το οποίο είναι αφιερωμένο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και γράφτηκε μετά την έξαρση της ισοπεδωτικής κριτικής εναντίον του.

Παρούσα στο συνέδριο ήταν και αντιπροσωπεία της οργάνωσης γυναικών του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Αμμοχώστου με επικεφαλής την Πρόεδρο Τουτού Φερντί Σογιέρ.  Παρέστησαν επίσης η Τουρκοκύπρια συγγραφέας Λεϊλά Κιράλπ και εκπρόσωπος του ΡΤΚ Αμμοχώστου όπως και της τοπικής οργάνωσης Τρικώμου.

Το Συνέδριο εξέλεξε επίσης το νέο Επαρχιακό Συμβούλιο το οποίο αποτελούν οι εξής: Κίκα Δαμιανού, Δώρα Τσιάμα, Ελένη Μαρκάτζιη, Αντρη Αντρέου, Μαρία Τσούκκα, Ελενα Τζιοβάνη, Βάσω Χριστοφόρου, Χαρίκλεια Μαυρίδου, Αννίτα Λίλλη, Ρίτα Πιερή, Μάρω Ζαχαρίου, Θεραπούλα Καλαθά, Ζωή Μονογιού, Σωτήρα Τσιάμα, Σόφη Κολάνη, Αντρη Χαραλάμπους.