Ανακοίνωση Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ για τη 1η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού: “Οι μέρες μετά την πανδημία απαιτούν αγώνες για τη στήριξη των παιδιών και των ευάλωτων ομάδων”

thumbnail

Η ασφάλεια, η προστασία και η ευημερία του παιδιού πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής. Αυτό έρχεται να μας θυμίσει η 1η Ιουνίου, που έχει καθιερωθεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού.

Παρά το γεγονός ότι σε πολλές χώρες έχει βελτιωθεί η κατάσταση στην οποία ζουν τα παιδιά, σύμφωνα με τη UNICEF, παρατηρούνται ανισότητες καθώς τα παιδιά από τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλαπλάσια προβλήματα σε σύγκριση με τα παιδιά που ζουν σε καλύτερες οικονομικές συνθήκες.  Πολλά παιδιά ζουν στη φτώχεια, στερούνται στοιχειώδους εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες είναι θύματα πολεμικών και μεταδοτικών ασθενειών και της μετανάστευσης. Ταυτόχρονα πολλά παιδιά γίνονται θύματα σωματικής και  σεξουαλικής βίας ενώ συχνά ρίχνονται στα δίκτυα της σωματεμπορίας. Μάλιστα, στις μέρες μας τα παιδιά βρίσκονται ενώπιον περισσότερων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή και η ηλεκτρονική κακοποίηση κάθε μορφής.

Η πανδημία έχει φέρει τα παιδιά ανά το παγκόσμιο σε ακόμη πιο δυσχερή θέση καθώς βρίσκονται αντιμέτωπα με την όξυνση της φτώχειας και τις κοινωνικές ανισότητες. Επιπρόσθετα τα παιδιά, φαίνεται να αντιμετωπίζουν νέους κινδύνους καθώς, σύμφωνα με τη Europol, κατά τον Μάιο του 2020 τα κρούσματα διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης, εις βάρος τους είχαν αυξηθεί στις χώρες της ΕΕ, ανάμεσα τους και η Κύπρος, εξαιτίας της υπερβολικής έκθεσης τους στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Στη χώρα μας η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Τα παιδιά και ιδιαίτερα αυτά με περιορισμένους οικονομικούς πόρους αντιμετώπισαν σωρεία προβλημάτων εξαιτίας της πανδημίας. Πολλά παιδιά έγιναν θύματα της αυξημένης οικογενειακής βίας που παρατηρήθηκε ενώ αποκλείστηκαν από το σχολείο, το οποίο για πολλά αποτελεί τη μοναδική διέξοδο μόρφωσης, ψυχαγωγίας ακόμη και σίτισης σε κάποιες περιπτώσεις.  Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι η ίδια η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα φροντίσει για την πρόσβαση όλων των παιδιών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση με την παροχή ηλεκτρονικών συσκευών και διαδικτύου, κατέληξε να στερεί την πρόσβαση στο μάθημα σε παιδιά από χαμηλά κοινωνικά στρώματα, καταπατώντας έτσι το θεμελιώδες  δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση και προκαλώντας πληγές που δύσκολα θα επουλωθούν.

Οι μέρες μετά την πανδημία απαιτούν αγώνες σε πολλαπλά μέτωπα. Ένα από αυτά είναι η στήριξη των παιδιών και των ευάλωτων ομάδων που έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Ως Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ασφάλεια, την προστασία και την ευημερία των παιδιών και να καταγγέλλουμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.