Διακήρυξη Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ για την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ – ΚΑΜΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ
Διακήρυξη για την 8η του Μάρτη 2022
Με αφορμή την 8η του Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ χαιρετίζει τις γυναίκες της εργατιάς, τις αυτοαπασχολούμενες, τις αγρότισσες, τις συνταξιούχες, τις άνεργες, τις μαθήτριες, τις φοιτήτριες, τις πρόσφυγες, τις μετανάστριες. Με το σύνθημα «Καμία μόνη – Καμία λιγότερη» ενώνει τη φωνή και τις δυνάμεις του, με τις γυναίκες του κόσμου, απέναντι σε κάθε μορφή βίας με βάση το φύλο.
Αυτές τις δύσκολες ώρες η σκέψη μας βρίσκεται κοντά στον Ουκρανικό λαό, που δοκιμάζεται βάναυσα. Η σκέψη μας βρίσκεται με τις γυναίκες και τα παιδιά της Ουκρανίας, τον άμαχο πληθυσμό που ζει τη λαίλαπα του πολέμου. Ως Γυναικείο Κίνημα, καταδικάζουμε κάθε στρατιωτική επέμβαση και τονίζουμε ότι ο σεβασμός της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και η μη επέμβαση στα εσωτερικά τους αποτελούν βασικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Η 8η του Μάρτη έχει τις ρίζες της σε μια σημαντική στιγμή του παγκόσμιου εργατικού κινήματος:
Όταν στις 8 Μαρτίου 1857, οι εργάτριες στα υφαντουργεία και ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, κατεβαίνουν σε απεργία και αιματηρές διαδηλώσεις, σηκώνοντας ανάστημα στην εργοδοσία και το κράτος, διεκδικώντας ίσο μισθό για ίση εργασία με τους άντρες, λιγότερες ώρες δουλειάς και καλύτερες συνθήκες εργασίας μέσα στις άθλιες φάμπρικες. Αντλούμε διδάγματα από τον αγώνα των εργατριών και παίρνουμε παραδείγματα από τα ιστορικά αποτυπώματα.
Η 8η του Μάρτη δεν είναι μέρα γιορτής, αλλά αφύπνισης. Είναι ημέρα μνήμης και τιμής. Είναι ημέρα απολογισμού και υπενθύμισης πως οι αγώνες συνεχίζονται μέχρι την πλήρη ισοτιμία και εξάλειψη κάθε μορφής κοινωνικής αδικίας που πλήττει ειδικότερα τη γυναίκα, εργαζόμενη, μητέρα, νέα, συνταξιούχο, μονογονιό, πρόσφυγα, εγκλωβισμένη, μετανάστρια.
Φέτος με σύνθημα «Καμία μόνη – Καμία λιγότερη» τιμούμε ιδιαίτερα τις γυναίκες που βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν για την έμφυλη βία. Τιμάμε αυτές τις γυναίκες που ήρθαν αντιμέτωπες με το τέρας του μισογυνισμού και του σεξισμού, τιμάμε τις γυναίκες που αντιμετώπισαν τις διακρίσεις στο χώρο εργασίας, στην κοινωνία, που στάθηκαν απέναντι στην ενδοοικογενειακή βία.
Δυστυχώς, στην Κύπρο του 2022, δεν έχει γίνει ακόμη διακριτό στην κοινωνία και στην πολιτεία, τι είναι η έμφυλη βία. Ο όρος, εμπερικλείει οποιαδήποτε επιβλαβή πράξη, κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας λόγω φύλου. Έχει άμεση σχέση με την ανισότητα, την κοινωνική θέση ισχύος/ εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Σύμφωνα με τους διεθνώς αναγνωρισμένους ορισμούς της έμφυλης βίας (GBVIMS), οι κύριοι τύποι της είναι τέσσερις: Σεξουαλική, Σωματική, Ψυχολογική και Οικονομική βία.
Οι μορφές της έμφυλης βίας καθορίζονται ως Λεκτική, σωματική, ψυχολογική / συναισθηματική κακοποίηση, βιασμός, σεξουαλική βία, σεξουαλική παρενόχληση, εμπορία ανθρώπων (human trafficking), σεξουαλική εκμετάλλευση, οικονομική βία, εξαναγκαστικός γάμος, Ακρωτηριασμός Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων κτλ
Πολιτικές κυβέρνησης ΔΗΣΥ- Αναστασιάδη
Με την κυβέρνηση Νικου Αναστασιάδη-Συναγερμού στο πηδάλιο του κράτους ο αγώνας των γυναικών γίνεται δυσκολότερος. Από την ιδεολογία και τις αρχές που υπηρετούν οι κυβερνώντες, πηγάζει ο σοβινισμός και ο ρατσισμός. Από τις ενέργειες τους αυξάνεται η ανισότητα, αφού είναι με τις πολιτικές τους που θέτουν τη γυναίκα σε δυσμενέστερη θέση, αναγκάζοντας την πολλές φορές να επιλέξει μεταξύ της οικογένειας και της εργασίας. Μεθοδευμένα υποτιμούν και κατατάσσουν τη γυναίκα σε μειονεκτικότερη θέση: Επιδιώκουν τη διάλυση των δομών κοινωνικής φροντίδας, προωθούν τη φιλελευθεροποίηση των ωραρίων σε τομείς που κυρίως απασχολούνται γυναίκες, συρρικνώνουν κάθε μορφής επίδομα, είτε αυτό αφορά μονογονιούς, είτε ευάλωτες ομάδες, απαξιώνουν τις ανάγκες των γυναικών για στήριξη, αλλά και ως θυμάτων βίας.
Ως Γυναικείο Κίνημα λέμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ, ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. Επιθυμούμε μια πιο δίκαιη κοινωνία, μια κοινωνία της έμφυλης ισότητας απαλλαγμένη από κάθε μορφής βία και από κάθε μορφής στερεότυπα.
Έχοντας αυτά υπόψη ζητούμε:
Επίλογος
Ως Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ καλούμε τις γυναίκες να συμπορευθούν μαζί μας στους αγώνες για κοινωνική απελευθέρωση, ισοτιμία και ισονομία, για χειραφέτηση. Για να απαλλαγούμε από τον βραχνά της ανισότητας, με επακόλουθο την έμφυλη βία στην όποια μορφή της, οφείλουμε όλες οι γυναίκες να συμπορευθούμε ενωμένες διεκδικώντας ένα νέο τρόπο ζωής. Επιδιώκοντας ένα ιδεατό κόσμο, μακριά από ανισότητες, πολέμους, φτώχεια, ατομικισμό και ανταγωνισμό, επιδιώκοντας ένα κόσμο στον οποίο θα επικρατούν οι αξίες της ανιδιοτέλειας, της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας και σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού.
Η 8η του Μάρτη 2022 ας είναι η αφετηρία για να αναγνωρίσουμε τις ηρωίδες της καθημερινότητας μας. Τις γυναίκες που σε συνθήκες ανασφάλειας και ψυχικής πίεσης, εργάζονται σκληρά, φροντίζουν παιδιά και γονείς, μιλάνε ανοιχτά καταγγέλλοντάς τους θύτες τους.
Σήμερα, δεν είναι μέρα γιορτής. Είναι ημέρα μνήμης, τιμής και υπενθύμισης πως οι γυναίκες ακόμη μάχονται, διεκδικούν, απαιτούν. Είναι μια μέρα που μας ξαναθυμίζει πως ο δρόμος είναι ακόμα μακρής, πως υπάρχουν ακόμα μάχες να δοθούν.
8 Μαρτίου 2022