Οι γυναίκες έχουν μόνο μία επιλογή! Ψήφος στο ΑΚΕΛ!

thumbnail

Λίγες μόνο ώρες μας χωρίζουν από την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου στις Βουλευτικές εκλογές της 30ης του Μάη 2021.

Το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ, απευθύνεται στην κάθε γυναίκα ξεχωριστά και την καλεί να προσέλθει μαζικά στις κάλπες στηρίζοντας την πρόταση του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις! Αυτή την ώρα, είναι ανάγκη οι γυναίκες, να συνειδητοποιήσουν ότι τυχόν αποχή τους, θα επιχειρηθεί να ερμηνευθεί, στην πράξη πλέον, ως ψήφος εμπιστοσύνης και επιδοκιμασίας προς τη δίνη της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας και της διαφθοράς. Θα ερμηνευθεί ως επιβράβευση των άριστων των αρίστων, της διακυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ.

Θα θεωρηθεί ως επιβράβευση στην υπόσκαψη της παιδείας και της υγείας, της επιδείνωσης της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολλών, των νέων, των εργαζόμενων γυναικών, των μονογονεϊκών οικογενειών, των ανέργων. Θα θεωρηθεί ως επιβράβευση της διαφθοράς, της ανεπάρκειας, της κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης που υπηρετεί καθημερινά η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Δημοκρατικού Συναγερμού. Θα ερμηνευθεί και ως πράσινο φως των πολιτών για επιβολή ακόμη σκληρότερων αντιλαϊκών μέτρων σε βάρος της κοινωνίας, των εργαζομένων, των γυναικών και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Για το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ είναι ξεκάθαρο ότι η ανάπτυξη, η αναζωογόνηση και ο επανασχεδιασμός της κυπριακής οικονομίας, προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και των μη προνομιούχων, δεν μπορεί να επέλθει μέσα από πολιτικές που ανακυκλώνουν την ύφεση και συσσωρεύουν τον πλούτο στα χέρια των λίγων. Ούτε μέσα από πολιτικές που ιδιωτικοποιούν τα δημόσια αγαθά και την ίδια στιγμή φορτώνουν τις ζημιές του ιδιωτικού κεφαλαίου στο κράτος και στα λαϊκά στρώματα.

Διαχρονικά, ισχυρός σύμμαχος σε όλους τους αγώνες των γυναικών, είναι το ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις, που πρωτοπορεί στα θέματα ισότητας των φύλων, που παλεύει ενάντια σε κάθε διάκριση που δέχονται οι γυναίκες. Το ΑΚΕΛ την τελευταία πενταετία έχει προωθήσει στη Βουλή συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τις γυναίκας: την προστασία της μητρότητας, την ποινικοποίηση του σεξισμού, τον εκσυγχρονισμό του ποινικού κώδικα που αφορά τον βιασμό, την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και συνεχίζει να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για:

 • Αναχαίτιση της γυναικείας ανεργίας με πλήρεις, ασφαλείς και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.
 • Αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της ανισομισθίας.
 • Εντατικοποίηση των ελέγχων για πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας προς τις έγκυες εργαζόμενες, στήριξη των δικαιωμάτων των νέων εργαζόμενων μητέρων και ενίσχυση της προστασίας τους.
 • Παροχή δυνατότητας για λήψη της άδειας πατρότητας και μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας. Παραχώρηση άδειας πατρότητας και χωρίς να είναι προϋπόθεση η τέλεση γάμου ή συμφώνου συμβίωσης.
 • Εισαγωγή σχεδίου πληρωμένης γονικής άδειας.
 • Κοινωνικά, πολιτικά και θεσμικά μέτρα και υποδομές που να στηρίζουν τη μητρότητα ως κοινωνική ευθύνη και την ισότιμη κατανομή των οικογενειακών ευθυνών.
 • Υιοθέτηση μέτρων που να στοχεύουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, περιλαμβανομένης της επανεξέτασης των επιφυλάξεων που έθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
 • Δράσεις για την οριζόντια καταπολέμηση των στερεότυπων αντιλήψεων για τα φύλα στην Παιδεία, στα Μ.Μ.Ε. και στους θεσμούς.
 • Εκσυγχρονισμό του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ώστε να καλύπτει ως αδίκημα την προσβολή της προσωπικότητας και της σεξουαλικότητας της γυναίκας.
 • Πλήρη κατοχύρωση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων της γυναίκας.
 • Δημιουργία Ενιαίας Αρχής Ισότητας η οποία θα συνενώσει όλους τους φορείς και θεσμούς για την ισότητα, θα εξοπλιστεί με επαρκείς πόρους και στελέχωση και θα διαθέτει ισχυρές αρμοδιότητες για: υποβολή εισηγήσεων για νομοθεσία στο Υπουργικό, παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών ισότητας και υποβολή εκθέσεων, επισήμανση υποχρεώσεων προς την κυβέρνηση και κρατικές υπηρεσίες καθώς και εκτελεστικές εξουσίες για χειρισμό καταγγελιών.

Στηρίζοντας το κόμμα που για σχεδόν ένα αιώνα εκπροσωπεί στον τόπο μας το λαϊκό κίνημα, στέλνουμε το μήνυμα ότι η καταστροφική πορεία στην οποία σπρώχνεται ο τόπος είναι αναστρέψιμη. 

Γυναίκα της Κύπρου, στις 30 του Μάη έχεις επιλογή! Με την ψήφο σου καθορίζεις το μέλλον του τόπου και των παιδιών σου:

 • Με την ψήφο σου αντιστάσου στην αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης
 • Με την ψήφο σου δείξε ότι έχεις αξιοπρέπεια και δεν δέχεσαι να σου την καταπατούν.
 • Με την ψήφο σου άνοιξε την προοπτική για σένα και τις επόμενες γενιές.