Με την ευκαιρία της 1ης του Ιούνη, Διεθνούς Μέρας του Παιδιού, το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ ενώνει τη φωνή του με όλους όσους αγωνίζονται για την προστασία των παιδιών του κόσμου από κάθε μορφής βία, διάκριση, εκμετάλλευση, κακοποίηση και καταπίεση, αλλά και για κατοχύρωση του σεβασμού της συμμετοχής και της άποψης τους στις αποφάσεις που λαμβάνονται και αφορούν τη ζωή τους.
Δυστυχώς τα διαθέσιμα στοιχεία για την κατάσταση των παιδιών στον κόσμο ξετυλίγουν μια εφιαλτική πραγματικότητα. Εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται βυθισμένα στη φτώχεια, την πείνα, τη δίψα, τον αναλφαβητισμό. Αυτά βέβαια δεν αφορούν μόνο τις χώρες της Αφρικής και της Ασίας, αλλά και την Ευρώπη όπου ένα στα πέντε παιδιά βρίσκονται στη φτώχεια. Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε πολύ μακριά από την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας που έθεσε ο ΟΗΕ το 2000, παρά την επιμέρους πρόοδο. Εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά εργάζονται σε συνθήκες σκλαβιάς, είναι θύματα της εμπορίας για σκοπούς μαύρης εργασίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, ενώ συνεχώς πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα εμπορίας παιδικών οργάνων. Παράλληλα, οι πόλεμοι και οι ένοπλες συγκρούσεις που μαίνονται σε όλο τον κόσμο, έχουν είτε άμεσα είτε έμμεσα, τα παιδιά ως πρώτο θύμα.
Πρέπει ακόμα να επισημάνουμε ότι τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωπα με επιπρόσθετες μορφές διακρίσεων και βίας: βιασμοί, παιδικοί γάμοι, απαγόρευση πρόσβασης στην εκπαίδευση, πρακτικές όπως ο ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων. Πρέπει ακόμα να επαναλάβουμε και σήμερα ότι 100 εκατομμύρια γυναίκες λείπουν από τον παγκόσμιο πληθυσμό επειδή σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη η γέννηση κοριτσιού θεωρείται κατάρα και έτσι τα θηλυκά έμβρυα απορρίπτονται και τα θηλυκά βρέφη αφήνονται να πεθάνουν από πείνα. Αυξημένες μορφές βίας και καταπίεσης αντιμετωπίζουν και άλλες ευάλωτες ομάδες παιδιών όπως τα παιδιά με αναπηρίες, τα παιδιά μειονοτήτων, μεταναστών και προσφύγων.
Η φετινή επέτειος βρίσκει την Κύπρο να συζητά ακόμα, δυστυχώς, για τη ψήφιση της νομοθεσίας που αφορά τα σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων και την εποπτεία των δραστών τέτοιων αδικημάτων. Η προώθηση της Πρότασης Νόμου του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής σταμάτησε μετά από τη δέσμευση της κυβέρνησης Αναστασιάδη να καταθέσει ένα πιο ολοκληρωμένο νομοσχέδιο. Αντί αυτού ωστόσο, η κυβέρνηση έφερε ένα ελλιπές νομοσχέδιο το οποίο δεν αντιμετώπιζε ξεχωριστά τις περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης ανηλίκων. Αναμένουμε ότι έστω οι νέες δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα υλοποιηθούν αυτή τη φορά. Για το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ και πιστεύουμε για ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία, αυτό που προέχει είναι να ψηφιστεί άμεσα ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο που να διασφαλίζει από τη μια την παραδειγματική τιμωρία των θυτών και από την άλλη ότι όταν αποφυλακίζονται οι καταδικασθέντες για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος των ανηλίκων, να βρίσκονται υπό την εποπτεία των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και λειτουργών.
Επισημαίνουμε επίσης ότι η επικύρωση και η εφαρμογή της Σύμβασης Λανζαρότε από την Κύπρο, η οποία περιέχει τα απαιτούμενα μέτρα για την πρόληψη της σεξουαλικής βίας σε βάρος των παιδιών, την προστασία των παιδιών και την αποτελεσματική δίωξη των δραστών, συνεχίζει ακόμα να αποτελεί στόχο.
Πρέπει ακόμα –με την ευκαιρία της σημερινής μέρας- να υπενθυμίσουμε ξανά στην κοινωνία και την Πολιτεία ότι δεν πρέπει να αγνοούμε φαινόμενα όπως η ενδοοικογενειακή βία που ούτως ή άλλως έχει πάντα ως θύμα τα παιδιά αλλά και το σχολικό bullying. Πρέπει ακόμα να επαναλάβουμε την ανάγκη για πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης με το ανθρωπιστικό και δημοκρατικό της περιεχόμενο, απορρίπτοντας τα ξεπερασμένα εκπαιδευτικά μοντέλα της εντατικοποίησης και της παπαγαλίας που αποτυγχάνουν να συνδυάσουν την υγιή ανάπτυξη, τη μάθηση και τη ψυχαγωγία.
Ως Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ θεωρούμε ως σημαντική κατάκτηση το θεσμό του Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και σημειώνουμε με εκτίμηση το έργο που επιτελεί. Εκτίμηση για το έργο που επιτελεί εκφράζουμε και στην Παγκύπρια Επιτροπή για την Προστασία και Ευημερία του Παιδιού, που συνενώνει τη δράση δεκάδων κοινωνικών οργανώσεων και κινημάτων και δραστηριοποιείται εθελοντικά και ακούραστα εδώ και δεκαετίες.
Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ διαχρονικά έχει υψηλά στις προτεραιότητες δράσης του τον αγώνα για την προστασία και ευημερία του παιδιού. Είναι μέρος του αγώνα μας για την οικοδόμηση μια κοινωνίας ισότητας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, στην οποία τα παιδιά θα είναι πρωταγωνιστές.