Ανακοίνωση ΠΟΓΟ για τις αναφορές του Μητροπολίτη Μόρφου

thumbnail

Το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ, εκφράζει αποτροπιασμό και καταδικάζει έντονα τις απαράδεκτες αναφορές του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου, σε σχέση με την ομοφυλοφιλία και τις αμβλώσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που εκπρόσωποι της Εκκλησίας εκφράζονται με τρόπο επιστημονικά ατεκμηρίωτο και αντιδεοντολογικό, μια ρητορική που προσβάλει τις γυναίκες και διαιωνίζει τα σκοταδιστικά στερεότυπα του παρελθόντος.

Υπενθυμίζουμε την Συνοδική Εγκύκλιο για το σύμφωνο συμβίωσης που αναγνώριζε ως «τέλεια διαστροφή την ρύθμιση της συμβίωσης ατόμων ιδίου φύλου», ενώ ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος σε διάφορες περιπτώσεις αναφέρθηκε στα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ως « ανωμαλία» και «ξετσίπωτους» ενώ πριν τρία χρόνια μας ενημέρωσε και για την πρόθεση του να κάνει νηπιαγωγεία και δημοτικά που να αντιμετωπίζουν την ομοφυλοφιλία. Θυμόμαστε επιπλέον και τις αναφορές του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου ότι εάν ένα ζευγάρι χρησιμοποιήσει ωάρια και σπερματοζωάρια από τρίτο άτομο τότε αυτό είναι μοιχεία και απαγορεύεται από την Εκκλησία. Αλλά και πιο πρόσφατα η Ιερά Σύνοδος είχε αναλάβει εκστρατεία για να αποτρέψει την Βουλή των Αντιπροσώπων να ψηφίσει την νομοθεσία που ρύθμιζε τις αμβλώσεις. Εκείνη την περίοδο μάλιστα σε αρκετές εκκλησίες διαβάζονταν τα ονόματα των Βουλευτών και των Βουλευτίνων που υπέγραφαν την Πρόταση Νόμου με παρότρυνση να τους ασκηθεί πίεση.

Την ώρα όμως που ο Αρχιεπίσκοπος και οι Συνοδικοί κουνούν ηθικιστικά το δάχτυλο γιατί « αγνοείται το ήθος και η ιστορία του λαού μας» θάβουν με τόνους μπετόν ιστορικά μνημεία με αρχαιολογική αξία εκατοντάδων χρόνων για μερικά εκατομμύρια ευρώ.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ καλεί όλους τους θεσμούς που έχουν ευθύνη να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της Κύπρου να παρέμβουν ώστε να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα.

30 Ιουλίου 2019