Η έμφυλη (αν-)ισορροπία στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο

thumbnail

Aνακοίνωση Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ

Η σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου επιβεβαιώνει ότι η έμφυλη ισορροπία στα κέντρα λήψης αποφάσεων δεν αποτελεί προτεραιότητα του Προέδρου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ. Μόνο δύο γυναίκες θα συμμετέχουν στο 11μελές Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου αφού οι άλλες 4 γυναίκες που ανακοινώθηκαν αφορούν σε επαναδιορισμούς ή διορισμούς σε θέσεις εκτός Υπουργικού. Η εικόνα που καταγράφεται είναι απογοητευτική, αναντίστοιχη με την εποχή μας και πολύ πιο πίσω από τις προσδοκίες των γυναικών και ολόκληρης της κοινωνίας της Κύπρου. Με τον κ. Αναστασιάδη και το ΔΗΣΥ στην εξουσία, η Κύπρος θα συνεχίσει να βρίσκεται στον πάτο της παγκόσμιας κατάταξης όσο αφορά στη συμμετοχή των γυναικών στην κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα όμως, η ΠΟΓΟ υπογραμμίζει για άλλη μια φορά ότι το πρόβλημα με την παρούσα κυβέρνηση δεν έγκειται απλώς στο φύλο των υπουργών της. Το κυριότερο πρόβλημα έγκειται στο κοινωνικό και ταξικό περιεχόμενο που έχει η πολιτική της, ανεξάρτητα αν αυτή ασκείται από άνδρα ή γυναίκα υπουργό. Η πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη στην οικονομία, στα εργασιακά, στην κοινωνική πολιτική πλήττει διπλά τις γυναίκες, τις εργαζόμενες, τις νέες μητέρες και τις συνταξιούχες. Μπορεί άραγε η κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη να αντιπαρατεθεί με την ΟΕΒ ώστε να προχωρήσει επιτέλους η επέκταση της άδειας μητρότητας ή να εφαρμοστεί σχέδιο πληρωμένη γονικής άδειας όπως ζητά καθολικά η κυπριακή κοινωνία; Μπορεί άραγε η κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη να βελτιώσει την άδεια πατρότητας, ώστε να σπάσουν τα στερεότυπα για το ρόλο του πατέρα και της μητέρας στην ανατροφή των παιδιών; Θέλει άραγε η σημερινή κυβέρνηση –η οποία τα περασμένα χρόνια έκλεισε μια σειρά από κέντρα φροντίδας- να ενισχύσει τις δημόσιες κοινωνικές υποδομές (βρεφοκομικούς και παιδοκομικούς σταθμούς) που στηρίζουν την εργαζόμενη γυναίκα; Πώς θα προωθηθεί η ισοτιμία των φύλων στην εκπαίδευση και η κατοχύρωση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων της γυναίκας όταν ο Πρόεδρος και ο ΔΗΣΥ θα συνεχίσουν συγκυβερνούν ουσιαστικά με τον Αρχιεπίσκοπο, με τις γνωστές του αντιλήψεις;

Ευχόμαστε να μην επιβεβαιωθούμε. Αλλά ταυτόχρονα δεν μένουμε στις ευχές. Είναι οι συλλογικοί αγώνες των ίδιων των γυναικών που θα πετύχουν όσα αξίζουμε και δικαιούμαστε. Οι εκδηλώσεις της επερχόμενης 8ης του Μάρτη πρέπει να στείλουν, με τη μαζικότητα και το δυναμισμό τους, ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση. Η ΠΟΓΟ καλεί όλες και όλους, -άνδρες και γυναίκες- που πιστεύουν στην ισοτιμία των φύλων να δώσουν το παρόν τους.

Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018