Ανακοίνωση για τη Διεθνή Μέρα Δράσης των Γυναικών για την Ειρήνη (25.10.2010)

thumbnail

Τιμώντας την 25η του Οκτώβρη, Διεθνή Μέρα Δράσης των Γυναικών για την Ειρήνη, το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ απευθύνει προς όλες τις γυναίκες της Κύπρου, Ελληνοκύπριες, Τουρκοκύπριες, Μαρωνίτισσες, Αρμένισσες και Λατίνες καθώς και σε όλες τις άλλες γυναίκες που ζουν και εργάζονται στο τόπο μας, το μήνυμα να ενδυναμώσουν τον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών και των λαών του κόσμου για την οριστική επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο. Οι γυναίκες έχουν περισσότερους λόγους να βρίσκονται στην πρωτοπορία του φιλειρηνικού-αντιπολεμικού κινήματος αφού αυτές μαζί με τα παιδιά, χωρίς καν να βρίσκονται στα πολεμικά πεδία είναι τα μεγαλύτερα θύματα των στρατιωτικών συγκρούσεων και κατά κανόνα πληρώνουν πολύ μεγαλύτερο κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Εκφράζουμε ξανά την ανησυχία μας για τον πολλαπλασιασμό των πολεμικών συρράξεων και των εστιών έντασης σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, με κύρια αιτία τα γεωστρατηγικά, οικονομικά και ενεργειακά συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών κέντρων του σύγχρονου κόσμου. Η επικράτηση της νέας τάξης πραγμάτων, που ακολούθησε τη διάλυση της σοσιαλιστικής κοινότητας, μόνο δεινά και αδικία έφερε για τους λαούς. Τρόμο προκαλεί στους λαούς το Νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ για το 2020 που αναμένεται να εγκριθεί τον ερχόμενο Νοέμβρη και σηματοδοτεί ένταση της επιθετικότητας της λυκοσυμμαχίας και δίνει το πράσινο φως για περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του πλανήτη με συμβατικά όπλα, πυρηνικά και αντιπυραυλικές ασπίδες… Το αίτημα για διάλυση της φονικής μηχανής του ΝΑΤΟ και αναστροφή της πορείας στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης είναι πιο επιτακτικό από ποτέ.

Με την ευκαιρία της Επετείου το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ αύριο Τρίτη 26 Οκτώβρη, διοργανώνει εκδήλωση  στο «Πάρκο Ειρήνης της ΠΟΓΟ» που δημιουργήθηκε στον Κόρνο το 1989, όπου θα φυτευτεί συμβολικά ένα δένδρο στην παρουσία εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Γυναικείων Οργανώσεων της Ιαπωνίας  (FUDANREN*) που βρίσκονται στην Κύπρο για επίσκεψη. Το Δέντρο της Ειρήνης θα είναι αφιερωμένο στον αγώνα των γυναικών για την ειρήνη στον κόσμο και στη φιλία των λαών της Κύπρου και της Ιαπωνίας, δύο λαών που δοκιμάστηκαν σκληρά από τον πόλεμο και την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.

* Η FUDANREN είναι η αδελφή οργάνωση της ΠΟΓΟ στην Ιαπωνία. Ιδρύθηκε το 1953 και απαρτίζεται από 21 οργανώσεις γυναικών και γυναικείων τμημάτων συνδικάτων της Ιαπωνίας, με συνολικά 900 χιλιάδες μέλη. Συμμετέχει στην Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών και αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα για την ισοτιμία των φύλων και για την ενδυνάμωση του φιλειρηνικού κινήματος στην Ιαπωνία και στον κόσμο.