Χαιρετίζουμε το νέο νομοσχέδιο για τη σωματεμπορία – Θα τιμωρούνται όσοι αγοράζουν σεξουαλικές υπηρεσίες │ 15.4.2014

thumbnail

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ χαιρετίζει την υπερψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων του Νομοσχεδίου που αφορά την εμπορία και εκμετάλλευση προσώπων.

Εκτιμούμε ότι η νέα νομοθεσία αποτελεί σημαντικό εργαλείο και όπλο στον αγώνα της κυπριακής πολιτείας ενάντια στη σωματεμπορία. Το νέο στοιχείο στη νομοθεσία είναι η τιμωρία όσων αγοράζουν σεξουαλικές ή άλλες υπηρεσίες, εφόσον γνωρίζουν ή μπορούν εύλογα να υποθέσουν ότι πρόκειται για θύματα εμπορίας προσώπων. Σημαντικό στοιχείο είναι ο τακτικός έλεγχος της εφαρμογής του νόμου, τόσο από τις ΜΚΟ, όσο και από την Βουλή. Αυτό θα είναι ένας μοχλός για να εξαλειφθούν σταδιακά όλα τα προβλήματα που οδηγούσαν σε χαμηλό αριθμό καταγγελιών αλλά και καταδικαστικών αποφάσεων.

Χαιρετίζοντας την ψήφιση του νομοσχεδίου, εκφράζουμε και την εκτίμηση μας προς την Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, που με τη στάση και τις θέσεις τους συνέβαλαν καθοριστικά στο θετικό αποτέλεσμα.

Από την άλλη δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε ότι υπήρξαν προσκόμματα και δυσκολίες από μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου. Εκφράζουμε την απογοήτευση μας για την  απαξίωση των θεσμών του Επιτρόπου Διοικήσεως και του Επιτρόπου για το Παιδί, από μέρους του Υπουργού Εσωτερικών και τις τοποθετήσεις του για τις Εκθέσεις που υποβάλλουν σχετικά με τις καταγγελίες που φτάνουν κοντά τους. Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με τη θέση του Πρόεδρου, που προκειμένου να παύσει το Αρχηγό της Αστυνομίας επικαλέστηκε την απουσία σεβασμού προς τις υποδείξεις της Επιτρόπου Διοικήσεως. Ο Υπουργός, το υπουργείο Εσωτερικών και οι υπηρεσίες του πρέπει να αναθεωρήσουν ριζικά τη στάση και τη λογική τους σε σχέση με τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Κυπριακή Δημοκρατία εκτίθεται όταν δεν αντιμετωπίζει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όχι όταν αναδεικνύονται οι παραβιάσεις.