Καταδικάζουμε τη φυλάκιση της Ιρανής αγωνίστριας Bahareh Hedayat │ 19.3.2014

thumbnail

Το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ καταδικάζει την άδικη φυλάκιση από τις αρχές του Ιράν της Ιρανής ακτιβίστριας Bahareh Hedayat, η οποία εκτίει ποινή φυλάκισης 9,5 χρόνων για τη συμμετοχή της σε διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των γυναικών.

Η Hedayat είναι μια από τους ηγέτες του μαζικού και μαχητικού φοιτητικού κινήματος στο Ιράν και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών. Ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και εκπρόσωπος τύπου του Ιρανικού Φοιτητικού Κινήματος υπέρ της Δημοκρατίας. Eίναι ακόμη ενεργό μέλος της Εκστρατείας για συλλογή 1 εκατομμυρίου υπογραφών, της οποίας στόχος ήταν να τερματίσει τη διάκριση με βάση τους νόμους που υφίστανται οι γυναίκες στο Ιράκ.

Η τιμωρία της είναι μια από τις σκληρότερες που έχουν επιβληθεί σε άτομα που συμμετείχαν στο φοιτητικό κίνημα τα τελευταία χρόνια και αφορά ουσιαστικά τη συμμετοχή της σε ειρηνικές διαδηλώσεις και την εναντίωσή της στους ιρανικούς νόμους που προωθούν τη διάκριση με βάση το φύλο.

Πέραν από τη Hedayat έχουν φυλακιστεί κι άλλες γυναίκες που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του φοιτητικού κινήματος και οι οποίες βιώνουν άθλιες συνθήκες φυλάκισης. Η ίδια η Hedayat υποφέρει από σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία αν δεν τύχουν της απαραίτητης ιατρικής φροντίδας, είναι δυνατόν να θέσουν τη ζωή της σε κίνδυνο.

Το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ εκφράζει την αλληλεγγύη και συμπαράσταση του, τόσο στις γυναίκες κρατούμενες στο Ιράν, όσο και στις γυναικείες και άλλες οργανώσεις που αγωνίζονται για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων σε μια θεοκρατούμενη κοινωνία, όπως είναι το Ιραν. Καταδικάζουμε για ακόμη μια φορά την άδικη φυλάκιση της Bahareh Hedayat και των άλλων γυναικών φυλακισμένων και καλούμε την Ιρανική κυβέρνηση να αποφυλακίσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους.