Οι γυναίκες μπροστά! ΙΣΟΤΙΜΙΑ-ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ-ΕΙΡΗΝΗ

thumbnail

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ 14ου  ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Με την ευκαιρία του 14ου Παγκυπρίου Συνεδρίου του Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ, που πραγματοποιείται κάτω από το σύνθημα Οι γυναίκες μπροστά! ΙΣΟΤΙΜΙΑ-ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ-ΕΙΡΗΝΗ, απευθύνουμε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό προς τις γυναίκες της Κύπρου, Ελληνοκύπριες, Τουρκοκύπριες, Αρμένισσες, Μαρωνίττισσες και Λατίνες και τις καλούμε να συνεχίσουμε τους κοινούς μας αγώνες για επανένωση του νησιού μας, για ευημερία και ειρήνη.

Χαιρετίζουμε τις γυναίκες πρόσφυγες, εγκλωβισμένες, τις μανάδες, συζύγους και παιδιά αγνοουμένων, τις μετανάστριες και όλες όσες ζουν και εργάζονται στην Κύπρο. Τιμούμε όλες όσες έχουν συμβάλει με τους αγώνες τους και άνοιξαν το δρόμο της γυναικείας χειραφέτησης πριν από 70 χρόνια. Όλες τις γυναίκες του μόχθου και τις πρωτεργάτριες του κινήματος μας.

Χαιρετίζουμε όλες τις γυναίκες ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή, χρώμα ή θρησκεία, και τις διαβεβαιώνουμε ότι το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ, παρακολουθεί με συνεχές ενδιαφέρον κάθε πτυχή της κυπριακής ζωής, όπως αυτή διαμορφώνεται στις νέες συνθήκες και δεδομένα. Δεδομένα που καθορίζονται από το ότι η χώρα μας  την περίοδο που διανύουμε, βρίσκεται ενώπιον σοβαρών προκλήσεων. Οι νεοφιλελεύθερες αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ έχουν  επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα της ζωής. Η διαφθορά και η διαπλοκή είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο με εμπλεκόμενους τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το στενό οικογενειακό του περιβάλλον. Ταυτόχρονα το Κυπριακό βρίσκεται σε πρωτοφανές αδιέξοδο εξαιτίας της προκλητικής στάσης της Τουρκίας αλλά και της ολιγωρίας που παρουσιάζεται από μέρους της κυβέρνησης, καθιστώντας την οριστική διχοτόμηση πραγματικό κίνδυνο.

Την ίδια στιγμή η Κύπρος και ολόκληρος ο κόσμος έχουν βρεθεί τα τελευταία δύο χρόνια ενώπιον νέων προκλήσεων. Η πανδημία COVID-19 έχει ανά το παγκόσμιο, δημιουργήσει νέες προκλήσεις και έχει εντείνει τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες ενώ οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις συνεχίζουν να δημιουργούν πολέμους και συρράξεις οι οποίες καταστρέφουν ολόκληρες περιοχές του πλανήτη και οδηγούν τους ανθρώπους στο θάνατο και την προσφυγιά.  Σε αυτή την εικόνα προστίθεται και η κλιματική κρίση, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για άμεση λήψη μέτρων.

Σε αυτές τις συνθήκες τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των γυναικών παρουσιάζουν σοβαρή οπισθοχώρηση. Η αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και η μείωση των υπηρεσιών φροντίδας, η αύξηση της έμφυλης βίας είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα που υπογραμμίζουν πως το Γυναικείο Κίνημα βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις που απαιτούν  νέους αγώνες, ακόμη πιο μαζικούς και ακόμη πιο ισχυρούς.

Το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ, διαβεβαιώνει τις γυναίκες, ότι θα συνεχίσει τους αγώνες πιο ενδυναμωμένο από τις αποφάσεις του 14ου Παγυπρίου Συνεδρίου, με την ίδια και πιο έντονη αγωνιστική διάθεση ώστε οι στόχοι και επιδιώξεις μας να μετουσιωθούν σε πράξη προς όφελος των γυναικών.

Στη βάση αυτών των αποφάσεων, προχωρούμε ακόμα πιο δυναμικά και στοχευμένα τους αγώνες για:

  • Λύση του Κυπριακού προβλήματος και επανένωση του τόπου και του λαού μας.
  • Καταπολέμηση κάθε μορφή διάκρισης σε βάρος των γυναικών.
  • Αντιμετώπιση της ανεργίας, της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και της φτώχειας που επιδεινώνεται μέρα με την μέρα.
  • Ανατροπή της ανισοτιμίας του σεξισμού και σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.
  • Διεκδίκηση κοινωνικής πολιτικής, η οποία να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικογένειας και των εργαζομένων γυναικών.
  • Καταπολέμηση κάθε μορφής βίας σε βάρος των γυναικών. 
  • Καταπολέμηση των στερεότυπων αντιλήψεων για το ρόλο των φύλων.
  • Αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Καλούμε όλες τις γυναίκες παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια να δυναμώσουν τη δράση και συμμετοχή τους στο πολιτικό, συνδικαλιστικό, και κοινωνικό πεδίο διεκδικώντας σε συλλογικό αλλά και ατομικό επίπεδο τα δικαιώματα τους.

Η οργανωμένη διεκδίκηση και πάλη είναι εγγύηση για εξασφάλιση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών. Τέλος καλούμε τις γυναίκες να μπουν μπροστά και να συστρατευτούν στον αγώνα για  ΙΣΟΤΙΜΙΑ-ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ-ΕΙΡΗΝΗ!