Aνακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών (17.12.2010)

thumbnail

Το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστών, όπως ανακηρύχθηκε από τον ΟΗΕ το 1990, απευθύνει αγωνιστικό και εγκάρδιο χαιρετισμό σε όλους τους μετανάστες και τις μετανάστριες που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο, αλλά και στα εκατομμύρια των μεταναστών, μεταξύ των οποίων και χιλιάδες συμπατριώτες μας, που για διάφορους λόγους αναγκάζονται να ζουν και να εργάζονται σε όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Η μετανάστευση είναι φαινόμενο σύμφυτο με τις συνθήκες που επικρατούν στο σύγχρονο κόσμο. Οι μετανάστες είναι θύματα της άνισης ανάπτυξης, της πείνας, της  φτώχειας, της εξαθλίωσης και της εκμετάλλευσης εις βάρους του αναπτυσσόμενου κόσμου. Είναι θύματα των συνεχών πολέμων, της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού και του κεφαλαίου που επιτίθενται στους λαούς, εξυπηρετώντας τα δικά τους συμφέροντα. Οι πόλεμοι και η φτώχεια είναι οι αιτίες της δυστυχίας των λαών, οι αιτίες που τους οδηγούν αναγκαστικά στη μετανάστευση.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, παρακολουθεί με προβληματισμό και ανησυχία τις ρατσιστικές-ξενοφοβικές αντιλήψεις που εκδηλώνονται από μερίδα της κυπριακής κοινωνίας σε βάρος των μεταναστών και μεταναστριών που ζουν και εργάζονται στην πατρίδα μας. Τέτοιες αντιλήψεις γίνονται εύφορο έδαφος για να υπάρχει ανοχή μέσα στην κοινωνία μας απέναντι στις διάφορες μορφές εκμετάλλευσης, καταπίεσης και διακρίσεων που υφίστανται οι μετανάστες – άνδρες και γυναίκες- στην εργασία, στην κοινωνία, στην αντιμετώπιση από τα ΜΜΕ, τις κρατικές υπηρεσίες κ.ά.

Έχοντας ως βασικό στόχο  τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του κάθε μέλους της κοινωνίας μας, ιδιαίτερα των γυναικών, χωρίς καμιά απολύτως διάκριση ή προκατάληψη, θεωρούμε ότι η φιλοσοφία που πρέπει να διαχέει τις θέσεις και την πολιτική μας, είναι ο πλήρης σεβασμός της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. Γι’ αυτό και παραμένουμε προσηλωμένες στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών.

Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα θα εντείνουμε τη δράση μας υπέρ της ίσης και αξιοπρεπούς μεταχείρισης των μεταναστών της Κύπρου με ιδιαίτερη έμφαση στις μετανάστριες και δη στις εργαζόμενες. Σταθερή επιδίωξη μας είναι η διασφάλιση για όλους ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης, εργασίας και μεταχείρισης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κύπρο, ολοκληρωμένη πολιτική ώστε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις προκλήσεις της εποχής και αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιουργούνται για τη χώρα μας από την παρουσία μεταναστών.

Η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ως χώρα και κοινωνία πολυπολιτισμική, είναι η ανάπτυξη πολιτικών και πρακτικών που θα προωθήσουν την ισότιμη κοινωνική ένταξη των μεταναστών, τον εμπλουτισμό της κοινωνίας και τη δημιουργία συνθηκών ισότητας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους του τόπου μας, ανεξάρτητα από εθνική και φυλετική καταγωγή, φύλο, θρησκεία, γλώσσα κλπ.

Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που δημιουργεί η μετανάστευση, η κυβέρνηση Χριστόφια προώθησε μια νέα Μεταναστευτική Πολιτική με στόχο να γίνει απόλυτα αντιληπτό ότι η ενσωμάτωση των μεταναστών στην κυπριακή κοινωνία, σε καμιά περίπτωση, δεν επηρεάζει τα δικαιώματα του τοπικού πληθυσμού, όπως ισχυρίζονται διάφοροι ξενοφοβικοί κύκλοι. Χαιρετίζουμε επίσης τα σημαντικά βήματα που έγιναν σε σχέση με τους μετανάστες, όπως:

  1. Η αναβάθμιση των όρων απασχόλησης των οικιακών βοηθών
  2. Η αναθεώρηση της πολιτικής έκδοσης αδειών καλλιτεχνών ως βήμα πάταξης της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της σωματεμπορίας γυναικών
  3. Η σημαντική μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων πολιτικού ασύλου.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τα δεδομένα και τις εξελίξεις γύρω από τη μετανάστευση και τη μεταναστευτική πολιτική και θα εμπλουτίζει συνεχώς τις θέσεις και τις προτάσεις του. Παράλληλα θα δυναμώσει την ταξικά προσανατολισμένη και αγωνιστική του δράση ενάντια στις αιτίες της μετανάστευσης όπως είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, η φτώχεια, οι οικολογικές καταστροφές και υπέρ του αγώνα για μια κοινωνία που θα βασίζεται στην κοινωνική ισότητα, στην αλληλεγγύη και στον πλούτο της πολυπολιτισμικότητας.

17/12/2010