Κοινή Διακήρυξη ΠΟΓΟ – Γυναικών ΡΤΚ προς τα Ηνωμένα Έθνη (28.10.2011)

thumbnail

Αντιπροσωπεία του Γυναικείου Κινήματος της ΠΟΓΟ, αποτελούμενη από τη Γενική Γραμματέα της ΠΟΓΟ και βουλευτή του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά και την Κεντρική Οργανωτική Γραμματέα της ΠΟΓΟ  Σκεύη Πασιά και της Γυναικείας οργάνωσης του ΡΤΚ, αποτελούμενη από την πρόεδρο Sibel Sorakin και την Fasilet Ozdenefe, παρέδωσαν την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011  κοινή διακήρυξη, στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Τη διακήρυξη παρέλαβε ο εκπρόσωπος τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ κ. Michel Bonnardeaux με την παράκληση να επιδοθεί στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων που βρίσκονται στη Νέα Υορκη καθώς και στον Γ.Γ του ΟΗΕ, κ. Μπαν Κι Μουν. Η διακήρυξη κοινοποιήθηκε τόσο στην ειδική αντιπρόσωπο του Γ.Γ. των Η.Ε στην Κύπρο κα Lisa Buttenheim, όσο και στον ειδικό σύμβούλο του Γ.Γ. των Η.Ε στην Κύπρο κ. Alexander Downer.

Μέσα από τη διακήρυξη τονίζεται ότι ο αγώνας για την ειρήνη και την επανένωση  της χώρας μας, αποτελεί βασική και άμεση προτεραιότητα των δύο οργανώσεων  και εκφράζεται η αμέριστη στήριξη στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Ταυτόχρονα καλούνται οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων όπως συνεχίσουν να εργάζονται ακόμη πιο εντατικά με στόχο την επίτευξη λύσης, Δικοινοτικής, Διζωνικής Ομοσπονδίας, που θα επανενώνει την Κύπρο και θα την καθιστά ελεύθερη, ανεξάρτητη πατρίδα όλων των Κυπρίων.

Το κείμενο της Διακήρυξης είναι το ακόλουθο:

«Σημειώνοντας την 11η επέτειο του ψηφίσματος 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το ρόλο των γυναικών στην πρόληψη και επίλυση των συγκρούσεων και ενόψει της συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ αργότερα αυτό το μήνα, εμείς- η ΠΟΓΟ και η Γυναικεία Οργάνωση του ΡΤΚ- θα θέλαμε να εκφράσουμε την αποφασιστικότητα μας για συνέχιση του αγώνα υπέρ της συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος και της επανένωσης της Κύπρου.  Πιστεύουμε, ότι μόνο μέσα από την κοινή πάλη όλων των Κυπρίων μπορούν να επιτευχθούν.

Η υφιστάμενη διαίρεση, που τραυματίζει όλους μας, είναι απαράδεκτη και πρέπει να τερματιστεί. Δηλώνουμε εμφατικά ότι ο αγώνας για ειρήνη και επανένωση συνιστά προτεραιότητά μας. Ως εκ τούτου, δηλώνουμε τη στήριξή μας στη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων και θέτουμε τα ακόλουθα υπόψη των δύο ηγετών:

Παραμένουμε δεσμευμένες στη μοναδική εφικτή λύση που είναι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα της Ε/Κ και της Τ/Κ κοινότητας, όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, και στη βάση της συμφωνίας των ηγετών των δύο κοινοτήτων όπως εκφράστηκε μέσα από τα κοινά ανακοινωθέντα της 23ης Μαΐου και 1ης Ιουλίου 2008. Υπάρχει ανάγκη για λύση που να διασφαλίζει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

Καλούμε τους δύο ηγέτες να εργαστούν ακόμη πιο εντατικά στοχεύοντας στην επίτευξη της λύσης. Λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο και θα διασφαλίζει την ειρήνη. Αξιώνουμε όπως η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα στις διαπραγματεύσεις γίνει σεβαστή. Και επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά, ότι η συνέχιση του στάτους κβο (status quo) επενεργεί ενάντια στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Επιπρόσθετα καλούμε τους δύο ηγέτες να συνεχίσουν να εργάζονται για λύση του Κυπριακού, χωρίς να επηρεάζονται από τις πρόσφατες εντάσεις στην περιοχή. Πιστεύουμε ότι οι φυσικοί πόροι της Κύπρου και γύρω  απ΄αυτήν, ανήκουν στην Κύπρο και σε όλους τους Κύπριους. Τα οφέλη από τους φυσικούς πόρους θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως κίνητρο για την επανένωση της πατρίδας μας.

Δεσμευόμαστε για την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα φέρουν τις δύο κοινότητες πιο κοντά και θα προωθήσουν τον κοινό μας στόχο- την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Θεωρούμε ότι και οι δύο ηγέτες θα πρέπει να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για να εξευρεθεί μια συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος, μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο, το συντομότερο δυνατό».