5η Μαρτίου: Μεγάλη κινητοποίηση ΠΟΓΟ και ΠΕΟ – Αντιστεκόμαστε στις νεοφιλελευθερες πολιτικές, Αγωνιζόμαστε για την Ισότητα

thumbnail

Δημοσιογραφική Διάσκεψη ΠΟΓΟ και Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ για την κινητοποίηση της 5ης Μαρτίου

Η σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη πραγματοποιείται εν όψει της κινητοποίησης που διοργανώνει το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ μαζί με το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ την 5η Μαρτίου. Η κινητοποίηση οργανώνεται με την ευκαιρία της 8ης του Μάρτη, Παγκόσμιας μέρας της γυναίκας, μιας μέρας με ιδιαίτερο συμβολισμό για τον αγώνα των γυναικών και του εργατικού κινήματος.

Με την κινητοποίηση της 5ης Μαρτίου κάτω από το σύνθημα «Αντιστεκόμαστε στις νεοφιλελευθερες πολιτικές, Αγωνιζόμαστε για την Ισότητα» θα διαδηλώσουμε ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ και θα απαιτήσουμε  πολιτικές που να προωθούν την ισοτιμία των φύλων, να προασπίζουν την ισότητα στην εργασία, στην κοινωνία και στη ζωή, να στηρίζουν τη μητρότητα με κοινωνικά μέτρα και υποδομές. Οι γυναίκες της Κύπρου, που παρά την πρόοδο και τα τεράστια βήματα που κατάφεραν τις τελευταίες δεκαετίες, ακόμα να πάρουν τη θέση που τους αξίζει στην κοινωνία. Η πραγματική ισοτιμία των δύο φύλων παραμένει όραμα και όχι πραγματικότητα.

Η κινητοποίηση είναι διαμαρτυρία κατά της κοινωνικοοικονομικής πολιτικής που ασκείται από την κυβέρνηση και η οποία βέβαια ευθυγραμμίζεται με τις εντολές της ΕΕ και του ΔΝΤ. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής δεν ήταν success story ούτε για την κοινωνία, ούτε για τους εργαζόμενους, ούτε για τις γυναίκες και την υπόθεση της ισοτιμίας των φύλων. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και η λιτότητα πλήττουν την ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών. Υπάρχουν κραυγαλέα παραδείγματα:

 • Οι  πολιτικές της κυβέρνησης οδήγησαν στην αύξηση της φτώχειας, της  ανεργίας, τον  κοινωνικό αποκλεισμό και ιδιαίτερα την παιδική φτώχεια.
 • Οδήγησαν  στο κλείσιμο παιδοκομικών σταθμών, νηπιαγωγείων και κέντρων φροντίδας ηλικιωμένων σε προσφυγικούς συνοικισμούς και συνοικίες, υποδομές που είναι απαραίτητες για την εργαζόμενη γυναίκα.
 •  Η προσπάθεια φιλελευθεροποίησης των ωραρίων που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση στο λιανικό εμπόριο, αναγκάζουν χιλιάδες γυναίκες να δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα, εκμηδενίζοντας το χρόνο τους για τη ζωή και την οικογένεια τους.
 •  Η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια έχει επιπρόσθετες συνέπειες για τις γυναίκες. Μπορούμε να ανεχτούμε, στην Κύπρο του 21ου αιώνα, μια έγκυος γυναίκα να χάνει τη ζωή της επειδή δεν υπάρχει γυναικολόγος ή γυναικολογικό τμήμα στην περιοχή της;
 •  Η κυβέρνηση έριξε την Κύπρο στον πάτο της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή, αφού επέλεξε να διορίσει μόνο μία γυναίκα στο υπουργικό συμβούλιο. Επιπρόσθετα, η «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» για την Καταπολέμηση της Βίας Κατά των Γυναικών θα έπρεπε να ήταν επικυρωμένη τουλάχιστον εδώ και δύο χρόνια.
 •  Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πήρε η κυβέρνηση για τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών, που κατά 80% έχουν ως αρχηγό τη μητέρα, και οι οποίες αντιμετωπίζουν οξυμένα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα.

 

Για αυτό απευθυνόμαστε στις γυναίκες της Κύπρου –αλλά και στους άνδρες που πιστεύουν στην ισοτιμία των φύλων- να δώσουν το παρών τους στην κινητοποίηση της 5ης Μαρτίου και να απαιτήσουμε μαζί όσα δικαιούνται οι γυναίκες της Κύπρου.

 • Στοχευμένα προγράμματα για την αναχαίτιση της γυναικείας ανεργίας
 • Οριστική απόσυρση κάθε σκέψης για εισαγωγή των νέων ωραρίων στο λιανικό εμπόριο και πάταξη της σημερινής παρανομίας.
 • Πλήρη εφαρμογή της ισότητας στην εργασία
 • Επέκταση της άδειας μητρότητας και εφαρμογή σχεδίου πληρωμένης γονικής άδειας που να καλύπτει τους πατέρες
 • Κοινωνικές υποδομές που να στηρίζουν την εργαζόμενη μητέρα.
 • Άμεση επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και  εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση όλων των μορφών Βίας κατά των Γυναικών.
 • Λειτουργία Κέντρου Μαστού και άμεση προώθηση του εμβολιασμού για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
 • Κατοχύρωση και σεβασμό στα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα της γυναίκας.
 • Προώθηση της ισοτιμίας των φύλων στην εκπαίδευση
 • Θεσμοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας των δημόσιων και ιδιωτικών ΜΜΕ, σε σχέση με την εικόνα που προάγουν για τη γυναίκα

Υπάρχουν λοιπόν πολλοί λόγοι για να είναι οι γυναίκες –αλλά και οι άνδρες της Κύπρου- στην πορεία της 5ης Μαρτίου και καλούμε όσες και όσους μοιράζονται τις ανησυχίες και τα αιτήματα μας να δώσουν το παρόν του. Το πρόγραμμα της πορείας είναι το ακόλουθο: Στις 10:30 θα γίνει προσυγκέντρωση στο Υπουργείο Οικονομικών και θα ακολουθήσουν ολιγόλεπτοι χαιρετισμοί εκ μέρους του Γυναικείου Κινήματος της ΠΟΓΟ και εκ μέρους της ΠΕΟ. Στις 11:00 θα πορευτούμε προς το Προεδρικό Μέγαρο όπου θα εγκριθεί ψήφισμα το οποίο θα επιδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Να σημειώσω ότι για την μεταφορά στην πορεία θα υπάρχουν λεωφορεία από όλες τις πόλεις.

1/3/16