25 χρόνια έχουν περάσει από την επικύρωση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ολόκληρη η ανθρωπότητα, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, για την εξασφάλιση της ευημερίας του παιδιού, παραδέχεται ότι απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν, μέχρι που οι πρόνοιες της Σύμβασης υιοθετηθούν στην ολότητα τους από όλα τα κράτη.
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την προώθηση και ανάπτυξη πολιτικών, νομοθετικών και κοινωνικών μέτρων που θα προωθούν την προστασία και ευημερία όλων των παιδιών. Η Σύμβαση δεσμεύει κράτος και κοινωνία στον τρόπο που προσεγγίζει το παιδί, ως μια ξεχωριστή ανθρώπινη ύπαρξη, μέλος της οικογένειας και της κοινωνίας στην οποία ζει, με δική του νομική υπόσταση και κατοχυρωμένα δικαιώματα, τα οποία δεν του παραχωρούνται από χάρη ή φιλανθρωπία, αλλά ως ελάχιστη υποχρέωση που όλοι οφείλουν να σέβονται και να τιμούν.
Τα πρόσφατα στοιχεία από έκθεση της Unicef μαρτυρούν ωστόσο, τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών:
- Περίπου 6,6 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν το 2012, κυρίως από αιτίες που προλαμβάνονται, σε παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματός τους να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.
- 15% των παιδιών του κόσμου απασχολούνται σε εργασίες που θέτουν σε κίνδυνο το δικαίωμά τους στην προστασία από την οικονομική εκμετάλλευση και προσβάλλουν το δικαίωμά τους στη μάθηση και το παιχνίδι.
- 11% των κοριτσιών παντρεύονται πριν από τα 15 τους χρόνια, θέτοντας σε κίνδυνο τα δικαιώματά τους στην υγεία, την εκπαίδευση και την προστασία.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν επίσης ελλείψεις και ανισότητες, που δείχνουν ότι τα οφέλη της ανάπτυξης είναι άνισα κατανεμημένα: Τα φτωχότερα παιδιά στον κόσμο έχουν σχεδόν 3 φορές (2,7) λιγότερες πιθανότητες από τα πλουσιότερα, να έχουν ειδικευμένο προσωπικό κατά τη γέννηση τους, διατρέχοντας αυτά και οι μητέρες τους αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών κατά τον τοκετό.
Στην Κύπρο της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, όπου η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός αυξάνεται δραματικά, η πλήρης εξασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών δυστυχώς δεν αποτελεί πραγματικότητα. Παρόλα τα βήματα που έχουν γίνει, το γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα παιδιά που στερούνται τα βασικά για την επιβίωσή τους, θα πρέπει να μας κινητοποιήσει ως κοινωνία, έτσι ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για αναχαίτιση φαινομένων όπως είναι το κλείσιμο σχολείων και βρεφοκομείων, η μακρόχρονη ανεργία που επηρεάζει το βιοτικό επίπεδο πολλών οικογενειών, αλλά και ο κίνδυνος απώλειας της οικογενειακής στέγης με τις μαζικές εκποιήσεις που προωθούνται.
Πρόσφατα φαινόμενα νεανικής παραβατικότητας καταδεικνύουν ότι ως κράτος και κοινωνία αδυνατούμε να στηρίξουμε, προληπτικά κυρίως, παιδιά που μεγαλώνουν σε δυσμενείς συνθήκες ή παρουσιάζουν τάσεις παραβατικής συμπεριφοράς. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται η ενδυνάμωση των Κοινωνικών Υπηρεσιών, οι οποίες έχουν την πρωταρχική ευθύνη για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών, και την επένδυση σε προγράμματα έγκαιρης παρέμβασης, πρόληψης, συμβουλευτικής και οικογενειακής μέριμνας.
Χαιρετίζουμε για ακόμη μια φορά την επικύρωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Διεθνούς Σύμβασης Λανζαρότε για την προστασία του παιδιού από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και σεξουαλική κακοποίηση και καλούμε την κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα για την εφαρμογή της νομοθεσίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή πριν μερικούς μήνες για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης και της Παιδικής Πορνογραφίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε αυτή περιλαμβάνονται και οι πρόνοιες της Σύμβασης Λανζαρότε. Ταυτόχρονα θα πρέπει άμεσα να προωθηθούν οι διαδικασίες για αναθεώρηση της Νομοθεσίας εκεί και όπου χρειάζεται για αντιμετώπιση όλων των κενών και αδυναμιών που ήδη εντοπίζονται.
Με την ευκαιρία της σημερινής μέρας υπενθυμίζουμε ξανά στην κοινωνία και την Πολιτεία ότι δεν πρέπει να αγνοούμε φαινόμενα όπως η ενδοοικογενειακή βία που ούτως ή άλλως έχει πάντα ως θύμα τα παιδιά αλλά και το σχολικό bullying. Πρέπει ακόμα να επαναλάβουμε την ανάγκη για πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης με το ανθρωπιστικό και δημοκρατικό της περιεχόμενο, απορρίπτοντας τα ξεπερασμένα εκπαιδευτικά μοντέλα της εντατικοποίησης και της παπαγαλίας που αποτυγχάνουν να συνδυάσουν την υγιή ανάπτυξη, τη μάθηση και τη ψυχαγωγία.
Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ έχει την ευημερία του παιδιού, όχι μόνο ως καταστατικό του στόχο, αλλά όπως αναδείχθηκε μέσα από την 60χρονη πορεία του, ως καθημερινή κορυφαία προτεραιότητα. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης των παιδιών και στη συμμετοχή τους σε κέντρα όπου λαμβάνονται αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον τους. Στα πλαίσια αυτά στηρίζουμε το θεσμό και τη λειτουργία της Κυπριακής Παιδοβουλής που ιδρύθηκε από την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού και παράγει σημαντικό έργο. Στηρίζουμε επίσης αμέριστα τη λειτουργία και τη δράση των συλλογικών σωμάτων των μαθητών και τασσόμαστε στο πλευρό του μαθητόκοσμου στον αγώνα του για κατοχύρωση της ελεύθερης έκφρασης και του μαθητικού συνδικαλισμού μέσα στις σχολικές κοινότητες στον τόπο μας.
Ως Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, μέχρι να καταφέρουμε να οικοδομήσουμε την κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρο της τα παιδιά και το συμφέρον τους.