25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας ενάντια στις Γυναίκες | 25.11.2014

thumbnail

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας ενάντια στις γυναίκες, το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή βίας ενάντια στις γυναίκες και απευθύνει έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς, όπως υιοθετήσουν συντονισμένη δράση, ώστε να τεθεί φραγμός στο φαινόμενο αυτό. Ταυτόχρονα υπενθυμίζει πως η βία κατά των γυναικών με όλες τις μορφές και τις εκφράσεις της δεν εξαλείφεται μόνο με επετειακές εκδηλώσεις ή μεγαλόστομες διακηρύξεις και εξαγγελίες ενάντια της. Ιδιαίτερα όταν τα μεγάλα λόγια βγαίνουν από τα χείλη αυτών που αποφασίζουν και εφαρμόζουν αντιλαϊκές πολιτικές, τότε θεωρούμε ότι η ουσία του προβλήματος μένει σκόπιμα κρυμμένη.

Με την ίδια αφορμή η ΠΟΓΟ εκφράζει την απογοήτευση της γιατί και φέτος ακούστηκαν μεγαλεπήβολες προθέσεις σε σχέση με την υπογραφή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης. Η δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνά Νικολάου, ότι ακόμη μελετάται το όλο ζήτημα σε σχέση με τις υποχρεώσεις που θα προκύψουν από την υπογραφή της Σύμβασης, επιβεβαιώνει ότι το μόνο που αποφασίστηκε είναι απλώς η έκφραση πολιτικής βούλησης για την υπογραφή της Διεθνούς αυτής Σύμβασης.

Για την ΠΟΓΟ ο αγώνας εναντίον της βίας λόγω φύλου, είναι άρρηκτα δεμένος με όλους τους άλλους αγώνες που αφορούν την ισότητα των φύλων και δε δέχεται στις σημερινές δύσκολες εποχές, το θέμα αυτό, όπως και αυτά που αφορούν την κατοχύρωση της πραγματικής ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, να παραγκωνίζονται:

  • Αναμένει από την κυβέρνηση να περάσει πλέον από τα λόγια στα έργα. Είναι ανάγκη να προχωρήσει άμεσα στη διαμόρφωση και υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής και στρατηγικής που να αντιμετωπίζει σφαιρικά και ολοκληρωμένα τη βία κατά των γυναικών, ώστε επιτέλους να πάψουμε να μετράμε αυξητικά γυναίκες θύματα βίας. Αλλιώς θα πρόκειται για υποτιθέμενο ενδιαφέρον που επιδεικνύεται απλά για το θεαθήναι.
  • Θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την ανάγκη υπογραφής και κύρωσης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η οποία αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο, διεθνές, δεσμευτικό νομικό πλαίσιο για την εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένου και του βιασμού.
  • Δεν αρκεί ωστόσο, μόνο η υπογραφή αλλά κυρίως η εφαρμογή της. Αλλιώς θα είναι η “βιτρίνα” για να εκθέσουν για άλλη μια φορά την “ευαισθησία” και το “ενδιαφέρον” τους για τις γυναίκες οι κυβερνώντες, αλλά και το προπέτασμα κάλυψης της εκμετάλλευσης και της βίας όλων των μορφών που υφίστανται οι εργαζόμενες, οι άνεργες, οι νέες μητέρες

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ απευθυνόμενο προς πάσα κατεύθυνση στέλνει ξανά ηχηρό το μήνυμα καταδίκης κάθε μορφής βίας εναντίον των γυναικών, και διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για πάταξη αυτού του φαινομένου και να διεκδικεί με μεγαλύτερη εμμονή την περαιτέρω προώθηση σημαντικών δράσεων, οι οποίες να προλαβαίνουν και ν’ αντιμετωπίζουν συντονισμένα και σφαιρικά όλες τις πτυχές του προβλήματος.