13ο Συνέδριο ΠΟΓΟ Λεμεσού: Πιο ώριμη και πιο δυνατή βγαίνει η ΠΟΓΟ

thumbnail

«Η ΠΟΓΟ μέσα από τις επαρχιακές συνεδριακές διεργασίες της, μέσα από την κριτική και την αυτοκριτική θα βγει πιο ώριμη, πιο δυνατή και πιο αποτελεσματική», διεμήνυσε η Γ.Γ. της ΠΟΓΟ και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, μιλώντας στο 13ο Επαρχιακό Συνέδριο της ΠΟΓΟ Λεμεσού που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2011. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις δυσκολίες των καιρών, είπε, και τα εμπόδια που υψώνει το σύστημα στην πολιτικοποίηση του λαού και ιδιαίτερα των γυναικών. Από τη μια, η συρρίκνωση του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων περιορίζει ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες της σύγχρονης γυναίκας να ενταχθεί ενεργά στην οργανωμένη πάλη, ενώ από την άλλη, στη συνείδηση πολλών γυναικών, και ιδιαίτερα νέων, τα βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί όσον αφορά την κοινωνική θέση της γυναίκας, τα τελευταία 30-40 χρόνια δημιουργούν στρεβλές εντυπώσεις. Πρόκειται για αντιλήψεις και ιδεολογήματα που ευδοκιμούν ιδιαίτερα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα οποία σπρώχνουν συνειδητά τις γυναίκες στην αποπολιτικοποίηση και το συντηρητισμό, επεσήμανε η Σ. Κουκουμά.

Παρ΄ όλα τα εμπόδια που υψώνει το σύστημα και η ζωή που αυτό επιφυλάσσει για τις γυναίκες, συμπλήρωσε, η πάλη όταν είναι οργανωμένη, στέρεα τοποθετημένη πολιτικά και προπαντός όταν αυτή είναι υπόθεση της μάζας των γυναικών κερδίζει έδαφος, κερδίζει κατακτήσεις, κερδίζει συνειδήσεις, εμπνέει τις νέες γυναίκες και ολόκληρο το λαό.

Αναφερόμενη στο Κυπριακό, στην παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, στις δυσκολίες που υπάρχουν στα δημόσια οικονομικά, στις έρευνες για το φυσικό αέριο και τις προοπτικές που διανοίγονται, τη διαλυτική όπως τη χαρακτήρισε κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό μέτωπο ιδιαίτερα μετά τη στάση που κράτησε η αντιπολίτευση στην τραγωδία της 11ης του Ιούλη, τις πρωτοφανείς πολιτικές παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου και την άνευ προηγουμένου επιθετικότητα των ΜΜΕ ενάντια στην Αριστερά και την Κυβέρνηση, η Σκ. Κουκουμά επεσήμανε χαρακτηριστικά, πως όλα αυτά συνθέτουν ένα κοινωνικοπολιτικό τοπίο που δεν έχει ξαναϋπάρξει στην ιστορία της Κύπρου.

«Γι΄ αυτό», τόνισε, «το 13ο Επαρχιακό Συνέδριο της ΠΟΓΟ Λεμεσού πρέπει να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση και πρώτο και κυριότερο ότι το προοδευτικό δημοκρατικό γυναικείο κίνημα συμπαρατάσσεται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην τιτάνια μάχη για την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου. Οτι η ΠΟΓΟ είχε και θα έχει προσανατολισμό ταξικό, γι΄ αυτό θα υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις, τα δίκαια και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και ευρύτερα του εργαζόμενου λαού της Κύπρου. Οτι χαιρετίζουμε το τεράστιο έργο, που έχοντας ως κύριο στήριγμά της το ΑΚΕΛ, πέτυχε η σημερινή Κυβέρνηση. Και τέλος ότι ως Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, είμαστε περήφανες γιατί η Κυβέρνηση που στηρίξαμε έχει προχωρήσει σε τεράστια βήματα σε όλα τα θέματα γυναίκας και ισοτιμίας των φύλων. Περισσότερα από κάθε άλλη περίοδο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Από αυτό το βήμα, ανέφερε η Σκ. Κουκουμά, ανανεώνουμε την αποφασιστικότητά μας ως Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ για να εργαστούμε ακούραστα, τώρα που βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές, ώστε να υπερψηφιστούν τα ψηφοδέλτια του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις σε κάθε δήμο και κοινότητα της Κύπρου και να εκλεγούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι και κοινοτάρχες που υποστηρίζει το κόμμα μας. Η περίπτωση του Δήμου Λεμεσού, υπογράμμισε, είναι χαρακτηριστική. Ο δήμαρχος Αντρέας Χρίστου κατάφερε με το συλλογικό πνεύμα, τη δημιουργικότητα και την αγάπη του για την πόλη να δώσει ώθηση ανάπτυξης και προόδου στη συμπρωτεύουσα της Κύπρου. Καταλήγοντας, η Γ.Γ. της ΠΟΓΟ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίηση της συλλογικής ηγεσίας του κινήματος για την πολύπλευρη δράση που αναπτύσσει η ΠΟΓΟ Λεμεσού και τα σταθερά βήματα προόδου στη δουλειά της λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Λεμεσός ως η γενέτειρα του κομμουνιστικού κόμματος της Κύπρου και ευρύτερα του Λαϊκού Κινήματος του τόπου έχει να επιδείξει διαχρονικά μια πολύ πλατιά απήχηση των θέσεων και της δράσης της Αριστεράς. Σε αυτό το γεγονός, μερίδιο έχει και το προοδευτικό γυναικείο κίνημα της Λεμεσού».

Ν. Κυπριανού: «H ΠΟΓΟ χαράζει πορεία και προωθεί πολιτικές για τα γυναικεία ζητήματα»

Από την πλευρά της η Ε.Γ. της ΠΟΓΟ Λεμεσού, Νίτσα Κυπριανού, χαιρετίζοντας τους παρευρισκόμενους αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του κινήματος, από το 12ο Επαρχιακό Συνέδριο μέχρι σήμερα, ενώ έθεσε παράλληλα τους στόχους και τη νέα πορεία της ΠΟΓΟ. Το επαρχιακό μας κίνημα, είπε, καλείται στην πράξη να προωθήσει τις αποφάσεις του και να βοηθήσει στην ανάλυση των θέσεών μας που αφορούν κύρια τους πέντε άξονες πολιτικής που θέτουμε ως προτεραιότητα και αφορούν την καταπολέμηση του ελλείμματος ισότητας στην απασχόληση στο δημόσιο, ημιδημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τη δημιουργία προϋποθέσεων για ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τους πολλαπλούς ρόλους των γυναικών, την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και την καταπολέμηση στερεότυπων αντιλήψεων για το ρόλο των δύο φύλων.

Καλούμαστε, συνέχισε η Ν. Κυπριανού, να ολοκληρώσουμε τις θέσεις μας και να τροχιοδρομήσουμε την παραπέρα πορεία του κινήματος στην επαρχία μας. «Μια πορεία που θα ανανεώσει το συμβόλαιο με τις γυναίκες και το λαό για συνέχιση των αγώνων για λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Για καταξίωση της γυναίκας ως ισότιμου πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Τιμώντας την 60χρονη και πλέον πορεία του κινήματος», ανέφερε, «συνεχίζουμε τη δράση μας με συλλογική δουλειά και μαζική συμμετοχή, για να συνεχίζει να είναι η πρωτοπόρος οργανωμένη δύναμη των γυναικών του τόπου μας. Τώρα είναι η ώρα ανάληψης ευθύνης από την καθεμία από μας. Για να συνεχίζει να πρωτοστατεί στην προώθηση και επίλυση των προβλημάτων των γυναικών για ένα καλύτερο μέλλον. Για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης νέας γυναίκας της Κύπρου».

Αναφερόμενη, τέλος, στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές η Ν. Κυπριανού σημείωσε εμφαντικά: «Δηλώνουμε πως μαζί με το ΑΚΕΛ και το ευρύτερο λαϊκό κίνημα, θα δώσουμε νικηφόρα τη μάχη των δημοτικών-κοινοτικών εκλογών και εκλογών Σχολικών Εφορειών. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την εκλογή όλων των δημάρχων που στηρίζονται από το κόμμα μας, καθώς και μεγαλύτερου αριθμού μελών στα αντίστοιχα συμβούλια που συμμετέχουν στους συνδυασμούς του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις. Ελπίζουμε στα νέα συμβούλια που θα εκλεγούν να υπάρχει και αυξημένη συμμετοχή γυναικών. Είναι πολύ σημαντικό για μας το θετικό έργο που ήδη γίνεται σε όλες τις πόλεις και κοινότητες, να συνεχίσει προς όφελος των κατοίκων τους».

Στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου ο Γιαννάκης Κολοκασίδης, μέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ, έκανε εκτενή ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και για όλα τα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον τόπο μας.