13ο Συνέδριο ΠΟΓΟ Λάρνακας: Στην πρωτοπορία των αγώνων οι γυναίκες (20.11.2011)

thumbnail

Με μήνυμα στήριξης προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και την πολιτική που ακολουθεί τόσο στο μέτωπο της λύσης του Κυπριακού όσο και στα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, ολοκλήρωσε τις εργασίες του το 130 Συνέδριο του Γυναικείου Κινήματος της ΠΟΓΟ Λάρνακας. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011,  κάτω από το σύνθημα, «Προχωρούμε Μπροστά – Συνεχίζουμε Δυναμικά». Στο μήνυμά της η ΠΟΓΟ Λάρνακας διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση ότι, «στηρίζουμε τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλετε  για ανατροπή της τουρκικής αδιαλλαξίας όπως αυτή εκφράζεται από την τουρκοκυπριακή πλευρά και να ανοίξει ο δρόμος για την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου και του λαού της».

Παράλληλα, το 13ο Επαρχιακό Συνέδριο της ΠΟΓΟ Λάρνακας εκτίμησε πως στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης Χριστόφια πραγματοποιήθηκε ένα πολυσχιδές και τεράστιο έργο, επιλύθηκαν χρόνια προβλήματα, προωθήθηκαν τομές και μεταρρυθμίσεις. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για αντιμετώπιση της κρίσης, το Γυναικείο Κίνημα διεμήνυσε πως, «ενώνουμε τη φωνή μας με τις προσπάθειες της Κυβέρνησης, ώστε να μην επωμιστούν τα βάρη από την οικονομική κρίση μόνο οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, αλλά να εξαναγκαστούν τα κέρδη και ο πλούτος να συνεισφέρουν, ώστε να αντιμετωπιστούν τα δημόσια οικονομικά». Η ΠΟΓΟ Λάρνακας συνεχάρη επίσης την Κυβέρνηση για την έναρξη των ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) της Κύπρου, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο έργο που έχει παραχθεί στα θέματα γυναίκας και ισοτιμίας των φύλων μέσα από  το οποίο έχουν γίνει τεράστια βήματα στους τομείς της: ισοτιμίας στην εργασία, στήριξης της μητρότητας και της φροντίδας των παιδιών, καταπολέμησης της ενδοοικογενειακής βίας και σωματεμπορίας γυναικών, προώθησης των ιδανικών της ισοτιμίας των φύλων, μέσα από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. 

Tο Συνέδριο της ΠΟΓΟ Λάρνακας χαιρέτισαν εκ μέρους της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ το μέλος του Π.Γ. Γιαννάκης Κολοκασίδης και εκ μέρους της ΠΟΓΟ η Γ.Γ. του Κινήματος Σκεύη Κουκουμά.

Συμπαράταξη και αγωνιστική στήριξη

Στο μήνυμα προς τον Πρόεδρο η ΠΟΓΟ Λάρνακας υπογραμμίζει ότι η ΠΟΓΟ ως το μαζικότερο και ιστορικότερο Γυναικείο Κίνημα, «σας μεταφέρει μήνυμα όχι απλής συμπαράστασης, αλλά συμπαράταξης και αγωνιστικής στήριξης για το καλό του τόπου και του λαού μας και διαβεβαιώνει ότι θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στην πρωτοπορία των  αγώνων, να προβληματίζεται, να αφουγκράζεται και να προβάλλει θέσεις για όλα τα ζητήματα και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τις γυναίκες του τόπου μας, αλλά και ευρύτερα την κοινωνία της Κύπρου».

Για απελευθέρωση και επανένωση

Στην απόφασή του το Συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν γυναίκες από όλη την επαρχία της Λάρνακας, εργαζόμενες, αγρότισσες, οικοκυρές και επιστήμονες, μετά από έντονο προβληματισμό και συζήτηση, αποφάσισε ότι το Επαρχιακό Κίνημα της ΠΟΓΟ Λάρνακας,  μαζί με τις γυναίκες της Κύπρου προχωρά μπροστά-συνεχίζει δυναμικά με αισιοδοξία:

 • Για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, με μια ειρηνική, δίκαιη και συμφωνημένη λύση του Κυπριακού στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδο που προνοούν για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή καθορίζεται από τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ.
 •  Για υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστόφια και εφαρμογή όλων των προγραμματικών στόχων για τα θέματα γυναίκας και ισοτιμίας των φύλων.
 •  Για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, ανδρών και γυναικών, ενάντια στην προσπάθεια του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών δυνάμεων που το υπηρετούν, για να φορτωθούν οι εργαζόμενοι τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.
 • Για την οικοδόμηση της κοινωνίας που θα είναι δίκαιη από τα θεμέλιά της και θα κατοχυρώνει την κοινωνική ισότητα και την ισοτιμία των φύλων σε όλο το πλάτος και βάθος της ζωής. 
 • Χαιρετίζουμε την έναρξη των ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου. Επικροτούμε τους χειρισμούς της Κυβέρνησης και την αντιμετώπιση των συνεχών απειλών της Τουρκίας και των προκλητικών προσπαθειών της για αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
 • Απαιτούμε από το κεφάλαιο και τη μεγαλοεργοδοσία του τόπου να συμβάλουν, ώστε να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές δυσκολίες του κράτους. Καλούμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εγκαταλείψουν την πολιτική περιφρούρησης του μεγάλου κεφαλαίου και να ψηφίσουν τα νομοσχέδια για συνεισφορά του πλούτου, των κερδών και τους προϋπολογισμούς ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του κράτους.
 • Εκφράζουμε έντονη ανησυχία για τα φαινόμενα έξαρσης του φανατισμού, της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, του εθνικισμού-νεοφασισμού και την εμφάνιση ή επανεμφάνιση ακροδεξιών ομάδων. 
 • Εκφράζουμε ανησυχία για την πολιτική κρίση στο εσωτερικό μέτωπο μετά την τραγωδία της 11ης Ιούλη, η οποία αποτελεί την κορύφωση της διασπαστικής και ισοπεδωτικής πολιτικής που ακολουθεί η αντιπολίτευση τα τελευταία τριάμισι χρόνια. 
 • Για την πολιτική προστασίας της μητρότητας λήφθηκαν μέτρα που στηρίζουν την εργαζόμενη γυναίκα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού σε επαγγέλματα με υψηλή γυναικεία απασχόληση, τα σχέδια για καταπολέμηση της ανεργίας των γυναικών, τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την προστασία της μητρότητας, την καθιέρωση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία κ.α. 
 • Οσον αφορά το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας έχει αναχθεί από την Κυβέρνηση Χριστόφια σε βασικό άξονα της πολιτικής για τη γυναίκα και προχώρησε σε ένα ιστορικό βήμα, εκπονώντας το «Εθνικό Σχέδιο για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια 2008-2013». 
 • Λήφθηκαν ριζοσπαστικές αποφάσεις για τη σωματεμπορία προσώπων και την εξαναγκαστική πορνεία. 
 •  Η διαπαιδαγώγηση των νέων με τις αρχές της ισοτιμίας των φύλων, αποτελεί βασική παράμετρο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.
 • Η υλοποίηση των πρώτων μέτρων υπέρ των εκ μητρογονίας προσφύγων ανοίγει το δρόμο για την πλήρη αποκατάσταση αυτής της εξόφθαλμης ανισότητας. 
 • Οσον αφορά την παρουσία των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων επισημαίνουμε το διορισμό τριών γυναικών στο Υπουργικό Συμβούλιο που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός γυναικών που υπήρξαν ποτέ σε Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κινητοποίηση όλων των γυναικών για τις εκλογές Τ.Α.

Αναφορικά με τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, το Συνέδριο δηλώνει ότι θα συμβάλει αποφασιστικά ώστε να θριαμβεύσει η προοδευτική φιλολαϊκή πολιτική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, της οποίας κατ’ εξοχήν εκφραστής είναι η Αριστερά και καλεί όλα τα στελέχη του και ευρύτερα όλες τις γυναίκες να κινητοποιηθούν ώστε «να πετύχουμε την εκλογή των δημάρχων και κοινοταρχών που θα στηρίξει το ΑΚΕΛ». «Καλούμαστε ακόμα να εργαστούμε για την υπερψήφιση των συνδυασμών του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις για τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια, καθώς επίσης και για τις Σχολικές Εφορείες αναφέρει, σημειώνοντας πως, η περαιτέρω ενίσχυση των ποσοστών του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις στις επερχόμενες εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί εγγύηση ότι μια δυνατή προοδευτική φωνή θα εκπροσωπεί τα λαϊκά συμφέροντα μέσα στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Χαιρετίζει επίσης την παρουσία γυναικών στα ψηφοδέλτια του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι αυτό θα βρει την έκφρασή του και στα νέα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στέλλα Χρίστου: Στην πρωτοπορία των αγώνων οι γυναίκες

Από μέρους του Επαρχιακού Συμβουλίου της ΠΟΓΟ Λάρνακας, η ΕΓ Στέλλα Χρίστου καλωσορίζοντας τις συνέδρους αναφέρθηκε στην προσυνεδριακή δουλειά σημειώνοντας ότι το Συνέδριο διεξάγεται σε δύσκολες συνθήκες. Αναφερόμενη στα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση, τόνισε πως το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ συνεχίζει να βρίσκεται στην πρωτοπορία των  αγώνων, να προβληματίζεται, να αφουγκράζεται και να προβάλλει θέσεις για όλα τα ζητήματα και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τις γυναίκες του τόπου μας, αλλά και ευρύτερα την κοινωνία της Κύπρου.  Υπογράμμισε ακόμα ότι μαζί με τις γυναίκες θέτει στόχους, χαράζει πορεία και προχωρεί μπροστά με αγωνιστικότητα και αισιοδοξία για ειρηνική λύση του Κυπριακού και συνέχιση των προσπαθειών προώθησης συγκεκριμένων πολιτικών που αφορούν τους πέντε άξονες δράσης των οποίων η εφαρμογή τους δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις σε βάρος της γυναίκας και ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλους τους τομείς.

Κοινή δράση με τις Τ/κ για επανένωση

Εγκάρδιο αγωνιστικό χαιρετισμό προς Τουρκοκύπριες απηύθυνε το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ Λάρνακας με την ευκαιρία του 13ου Επαρχιακού Συνεδρίου του Κινήματος. Στο μήνυμά της η ΠΟΓΟ υπογράμμισε πως, «το διπλό έγκλημα σε βάρος της πατρίδας μας το μαύρο Ιούλη του 1974, εξακολουθεί να μας κρατά διαχωρισμένες για 37 χρόνια και σας καλούμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για επανένωση του λαού και του τόπου μας», επισημαίνοντας πως οι προοδευτικές δυνάμεις και στις δύο κοινότητες πρέπει να εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρωτοπορία του αγώνα για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.  Τονίζει ακόμα πως, ως Γυναικείο Κίνημα η ΠΟΓΟ παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη λύση διζωνικής – δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Λύση η οποία θα κατοχυρώνει τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Αρμένηδων, Μαρωνιτών και Λατίνων και καλεί τις Τ/κ «να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας με κοινές δράσεις για να συμβάλουμε στη δημιουργία κοινής συνείδησης και κουλτούρα ειρήνης μέσα στο λαό μας».