Σε ανοδική πορεία το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ στην Πάφο

thumbnail

Και να χαράζει πορεία για την προώθηση των γυναικείων ζητημάτων oλοκληρώθηκαν το Σάββατο, 19 Nοεμβρίου 2011, οι εργασίες του 12ου Επαρχιακού Συνεδρίου της ΠΟΓΟ Πάφου το οποίο συνήλθε κάτω από το σύνθημα «ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ – ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ». Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου συζητήθηκαν θέματα πολιτικού, οργανωτικού και κοινωνικού περιεχομένου, με ιδιαίτερο βάρος να δίδεται στη συζήτηση των γυναικείων θεμάτων σε σχέση με την εργασία, την ανεργία, τις διευκολύνσεις εργαζόμενων γυναικών και γενικά την ισοτιμία των δύο φύλων σε όλους τους τομείς, με την ομόφωνη έγκριση της Απόφασης του Συνεδρίου και μήνυμα στήριξης προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις Τουρκοκύπριες.

Η Επαρχιακή Γραμματέας της ΠΟΓΟ, Ελένη Χατζηαντωνά, στην εισηγητική της ομιλία, εξέφρασε τη στήριξη του Γυναικείου Κινήματος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, στις προσπάθειες που καταβάλλει για επίλυση του Κυπριακού, χαιρετίζοντας ταυτόχρονα τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Την ίδια ώρα εξέφρασε την πεποίθηση ότι το τεράστιο σε όγκο έργο το οποίο έχει επιτευχθεί από την κυβέρνηση Χριστόφια στα τέσσερα σχεδόν χρόνια διακυβέρνησης, θα συνεχιστεί για το καλό όλων των Κυπρίων, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του Γυναικείου Κινήματος, για την έξαρση του φανατισμού, της μισαλλοδοξίας, του εθνικισμού καθώς επίσης και για την εμφάνιση και επανεμφάνιση ακροδεξιών ομάδων.

Η ΠΟΓΟ υπογράμμισε, ανεβάζοντας τον πήχη ακόμη πιο ψηλά, συνεχίζει να θέτει στόχους και να χαράζει πορεία για την προώθηση των γυναικείων ζητημάτων τα οποία αφορούν την καταπολέμηση του ελλείμματος ισότητας στην απασχόληση στο δημόσιο, ημιδημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τη δημιουργία προϋποθέσεων για ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τους πολλαπλούς ρόλους των γυναικών, την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και την καταπολέμηση στερεότυπων αντιλήψεων για το ρόλο των δύο φύλων.

Στα πέντε χρόνια που μεσολάβησαν από το προηγούμενο Συνέδριο, η Επαρχιακή Γραμματέας, τόνισε ότι το Κίνημα, έχει αναπτύξει πλούσια δράση μέσα από εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις, εκστρατείες, συμμετοχή σε κοινές δραστηριότητες με άλλους φορείς και ανταποκρίθηκε σε πάρα πολλά ζητήματα και προβλήματα της επαρχίας. Ενόψει των δημοτικών εκλογών και των εκλογών Σχολικών Εφορειών, η Ελένη Χατζηαντωνά, ανέφερε ότι η ΠΟΓΟ, συντεταγμένη με το ΑΚΕΛ, θα εργαστεί με όλες της τις δυνάμεις και θα συμβάλει ξανά προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για το κόμμα καθώς όπως είπε, η ενισχυμένη παρουσία της Αριστεράς μέσα και από τις εκλογές του Δεκέμβρη, θα δώσει νέα δύναμη και νέα ώθηση στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ξεκάθαρα το μήνυμα ότι οι γυναίκες της Πάφου συμπαρατάσσονται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Απευθύνοντας χαιρετισμό στο 12ο Συνέδριο, η ΓΓ του Κινήματος και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, μετέφερε τη θετική εκτίμηση της ηγεσίας του Κινήματος για την ανοδική πορεία που ακολουθεί το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ στην Πάφο τα τελευταία χρόνια, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση, ότι αυτή η πορεία θα έχει συνέχεια. Το Επαρχιακό Συνέδριο, τόνισε, αποτελεί το βάθρο πάνω στο οποίο η ΠΟΓΟ Πάφου θα προχωρήσει σε νέα ποιοτικά άλματα στη δουλειά και τη δράση της, επισημαίνοντας παράλληλα το ρόλο που έχει να επιτελέσει, στο μέτωπο του αντικατοχικού-αντιμπεριαλιστικού αγώνα του κυπριακού λαού. Μέσα από το 12ο Συνέδριο, υπογράμμισε, πρέπει να δοθεί ξεκάθαρα το μήνυμα ότι οι γυναίκες της Πάφου υποστηρίζουν θέσεις αρχών στο Κυπριακό και συμπαρατάσσονται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος αυτές τις αρχές, τις εκφράζει και τις υπερασπίζεται και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μέσα στη διεθνή κοινότητα.

Με το Λαϊκό Κίνημα, η ΠΟΓΟ σημείωσε, αποτελεί την κινητήρια δύναμη για την πλήρη και έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο σφραγίστηκε με τη λαϊκή ψήφο το 2008 για να προσθέσει ότι, παρά τις αντιξοότητες ένεκα της οικονομικής κρίσης και τα εμπόδια που υψώνουν τα διάφορα κατεστημένα και  συμφέροντα, η σημερινή κυβέρνηση έχει καταφέρει να προωθήσει μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής, από την παιδεία και την υγεία μέχρι την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις συγκοινωνίες.

Αναφερόμενη στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Σκεύη Κουκουμά, υπογράμμισε ότι μέσα από αυτή τη μάχη, η ΠΟΓΟ επιθυμεί να βγει κερδισμένος πρώτα από όλα ο λαός καθώς αυτό θα σήμαινε, να βγει κερδισμένη η σύγχρονη φιλολαϊκή προοδευτική φιλοσοφία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στο πλευρό του ΑΚΕΛ, κατέληξε, η ΠΟΓΟ συνεχίζει δυναμικά, για τη λευτεριά της Κύπρου, την ισοτιμία των φύλων, την ειρήνη και το σοσιαλισμό.

Στο 12ο Επαρχιακό Συνέδριο της ΠΟΓΟ παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό το μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Κολοκασίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή και στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει το Γυναικείο Κίνημα, στην κυπριακή κοινωνία.

Επαρχιακή Γραμματέας επανεκλέγη η Ελένη Χατζηαντωνά.

Το νέο Επαρχιακό Συμβούλιο της ΠΟΓΟ Πάφου απαρτίζουν οι:

 1. Γεωργίου Αθηνά
 2. Επαμεινώνδα Γιώτα
 3. Ζούκωφ Νίτσα
 4. Θεοδώρου Σωτηρούλα
 5. Θεοχάρους Ηρούλλα
 6. Ιουλιανού Αντρούλα
 7. Καζαντζή Γεωργία
 8. Καζαντζή Φωστήρα
 9. Κωμοδρόμου Αντρη
 10. Κωνσταντίνου Κ. Κατερίνα
 11. Μάρκου Γιωργούλ
 12. Μικαλλή Μαρίνα
 13. Νικολάου Σούλα
 14. Παπαπέτρου Κούλα
 15. Πατσαντά Παπαπέτρου Αλεξάνδρου
 16. Τρεμιθιώτου Χριστίνα
 17. Φακοντή Μάρω
 18. Χαραλάμπους Πισκόπου Μαρία
 19. Χαραλάμπους Σωκράτους Ελενα
 20. Χριστοδούλου Νίνα