Η 1η Ιουνίου, όπως είναι ευρέως γνωστό, έχει καθιερωθεί μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως Παγκόσμια Ημέρα για το Παιδί, με στόχο να θυμίζει στην ανθρωπότητα ότι η ασφάλεια, η προστασία και η ευημερία του παιδιού θα πρέπει να αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής. Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, ως μια από τις οργανώσεις που για χρόνια αγωνίζεται για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού, στέκεται στο πλάι κάθε οργανωμένου συνόλου και στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που θέτει στο επίκεντρο της την προστασία των παιδιών του κόσμου από κάθε μορφής βία, διάκριση, εκμετάλλευση, κακοποίηση και καταπίεση, αλλά και για κατοχύρωση του σεβασμού της συμμετοχής και της άποψης τους στις αποφάσεις που λαμβάνονται και αφορούν τη ζωή τους.
Παρά τις όποιες διακηρύξεις σε διεθνές αλλά και σε εθνικό επίπεδο, η σημερινή πραγματικότητα απέχει από τις εξαγγελίες και τις κατά καιρούς δεσμεύσεις για προστασία των παιδιών: οι πόλεμοι που έχουν ως πρώτα θύματα τα παιδιά και τις γυναίκες συνεχίζονται, με τραγικό επακόλουθο τις ανεπιτυχείς προσπάθειες μετανάστευσης και τον πνιγμό χιλιάδων μεταναστών, ανάμεσά τους και παιδιά, στη Μεσόγειο και αλλού. Οι εμπόλεμες συρράξεις καταπατούν βάναυσα τα δικαιώματα των παιδιών και τα τραύματα που αφήνουν σε όσα καταφέρουν να επιβιώσουν δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν.
Η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλά κράτη, ανάμεσά τους και η Κύπρος, εξαιτίας της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, πλήττει σε παρόμοιο βαθμό τα δικαιώματα των παιδιών που προέρχονται από τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, αφού σε πολλές περιπτώσεις τους στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στη στέγαση και στην αξιοπρεπή διαβίωση. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση της Unicef, 2,6 εκατομμύρια παιδιά έχουν βυθιστεί κάτω από το όριο της φτώχειας στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου από το 2008, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των παιδιών στον αναπτυγμένο κόσμο που ζουν σε συνθήκες φτώχειας σε περίπου 76,5 εκατομμύρια. «Τα παιδιά της Ύφεσης», όπως αποκαλούνται στην έκθεση, έχουν αυξηθεί σε μερικές χώρες, κατά περισσότερο από 50% μετά το 2008. Σε αυτές τις χώρες, σύμφωνα με την έκθεση, παρόλο που είναι πέρα από εμφανής η αύξηση της παιδικής φτώχειας, τα κράτη προχωρούν συνεχώς σε περισσότερες περικοπές στους προϋπολογισμούς, με τεράστιο αντίκτυπο στα παιδιά, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν το αυτονόητο: η ευημερία του παιδιού, ήταν και παραμένει αλληλένδετη με τις πολιτικές που εφαρμόζονται από την εκάστοτε Κυβέρνηση. Όταν πρωταρχικός στόχος ενός κράτους είναι η στήριξη πρώτα των επιχειρήσεων, αντί των οικογενειών, η ευημερία των αριθμών αντί των ανθρώπων, τότε η προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού δεν αποτελεί προτεραιότητα.
Η φιλελευθεροποίηση των ωραρίων των καταστημάτων, που αποστερεί από τους γονείς τον ελεύθερο χρόνο που αφιερώνουν στα παιδιά τους, η μείωση των κρατικών χορηγιών σε οργανώσεις και σύνολα που προσφέρουν πολλές φορές αφιλοκερδώς στην κοινωνία και στο παιδί, η μείωση των κονδυλιών για την παιδεία, την υγεία και την κοινωνική πρόνοια, είναι μερικές από τις επιπτώσεις των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονται και στη χώρα μας, και που επηρεάζουν πρώτιστα το παιδί. Αυτό που ως Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ καταγγέλλουμε και απαιτούμε όπως τερματιστεί άμεσα, είναι οι περικοπές και το κλείσιμο μεγάλου αριθμού προγραμμάτων φροντίδας παιδιών, τόσο στις πόλεις, όσο και στην ύπαιθρο, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να επιβαρύνονται οικονομικά, ή να αποκλείονται σε πιο μεγάλο βαθμό οι γυναίκες από την αγορά εργασίας, έτσι ώστε να αναλάβουν οι ίδιες τη φροντίδα των παιδιών τους. Καλούμε την κυβέρνηση να επαναφέρει όσα προγράμματα έχουν κλείσει και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα Συμβούλια Κοινωνικής Ευημερίας, να γίνουν προσπάθειες έτσι ώστε κανένα παιδί και καμιά οικογένεια να μην στερείται της ποιοτικής παροχής φροντίδας για τα παιδιά τους. Στα θετικά των προσπαθειών που γίνονται και μέσα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σημειώνουμε τη λειτουργία για πρώτη φορά του καλοκαιρινού σχολείου σε Δημοτικά Σχολεία σε όλη την Κύπρο, που θα απασχολούν με δημιουργικό τρόπο παιδιά εργαζόμενων οικογενειών, κάτι που εφαρμόστηκε μετά από πρόταση νόμου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις. Σε αυτό το πνεύμα καλούμε και την κυβέρνηση να προωθήσει τις αναγκαίες πολιτικές που θα ανακουφίσουν τις οικογένειες και τα παιδιά που έχουν τις περισσότερες ανάγκες.
Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να διεκδικεί την πλήρη εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού, θέτοντας πάντοτε ως πρωταρχικό του στόχο την ευημερία και την ασφάλεια όλων των παιδιών του κόσμου. Τα παιδιά είναι το μέλλον της ανθρωπότητας και θα πρέπει ως κοινωνία να διαφυλάξουμε ότι αυτό το μέλλον θα είναι πολύ καλύτερο από το παρόν που τους προσφέρουμε.