1η Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού | 01.06.2016

thumbnail

Με την ευκαιρία της 1ης Ιουνίου, Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού, το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ επαναβεβαιώνει τη δέσμευση, προς όλα τα παιδιά της Κύπρου αλλά και του κόσμου, ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την παιδική ευημερία, που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του Κινήματος από της ίδρυσης του. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε πιο εντατικά την κοινωνική μας παρέμβαση για να αναδειχθούν σύγχρονα προβλήματα που κτυπούν τα παιδιά και την παιδικότητα (ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων, παιδική πορνογραφία κλπ). Ταυτόχρονα συνεχίζουμε τον αγώνα ώστε η πολιτεία να είναι σε θέση να εγγυάται για κάθε παιδί τα απαραίτητα υλικά και πνευματικά εφόδια για τη ζωή, την υγεία, τη μόρφωση, τη ψυχαγωγία και την αξιοπρέπεια του.

Η 1η Ιουνίου έχει καθιερωθεί μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού, με στόχο να θυμίζει στην ανθρωπότητα ότι η ασφάλεια, η προστασία και η ευημερία του παιδιού, θα πρέπει να αποτελούν πρώτιστη προτεραιότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής. Ο απολογισμός της σημερινής πραγματικότητας ωστόσο, αποδεικνύει ότι κάθε άλλο παρά έχει υλοποιηθεί το πρόσταγμα της 1ης Ιουνίου.

Ο πόλεμος, η φτώχεια, η μετανάστευση, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η ανισότητα ευκαιριών καθορίζουν την καθημερινότητα παιδιών σε όλο τον κόσμο κυρίως εκείνων που προέρχονται από τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Πόσα παιδιά χάνονται καθημερινά στη Μεσόγειο, αφήνοντας πίσω την πατρίδα τους  προς αναζήτηση «ασφάλειας» σε κάποια άλλη χώρα; Πόσα παιδιά πέφτουν θύματα  πολεμικών συρράξεων πληρώνοντας με τη ζωή ή την αθωότητα τους το τίμημα των ιμπεριαλιστικών πολέμων; Πόσα είναι εκείνα που αναγκάζονται να ζήσουν μέσα στα ερείπια του πολέμου ή κρατάνε όπλα; Πόσα πεθαίνουν από πείνα ή δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Πόσα παιδιά έχουν επηρεαστεί από την πολυσχιδή κρίση του καπιταλιστικού συστήματος ή δουλεύουν ως αλυσοδεμένοι σκλάβοι στην πιο τρυφερή ηλικία; Σημεία των καιρών μιας ζοφερής πραγματικότητας που αφορά και ντροπιάζει ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Η κατάσταση που παρουσιάζεται στις μέρες μας και στην Κύπρο, με τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται από την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Αναστασιάδη, έχουν πλήξει τα παιδιά σε πολύ μεγάλο βαθμό. Είναι πολλά αυτά που μπορούμε να καταγράψουμε: παιδιά που πηγαίνουν νηστικά στο σχολείο, που αποστερούνται τους γονείς λόγω της φιλελευθεροποίησης των ωραρίων των καταστημάτων με αποτέλεσμα τη μείωση του ελεύθερου τους χρόνου, που γίνονται θύματα βίας, σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ την ίδια στιγμή μειώνονται οι κρατικές χορηγίες σε οργανώσεις και σύνολα που προσφέρουν αφιλοκερδώς στην κοινωνία και στο παιδί, μειώνονται τα κονδύλια για την παιδεία, την υγεία και την κοινωνική πρόνοια.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, εδώ και χρόνια αγωνίζεται για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού, στηρίζοντας κάθε οργανωμένο σύνολο και κάθε πρωτοβουλία που θέτει στο επίκεντρο της την προστασία των παιδιών του κόσμου. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε αφενός για πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, για εξάλειψη κάθε μορφής βίας, διάκρισης, εκμετάλλευσης, κακοποίησης και καταπίεσης των παιδιών και αφετέρου για οικοδόμηση μιας κοινωνίας όπου θα παρέχονται κατάλληλες υποδομές για υγιή ανάπτυξη τους, όπως υποδομές φροντίδας, διαπαιδαγώγησης, αξιοποίησης του ελεύθερου τους χρόνου. Άλλωστε στη δική μας αντίληψη, ο αγώνας για την προστασία και την ευημερία του παιδιού είναι μέρος της ευρύτερης πάλης για την οικοδόμηση του κόσμου της ειρήνης και της δίκαιης –από τα θεμέλια της- κοινωνίας, η οποία θα εδράζεται στην κοινωνική ισότητα και την ισοτιμία των φύλων, στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια για κάθε ανθρώπινη ύπαρξη.

Τα παιδιά είναι το μέλλον της ανθρωπότητας και θα πρέπει ως κοινωνία να διαφυλάξουμε ότι το μέλλον θα είναι πολύ καλύτερο από το παρόν που τους προσφέρουμε!