1η Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού. Διακήρυξη Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ

thumbnail

Η 1η Ιουνίου, η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού, έχει καθιερωθεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με στόχο να θυμίζει στην ανθρωπότητα ότι η ασφάλεια, η προστασία και η ευημερία του παιδιού θα πρέπει να αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, από της ίδρυσης του αγωνίζεται για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού, θέτοντας στο επίκεντρο την προστασία των παιδιών του κόσμου από κάθε μορφής βία, διάκριση, εκμετάλλευση, κακοποίηση και καταπίεση.

Παρά τις διακηρύξεις που γίνονται κάθε χρόνο τέτοια μέρα σε διεθνές και σε εθνικό επίπεδο, η πραγματικότητα απέχει από τις εξαγγελίες και τις κατά καιρούς δεσμεύσεις για προστασία των παιδιών. Οι σειρήνες του πολέμου δεν σταματούν να ηχούν. Τα παιδιά αποτελούν πολύ συχνά θύματα των πολεμικών επιχειρήσεων καθότι τα όπλα δεν σταματούν ούτε ενόψει των αμάχων. Οι εμπόλεμες συρράξεις καταπατούν βάναυσα τα δικαιώματα των παιδιών και τα τραύματα που αφήνουν σε όσα καταφέρουν να επιβιώσουν δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν. Τα πυρά του πολέμου δεν στερούν μόνο τη ζωή από τα παιδιά στις πόλεις που πλήττονται. Στερούν και την πατρίδα. Πολλά παιδιά βρίσκονται καθημερινά εκτεθειμένα στη θάλασσα της Μεσογείου, στο Αιγαίο , στον Ινδικό Ωκεανό προσπαθώντας να μεταβούν είτε σε χώρες της Ευρώπης είτε σε ασφαλής περιοχές μακριά από τον πόλεμο. Δεν είναι λίγα όμως τα παιδιά που βρέθηκαν πνιγμένα και ξεβράστηκαν στις παραλίες της Μεσογείου, με το φρικιαστικό θέαμα να μην συγκινεί καθόλου όσους ευθύνονται.

Η δεινή οικονομική κατάσταση, απόρροια της κρίσης του καπιταλισμού, στην οποία βρίσκονται πολλά κράτη, ανάμεσά τους και η Κύπρος, πλήττει σε παρόμοιο βαθμό τα δικαιώματα των παιδιών που προέρχονται από τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, αφού σε πολλές περιπτώσεις τους στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στη στέγαση και στην αξιοπρεπή διαβίωση. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση της Unicef, 2,6 εκατομμύρια παιδιά έχουν βυθιστεί κάτω από το όριο της φτώχειας στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου από το 2008, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των παιδιών στον αναπτυγμένο κόσμο που ζουν σε συνθήκες φτώχειας σε περίπου 76,5 εκατομμύρια. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν το αυτονόητο: η ευημερία του παιδιού, ήταν και παραμένει αλληλένδετη με τις πολιτικές που εφαρμόζονται στα πλαίσια του συστήματος. Ο πρωταρχικός στόχος ωστόσο του συστήματος στο οποίο ζούμε, που δεν είναι άλλος από την μεγιστοποίηση των κερδών, έρχεται σε σύγκρουση με την στήριξη και την ευημερία των οικογενειών και των παιδιών.

Η φιλελευθεροποίηση των ωραρίων των καταστημάτων, που αποστερεί από τους γονείς τον ελεύθερο χρόνο που αφιερώνουν στα παιδιά τους, η μείωση των κρατικών χορηγιών σε οργανώσεις και σύνολα που προσφέρουν πολλές φορές αφιλοκερδώς στην κοινωνία και στο παιδί, η μείωση των κονδυλιών για την παιδεία, την υγεία και την κοινωνική πρόνοια, είναι μερικές από τις επιπτώσεις των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονται και στη χώρα μας, και που επηρεάζουν πρώτιστα το παιδί.
Σε αυτό το πλαίσιο καταγγέλλουμε εδώ και καιρό τη διάλυση όλων των δομών φροντίδας παιδιών, τόσο στις πόλεις, όσο και στην ύπαιθρο, γεγονός που έχει αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να επιβαρύνονται οικονομικά, ή να αποκλείονται σε πιο μεγάλο βαθμό οι γυναίκες από την αγορά εργασίας, έτσι ώστε να αναλάβουν οι ίδιες τη φροντίδα των παιδιών τους. Καλούμε την κυβέρνηση να επαναφέρει όσα προγράμματα έχουν κλείσει και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα Συμβούλια Κοινωνικής Ευημερίας, να γίνουν προσπάθειες έτσι ώστε κανένα παιδί και καμιά οικογένεια να μην στερείται της ποιοτικής παροχής φροντίδας για τα παιδιά τους. Σε αυτό το πνεύμα καλούμε και την κυβέρνηση να προωθήσει τις αναγκαίες πολιτικές που θα ανακουφίσουν τις οικογένειες και τα παιδιά που έχουν τις περισσότερες ανάγκες.
Την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα περιστατικά βίας εις βάρος των παιδιών, λεκτικής, σωματικής και σεξουαλικής, τα οποία είναι αυξημένα το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα το 2017 έχουν καταγραφεί 138 περιπτώσεις καταγγελιών σε σύγκριση με 70 που είχαν καταγραφεί το 2016. Για αυτό το λόγο πρόκειται ως Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ να πραγματοποιήσουμε το επόμενο διάστημα εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και καλούμε τους αρμόδιους φορείς όπως πάρουν άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ δεν θα πάψει να αγωνίζεται και να διεκδικεί την εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού και την διαφύλαξη τους. Η ευημερία και η ασφάλεια των παιδιών όλου του κόσμου θα συνεχίσει να αποτελεί πρωταρχικό στόχο για το κίνημα μας. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να παραδώσουμε στα παιδιά του μέλλοντος ένα κόσμο απαλλαγμένο από την κοινωνική αδικία.

1η Ιουνίου 2018