Χαιρετισμός της ΠΟΓΟ στο Συνέδριο του Τμήματος Γυναικών του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (27.10.2010)

thumbnail

Αγαπητές φίλες,

Από μέρους του Γυναικείου Κινήματος της ΠΟΓΟ απευθύνω προς όλα τα στελέχη του Τμήματος Γυναικών του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος θερμό, αγωνιστικό χαιρετισμό αδελφοσύνης και φιλίας. Εκφράζω την αμέριστη αποφασιστικότητα μας να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε την κοινή μας δράση υπέρ της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας και της επανένωσης της Κύπρου και του λαού της.

Εμείς οι γυναίκες της Κύπρου βιώσαμε στο πετσί μας την τραγωδία του κυπριακού λαού. Η γυναίκα της Κύπρου έκλαψε τον άντρα της και το παιδί της που χάθηκαν στα αιματοκυλίσματα που οργάνωσε ο ιμπεριαλισμός κι εκτέλεσε ο εθνικισμός. Ξεριζώθηκε από το σπίτι της κι ανέλαβε τα βάρη της οικογένειας. Άλλες καρτερούν ακόμα να μάθουν για την τύχη του αγνοούμενου δικού της.

Για αυτό, εμείς οι γυναίκες και οι προοδευτικές γυναικείες οργανώσεις του τόπου έχουμε επιπρόσθετους λόγους για να παλέψουμε ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στη διχοτόμηση, στην ξένη κατοχή και στον εθνικισμό-σοβινισμό. Να παλέψουμε για μια ειρηνική, δίκαιη και συμφωνημένη λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση του διεθνούς δικαίου και των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και στη βάση λύσης διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως αυτή καθορίζεται από τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Αγαπητές συναγωνίστριες,

Πράγματι σήμερα, η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων δεν κινείται με τους ρυθμούς που θα θέλαμε και υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε κεφαλαιώδεις πτυχές του κυπριακού. Εντούτοις δεν πρέπει να απογοητευόμαστε. Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε ούτε καν υποσυνείδητα με τη λογική της μη λύσης και με το διχοτομικό στάτους κβο.

Ως Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ στεκόμαστε στο πλευρό του ΑΚΕΛ και του Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με πνεύμα θετικό και καταθέτει προτάσεις μέσα στα πλαίσια της συμφωνημένης βάσης οι οποίες υπερασπίζονται τα δικαιώματα του συνόλου του κυπριακού λαού, Ε/κ και Τ/κ. Το ΑΚΕΛ διεξάγει θαρραλέα μια τιτάνια μάχη για να απομονωθεί ο εθνικισμός και η αντιομοσπονδιακή ρητορεία μέσα στην ε/κ κοινότητα.

Η ΠΟΓΟ δεσμεύεται και σήμερα ενώπιον εσάς, των συντροφισσών μας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος ότι θα συνεχίσουμε απτόητες την πάλη και συνεπείς στις αρχές λύσης του κυπριακού.

Τώρα είναι η ώρα για να πεισμώσουμε και να εντείνουμε τη κοινή μας δράση. Να πολλαπλασιάσουμε τις δραστηριότητες επαναπροσέγγισης, να μαζικοποιήσουμε τις συναντήσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, να ξαναζωντανέψουμε την ελπίδα και τη φλόγα της επανένωσης στην καρδιά του λαού μας.

Είμαστε αποφασισμένες στο αμέσως επόμενο διάστημα να ενδυναμώσουμε κατακόρυφα την κοινή δράση ΠΟΓΟ και Γυναικείου Τμήματος του ΡΤΚ, τη δράση του οποίου εκτιμούμε ιδιαίτερα.

Το ενωμένο γυναικείο κίνημα της Κύπρου πρέπει να βρίσκεται στην πρωτοπορία του αγώνα για μια Κύπρο ελεύθερη, ανεξάρτητη, επανενωμένη, ομοσπονδιακή αποστρατιωτικοποιημένη που θα είναι κοινή πατρίδα όλων των παιδιών της, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμένιων, Μαρωνιτών και Λατίνων.

Μια Κύπρο που δεν θα αιματοκυλιστεί ποτέ ξανά και στην οποία δεν θα χρειαστεί άλλες γυναίκες να γεννήσουν κάτω από τα δέντρα και μέσα στα αντίσκηνα της προσφυγιάς. Μια Κύπρο στην οποία δεν θα ξανακλάψουν μάνες σκοτωμένων και αγνοουμένων από πολέμους και φονικά. Θα ξημερώσει η μέρα που Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες θα ξαναζυμώνουν μαζί το ψωμί της ζωής, όχι με τα δάκρυα και το αίμα της τραγωδίας, αλλά με το γέλιο, τη χαρά και τον τίμιο ιδρώτα του λαού μας.

Αγαπητές συντρόφισσες,

Το όραμα της επανένωσης της Κύπρου και του λαού μας είναι δεμένο με την πάλη για να οικοδομήσουμε τον κόσμο της ειρήνης και την κοινωνία της ισότητας. Τον κόσμο που θα φτιάξουμε και από τον οποίο θα ξεριζώσουμε την αδικία, την ταξική εκμετάλλευση και τους άδικους πολέμους.

Την κοινωνία που θα χτίσουμε και θα έχει για συστατικά στοιχεία τη δικαιοσύνη, την ισοτιμία των φύλων, την αλληλεγγύη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Σας ευχαριστούμε

Σκεύη Κουκουμά

Γενική Γραμματέας της ΠΟΓΟ και βουλευτής του ΑΚΕΛ