Σκεύη Κουκουμά: Είμαστε διπλά περήφανες που δύο στελέχη της ΠΟΓΟ είναι υποψήφιες δήμαρχοι: η Ελένη Μαύρου στη Λευκωσία και η Φωτούλα Χατζήπαπα στη Λακατάμια

thumbnail

Χαιρετισμός της ΓΓ της ΠΟΓΟ και βουλευτή του ΑΚΕΛ Σκεύης Κουκουμά στο 13ο Συνέδριο της ΠΟΓΟ Λευκωσίας-Κερύνειας (6.11.2011)

Θα ήθελα πρώτα από όλα να συγχαρώ την ΠΟΓΟ Λευκωσίας-Κερύνειας για τα μεγάλα και ποιοτικά βήματα πρόοδου που σημειώνει στη δράση της τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αντανακλάται και στη σημερινή μαζική παρουσία σας στο Συνέδριο. Το 13ο Συνέδριο της ΠΟΓΟ Λευκωσίας-Κερύνειας αγαπητές συναγωνίστριες, δεν είναι ένα Συνέδριο όπως όλα τα προηγούμενα, γιατί πραγματοποιείται μέσα σε συνθήκες εξαιρετικά ιδιόμορφες και δύσκολες. Όχι μόνο για το γυναικείο κίνημα και ολόκληρο το γυναικείο πληθυσμό, αλλά για το Λαϊκό Κίνημα και ολόκληρο το λαό της Κύπρου.

Το κυπριακό, η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, οι δυσκολίες στα δημόσια οικονομικά, οι έρευνες για το φυσικό αέριο και οι προοπτικές που διανοίγονται, η διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό μέτωπο ιδιαίτερα μετά τη στάση που κράτησε η αντιπολίτευση στην τραγωδία της 11ης του Ιούλη, οι πρωτοφανείς πολιτικές παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου και η ανευ προηγουμένου επιθετικότητα των ΜΜΕ ενάντια στην Αριστερά και την κυβέρνηση. Όλα αυτά συνθέτουν ένα κοινωνικοπολιτικό τοπίο που –δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε- δεν έχει ξαναϋπάρξει στην ιστορία της Κύπρου.

Για αυτό αγαπητές συναγωνίστριες, η συμμετοχή σας σήμερα εδώ αποκτά ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα. Πολύ περισσότεροι από όσοι φανταζόμαστε –και φίλοι και αντίπαλοι- στρέφουν σήμερα την προσοχή τους στη δράση του Λαϊκου Κινήματος συμπεριλιμβανομένου και του Γυναικείου Κινήματος της ΠΟΓΟ. Για αυτό το 13οΕπαρχιακό Συνέδριο της ΠΟΓΟ Λευκωσίας-Κερύνειας πρέπει να στείλει μηνύματα προς κάθέ κατεύθυνση. Μήνυματα ξεκάθαρα και βροντερά:

Πρώτον και κυριότερο: Το προοδευτικό δημοκρατικό γυναικείο κίνημα συμπαρατάσσεται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην τιτάνια μάχη για την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου. Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και τη διχοτόμηση. Δεν σκύβουμε το κεφάλι στην Τουρκία και τον ιμπεριαλισμό. Δεν συνθηκολογούμε και δεν θα συνθηκολογήσουμε ποτέ με το λαομίσητο σοβινισμό και φασισμό που παρότι αιματοκύλισε αυτόν το τόπο, σήμερα ξανασηκώνει κεφάλι. Δυναμώνουμε τη φλόγα της επαναπροσέγγισης και της αδελφοσύνης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Δεύτερο:Υπερασπίζομαστε αγωνιστικά τις κατακτήσεις, τα δίκαια και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και ευρύτερα του εργαζόμενου λαού της Κύπρου. Δεν δεχόμαστε να φορτωθούν οι εργαζόμενοι τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Απαιτούμε να συνεισφέρει το μεγάλο κεφάλαιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα δημόσια οικονομικά. Καλούμε τις εργαζόμενες να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα από την στάση που κρατούν όλα τα κόμματα –πλην του ΑΚΕΛ- στις προτάσεις της κυβέρνησης για φορολόγηση του πλούτου και των κερδών.

Τρίτο: Χαιρετίζουμε το τεράστιο έργο που -έχοντας ως κύριο στήριγμα της το ΑΚΕΛ- πέτυχε η σημερινή κυβέρνηση: τις μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής, από την παιδεία και την υγεία μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση και τις συγκοινωνίες. Καλούμε την κυβέρνηση να συνεχίσει σε αυτό το δρόμο. Να συγκρουστεί με τα συμφέροντα, να σπάσει κατεστημένα, να ανατρέψει νοοτροπίες συντήρησης και οπισθοδρόμησης.

Τέταρτο: Είμαστε, ως Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, περήφανες γιατί η κυβέρνηση που στηρίξαμε έχει προχωρήσει σε τεράστια βήματα σε όλα τα θέματα γυναίκας και ισοτιμίας των φύλων. Περισσότερα από κάθε άλλη περίοδο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται μέτρα και πολιτικές για την ισότητα στην εργασία, για να χτυπηθεί η ανισομισθία και η γυναικεία ανεργία, για να παταχθούν οι απολύσεις εγκύων εργαζομένων, για να στηριχθεί η μητρότητα και η φροντίδα των παιδιών, για να αντιμετωπιστεί η σωματεμπορία γυναικών και η ενδοοικογενειακή βία. Άνοιξε ο δρόμος για τη δικαίωση των εκ μητρογονίας προσφύγων. Εντάχθηκε η ισοτιμία των φύλων στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ώστε τα παιδιά μας να μεγάλωνουν με τις αξίες της ισοτιμίας και του αλληοσεβασμού των δύο φύλων. Αυξήθηκε η παρουσία των γυναικών σε όλα τα πολιτειακά αξιώματα και στο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Χριστόφια υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός γυναικών από καταβολής του κράτους. Τούτο το έργο και τούτα τα ιστορικά βήματα είναι η απάντηση μας στις επιθέσεις που δέχεται το Λαϊκό Κίνημα και η κυβέρνηση. Καλούμε και από αυτό το βήμα τις γυναίκες της Κύπρου να κρίνουν και να συγκρίνουν αυτό το έργο με οτιδήποτε άλλο υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια.

Πέμπτο: Στέλλουμε το μήνυμα ότι η ΠΟΓΟ μέσα από τις επαρχιακές συνεδριακές διεργασίες της, μέσα από το συντροφικό διάλογο, την κριτική και την αυτοκριτική θα βγει πιο ώριμη, πιο δυνατή και πιο αποτελεσματική. Οι μεγάλες και λαμπρές εκδηλώσεις της περσινής χρονιάς για τη συμπλήρωση των 60χρόνων της ΠΟΔΓ-ΠΟΓΟ μας έδωσαν μια αποφασιστική ώθηση για ένα νέο ποιοτικό άλμα στη δράση μας. Πλαταίνουμε τη δράση μας και μαζικοποιούμε τις γραμμές. Καλούμε τις νέες γυναίκες να έρθουν μαζί μας στην ομορφιά του αγώνα για την απελευθέρωση και τη χειραφέτηση του γυναικείου φύλου. Αναβαθμίζουμε τη μορφωτική ιδεολογική μας δουλειά. Εντάσσουμε τις νέες τεχνολογίες στη δουλειά μας. Ανοίγουμε τα φτερά μας για να είναι η ΠΟΓΟ αντάξια των σύγχρονων απαιτήσεων της γυναίκας.

Και έκτον: Διατρανώνουμε ότι το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ θα κινητοποιήσει και πάλι όλες του τις δυνάμεις στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές για να υπερψηφιστούν τα ψηφοδέλτια του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις σε κάθε δήμο και κοινότητα της Κύπρου και να εκλεγούν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες, οι εκλογικοί συνδυασμοί Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβούλων και Σχολικών Εφοριών που θα υποστηρίξει το Κόμμα μας. Είναι με υπερηφάνια μάλιστα που υπογραμμίζουμε το γεγονός ότι δύο στελέχη της ΠΟΓΟ είναι υποψήφιες Δήμαρχοι στην επαρχία της Λευκωσίας: η συναγωνίστρια Ελένη Μαύρου στο Δήμο Λευκωσίας και η συναγωνίστρια Φωτούλα Χατζήπαπα στο Δήμο Λακατάμιας. Ειδικότερα όμως για το δήμο της πρωτεύουσας, το 13ο Συνέδριο της ΠΟΓΟ Λευκωσίας Κερύνειας πρέπει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα, ότι δεν θα βρεθεί σκεπτόμενη και προοδευτική γυναίκα που να παρασυρθεί από τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του υποψήφιου του συντηρητικού κατεστημένου,  αλλά και ότι η ανοδική πορεία ανάπτυξης και προόδου της Λευκωσίας, με την  Ελένη Μαύρου Δήμαρχο, πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί!

Αγαπητές φίλες και συναγωνίστριες,

Πριν κλείσω θα ήθελα να επαναλάβω ότι η ΠΟΓΟ δεν είναι απλά μια οργάνωση που διεκδικεί ορισμένα μέτρα για τις γυναίκες. Η ΠΟΓΟ έχει στόχους για το σήμερα και οράματα για το αύριο. Για αυτό ήταν και θα είναι συνδεδεμένη με το Κόμμα που ενσαρκώνει το όραμα για το αύριο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισοτιμίας των φύλων: το Κόμμα της Εργατικής Τάξης, το ΑΚΕΛ του οποίου ο ηγέτης –σύντροφος Άντρος Κυπριανού- είναι σήμερα εδώ αποδεικνύοντας ότι το Γυναικείο Κίνημα είναι ψηλά στις προτεραιότητες του Κόμματος και της ηγεσίας του.

 Με αυτές τις σκέψεις αγαπητές φίλες και συναγωνίστριες, εύχομαι τα καλύτερα αποτέλεσματα στις εργασίες του Συνεδρίου σας και εκφράζω τη βεβαιότητα ότι η ΠΟΓΟ Λευκωσίας – Κερύνειας θα ανταποκριθεί και πάλι επάξια σε όλα τα καλέσματα των καιρών. Για αυτό Προχωρούμε μπροστά – συνεχίζουμε δυναμικά για την Κύπρο και το αγώνα της, για το λαό και τις γυναίκες του!

 ΖΗΤΩ ΤΟ 13Ο ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΓΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ-ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ.

 ΖΗΤΩ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΓΟ