Σκεύη Κουκουμά: Πρέπει να αναγνωριστεί καθολικά και έμπρακτα από τις σύγχρονες κοινωνίες ο κοινωνικός ρόλος της μητρότητας

thumbnail

Χαιρετισμός Σκεύης Κουκουμά, Γ.Γ. ΠΟΓΟ και Βουλευτή ΑΚΕΛ στην εκδήλωση της ΠΟΓΟ προς τιμή της Μάνας στο πάρκο της Μάνας στην Αραδίππου (15.5.12)

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Από μέρους του Γενικού Συμβουλίου του Γυναικείου Κινήματος της ΠΟΓΟ σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση που οργανώνεται με την ευκαιρίας της σημερινής Παγκόσμιας Μέρας Οικογένειας και της Μέρας της Μάνα που ήταν την περασμένη εβδομάδα. Σας καλωσορίζω ακόμα σε ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό χώρο ο οποίος έχει τοπιοτεχνηθεί πριν από μερικά χρόνια με πρωτοβουλία της Παγκύπριας Επιτροπής Μητέρων και Συζύγων Εθνοφρουρών και με τις ιδιαίτερες προσωπικές προσπάθειες ενός ιστορικού στελέχους του Γυναικείου Κινήματος και του Λαϊκού Κινήματος της Λάρνακας, της αείμνηστης συντρόφισσας Αγάθης Χριστοδουλίδου. Το έργο τέχνης που κοσμεί το χώρο συμβολίζει τη Μάνα του νεκρού στον προδομένο πόλεμο του 1974, τη Μάνα του αγνοούμενου, τη Μάνα του εγκλωβισμένου, τη Μάνα του Πρόσφυγα. Τη Μάνα της Κύπρου δηλαδή που σήκωσε ένα μεγάλο βάρος της τραγωδίας που εκτυλίχτηκε σε βάρος του Λαού μας, όταν ο ιμπεριαλισμός έστειλε την Τουρκία να εισβάλει στο νησί μας αφού πρώτα βέβαια την προκάλεσε ο φασισμός.

Οι μαυροφορεμένες μάνες της Κύπρου έγιναν η προσωποποίηση του κυπριακού δράματος. Όμως είναι αυτές οι γυναίκες που όλα αυτά τα χρόνια -τα χρόνια της προσφυγιάς και της υπομονής -μαζί με όλο το λαό-  κράτησαν στην καρδιά τους τις φωτογραφίες των αγνοούμενων, κράτησαν αναμμένα τα καντήλια στους τάφους και κράτησαν ψηλά τα λάβαρα της λευτεριάς και του αγώνα! Αυτές τις μάνες τιμούμε σήμερα!

Την ίδια ώρα όμως, με την ευκαιρία της ημέρα της Μάνας που μας πέρασε και την Ημέρα της Οικογένειας σήμερα, δράττουμε την ευκαιρία να τιμήσουμε την Μάνα και την έννοια της μητρότητας, ευρύτερα. Από τη χαραυγή της ανθρώπινης ζωής πάνω στη γη, δια μέσου των αιώνων και μέχρι σήμερα η μάνα είναι το χιλιοτραγουδισμένο και ακατάλυτο σύμβολο αγάπης, ανιδιοτέλειας, θυσίας και προσφοράς. «Μάνα» θα ήταν μάλλον η πρώτη ανθρώπινη λέξη που ακούστηκε στο πλανήτη και «μάνα» είναι η πρώτη λέξη κάθε νέας ζωής σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Η μάνα είναι αυτή που μπολιάζει κάθε παιδί, κάθε άνθρωπο με τις αξίες και τις αρχές της ζωής, αυτή που προτρέπει τα παιδιά της στις πιο ανθρώπινες και ανθρωπιστικές επιλογές, να ζουν με εντιμότητα δίνοντας αγάπη και στοργή. Από τη φύση της κυοφορεί τις αξίες της αλληλεγγύης, της φιλαλληλίας και της ευαισθησίας. Η μάνα είναι πλαστουργός της ταυτότητας και της συνείδησης μας. Μας μαθαίνει τη μητρική γλώσσα, μας τοποθετεί στο εμείς, μας μεταλαμπαδεύει ηθικές αξίες, καθορίζει κοινωνικούς κώδικες. Με άλλα λόγια, η μάνα με τη μαστοριά της βάζει τα θεμέλια για να οικοδομηθεί ο χαρακτήρας κάθε ανθρώπου. Όταν βλέπουμε στη ζωή και την κοινωνία, πετυχημένους, ικανούς κι έντιμους συνανθρώπους μας, άνδρες και γυναίκες, πρέπει να διακρίνουμε από πίσω μια άξια μάνα, με απεραντοσύνη στην καρδιά.

Όμως τη μάνα δεν την τιμούμε μόνο με επετειακά λόγια και ευχολόγια. Άλλωστε, αυτός ο ιδιαίτερος ρόλος που έδωσε η φύση στη γυναίκα στη διαδικασία της αναπαραγωγής, την επιφόρτισε με ευθύνες –ευχάριστες μεν- αλλά ευθύνες, οι οποίες στην πάροδο της κοινωνικής εξέλιξης την κράτησαν πίσω -σε σχέση με το άλλο φύλο- ως προς τη συμμετοχή της στη δημόσια ζωή, στην οικονομία, στην επιστήμη και την πολιτική.

Είναι για αυτό που εμείς πιστεύουμε ότι η μητρότητα δεν είναι μια στενά ατομική και οικογενειακή ευθύνη. Αντίθετα, πρέπει να αναγνωριστεί καθολικά και έμπρακτα από τις σύγχρονες κοινωνίες ο κοινωνικός ρόλος της μητρότητας. Αυτό σημαίνει ότι η πολιτεία οφείλει να στηρίζει ολόπλευρα τη μητρότητα, να φροντίζει και να μεριμνά ξεχωριστά για την υγεία και την ποιότητα ζωής των μητέρων και να παίρνει όλα τα μέτρα ώστε η μητρότητα να μην γίνεται με κανένα τρόπο τροχοπέδη στην ποιότητα ζωής του γυναικείου πληθυσμού. Αυτό σημαίνει διάχυση σε όλη τη νομοθεσία αποτελεσματικών μέτρων για τις συνθήκες εργασίας της εγκύου, της λεχώνας, της νέας μητέρας, σημαίνει δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες πρόνοιας, δημόσιους, επαρκείς και υψηλού επιπέδου παιδικούς σταθμούς και άλλα στοχευμένα μέτρα υπέρ της οικογένειας.

Σήμερα, αγαπητές φίλες και φίλοι, ως Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ  με ικανοποίηση  δηλώνουμε ότι η τετράχρονη διακυβέρνηση Χριστόφια με την καθοριστική στήριξη του Κόμματος των Εργαζομένων, του ΑΚΕΛ έχει να επιδείξει έργο στα θέματα γυναίκας, στήριξης της μητρότητας και ισοτιμίας των φύλων που όμοιο του δεν έχει επιτελεστεί ποτέ προηγούμενα. Ενισχύεται νομοθετικά η προστασία της μητρότητας και των εγκύων εργαζομένων. Βελτιώνεται η νομοθεσία για τη γονική άδεια. Χρηματοδοτούνται υποδομές και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων και καθιερώνεται η δωρεάν μεταφορά των παιδιών στο σχολείο, που  έχουν ως κύριο αποδέκτη τη σύγχρονη εργαζόμενη γυναίκα. Εφαρμόζονται ειδικά σχέδια για την καταπολέμηση της γυναικείας ανεργίας και της ανισομισθίας μεταξύ των δύο φύλων. Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός σε επαγγέλματα με υψηλή γυναικεία απασχόληση. Εκπονήθηκε η πρώτη Εθνική Στρατηγική για να καταπολεμηθεί η Βία στην Οικογένεια. Άρχισε η εφαρμογή μιας συνολικής πολιτικής στήριξης των Ατόμων με Αναπηρία. Αυξήθηκαν οι συντάξεις και τα επιδόματα αλλά παράλληλα εισήχθηκαν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την στήριξη και παραχώρηση επιδομάτων Γίνεται προτεραιότητα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης η ισοτιμία και ο αλληλοσεβασμός των φύλων. Δημιουργείται ο Φορέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής. Διαμορφώνεται το Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για την εξισορρόπηση της επαγγελματικής με την οικογενειακή και προσωπική ζωή. Αυτά διαμορφώνουν ένα πιο ανθρώπινο περιβάλλον για την εργαζόμενη γυναίκα και τη οικογένεια της σύγχρονης Κύπρου. Εμείς καλούμε τις γυναίκες της Κύπρου να αγκαλιάσουν το έργο της κυβέρνησης στα θέματα γυναίκας. Να στρατευτούν μαζί μας στην οργανωμένη πάλη για την ισοτιμία των φύλων.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ καλεί την κυβέρνηση να συνεχίσει την κοινωνικοοικονομική της πολιτική και στα πλαίσια των μέτρων αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης να συνεχίσει να θέτει σε προτεραιότητα τη διαμόρφωση θετικών πολιτικών και δράσεων για την περαιτέρω προστασία και στήριξη της Οικογένειας.

Κλείνοντας θέλω να επαναλάβω ότι η πιο καλή τιμή και ανταμοιβή για τη μάνα είναι να τη βεβαιώνουν στην πράξη ότι τα παιδιά της θα ζήσουν σε μια καλύτερη κοινωνία, σε ένα καλύτερο κόσμο.

Αυτό που θέλει η μάνα της Κύπρου είναι την εγγύηση ότι ο μικρός μας τόπος δε θα αιματοκυλιστεί ποτέ ξανά. Δεν θα χρειαστεί άλλες γυναίκες να γεννήσουν κάτω από τα δέντρα και μέσα στα αντίσκηνα της προσφυγιάς. Δεν θα ξανακλάψουν μάνες σκοτωμένων και αγνοουμένων. Η Κύπρια μάνα θέλει μια τίμια υπόσχεση ότι η πατρίδα μας θα είναι ελεύθερη και ειρηνική και ότι τούτη η γη θα είναι μάνα για όλα τα παιδιά του κυπριακού λαού. Και για αυτό η ΠΟΓΟ στέκει με συνέπεια στο πλευρό του Πρόεδρου Χριστόφια στην μάχη που δίνει  για να ανοίξει ο δρόμος για τερματισμό της κατοχής και για επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.

Αυτό που θέλει η μάνα του κόσμου, είναι έναν κόσμο, χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους και μακελειά σαν αυτό που οργάνωσε το ΝΑΤΟ στην πατρίδα μας και σαν αυτά που βλέπουμε να εκτυλίσσονται σήμερα σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Γιατί εμείς οι γυναίκες, εμείς οι μάνες μπορούμε να συλλάβουμε τι πραγματικά σημαίνουν οι τηλεοπτικές εικόνες από τα πολεμικά πεδία με σκοτωμένα βρέφη και παιδιά. Οι μάνες σε όλη τη γη θέλουν πρώτα από όλα και πάνω από όλα ένα κόσμο της ειρήνης και της φιλίας των λαών.

Αυτό που θέλει η μάνα του λαού, η μάνα που έχει ένα ή περισσότερα παιδιά που μπήκαν ή θα μπουν στη βιοπάλη, είναι μια κοινωνία με δικαιοσύνη, με αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια για κάθε άνθρωπο. Και για αυτή την κοινωνία, οι γυναίκες της Κύπρου ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε στην πρώτη γραμμή.