Κοινή Διακήρυξη ΠΟΓΟ και Τμήματος Γυναικών του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος | 7.3.2016

thumbnail

Η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για να υπενθυμίσουμε τα επιτεύγματα των γυναικών σε όλο τον κόσμο, και να προωθήσουμε περαιτέρω την ισότητα των φύλων, τη δικαιοσύνη και τη ειρήνη. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποία τιμά τις αντι-καπιταλιστικές απεργίες και επαναστατική δράση του εργατικού κινήματος των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα, μας υπενθυμίζει τις ευκαιρίες που τίθενται ενώπιον των μελλοντικών γενεών των γυναικών. Ταυτόχρονα, αντιπροσωπεύει τη δέσμευση όλων μας για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις και μεταφέρει στην ανθρωπότητα στο σύνολό της, το μήνυμα της ισότητας των ανθρώπων και των φύλων, σεβόμενοι ταυτόχρονα τις εθνικές, εθνοτικές, θρησκευτικές, γενετήσιες, γλωσσικές, οικονομικές και πολιτικές διαφορές.

Εμείς, οι γυναίκες της Κύπρου, όπως και σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις, όταν το μέλλον της χώρας μας και της εργατικής τάξης βρισκόταν σε κίνδυνο, συμπαρατασσόμαστε σήμερα για να τιμήσουμε τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας. Για τις γυναίκες της Κύπρου, η 8η Μαρτίου αποτελεί τον κοινό μας αγώνα για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και την επανένωση του νησιού και του λαού μας, που αποτελεί το πρώτο και πιο αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση των οραμάτων μας.

Είναι πεποίθησή μας, ότι η συνολική, δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον με ευημερία και ισότητα για όλους τους Κυπρίους. Αυτό αποκαλύπτεται καλύτερα μέσα από το κοινό μας παρελθόν, γεμάτο από λαμπρά παραδείγματα συνύπαρξης, συνεργασίας και κοινών αγώνων σε όλες τις πτυχές της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής προς όφελος των γυναικών της χώρας μας και του λαού μας στο σύνολό του. Εμείς δηλώνουμε την πίστη στο κοινό μας μέλλον, για την ευημερία της χώρας μας και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ως παγκόσμιο παράδειγμα για την ειρήνη. Με την ευκαιρία της 8ης του Μάρτη, διακηρύττουμε τη δέσμευσή μας για μια λύση λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Την ίδια ώρα εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τον μέχρι πρότινος αυξημένο ρυθμό των συναντήσεων των δύο ηγετών στην Κύπρο και υπενθυμίζουμε την έντονη αντίθεσή μας σε όσους προωθούν διχοτομικές ιδέες και δραστηριοποιούνται κατά τρόπο που πλήττει τις διαπραγματεύσεις.

Καλούμε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να εντείνουν τις προσπάθειες τους προς την επίτευξη λύσης εντός του συμφωνημένου πλαισίου και υπενθυμίζουμε την αποδεδειγμένη σημασία των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν από τους Χριστόφια και Ταλάτ προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, υπογραμμίζουμε ότι το ξεπέρασμα των σημερινών προβλημάτων σε θεμελιώδη ζητήματα που εκκρεμούν παραμένει ζωτικής σημασίας για το μέλλον των διαπραγματεύσεων. Αναμένουμε από τους δύο ηγέτες να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο προκειμένου να   τερματιστεί το απαράδεκτο status quo που έχει υπό ομηρία την προοπτική μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Με αυτήν την ευκαιρία δηλώνουμε επίσης τη δέσμευσή μας για μια λύση που εγγυάται το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων και αποστρατιωτικοποιεί τη χώρα μας.

Με την ευκαιρία της 8ης Μαρτίου, υπενθυμίζουμε ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 1325 επιβεβαιώνει ότι η ειρήνη δεν μπορεί να διατηρηθεί χωρίς τη συμμετοχή των γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Εντούτοις, η συμμετοχή των γυναικών στη διαπραγματευτική διαδικασία στην Κύπρο παραμένει περιορισμένη και η δέουσα σημασία στα θέματα φύλου δεν έχει δοθεί, πέραν της σύστασης Επιτροπής για την Ισότητα. Αν μας ζητηθεί, δηλώνουμε την ετοιμότητά μας να συμβάλουμε στη συζήτηση τρόπων με τους οποίους η ισότητα των φύλων μπορεί να υποστηριχθεί μέσα από τις δομές και πολιτικές της ενωμένης ομόσπονδης Κύπρου.

Εμείς, οι γυναίκες της Κύπρου, επαναλαμβάνουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, παρά τις διαχωριστικές γραμμές και με την ανάληψη περαιτέρω πρωτοβουλιών, για την επίτευξη των κοινών μας στόχων. Τονίζουμε για μια ακόμη φορά την πεποίθηση μας ότι η ομοσπονδιακή λύση είναι ο μόνος δρόμος προς την υλοποίηση του συνολικού μας οράματος για το μέλλον της χώρας μας, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης, δικαιοσύνης, ευημερίας και ισότητας των φύλων. Τέλος, ελπίζουμε ότι η συνεργασία μας θα αποτελέσει παράδειγμα για τους κοινούς αγώνες όλων των Κυπρίων.