Ανακοίνωση ΠΟΓΟ για την 20η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

thumbnail

Στις 20 Νοεμβρίου 1989, η  Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε την Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η Σύμβαση, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την προώθηση και ανάπτυξη πολιτικών, νομοθετικών και κοινωνικών μέτρων που προωθούν την προστασία και ευημερία όλων των παιδιών ενώ ταυτόχρονα προνοεί ότι το κράτος και η κοινωνία θα αντιμετωπίζει τον τρόπο που προσεγγίζει το παιδί, ως μια ξεχωριστή ανθρώπινη ύπαρξη, μέλος της οικογένειας και της κοινωνίας στην οποία ζει, με δική του νομική υπόσταση και κατοχυρωμένα δικαιώματα, τα οποία δεν του παραχωρούνται από χάρη ή φιλανθρωπία, αλλά ως ελάχιστη υποχρέωση που όλοι οφείλουν να σέβονται και να τιμούν.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει προσπάθειες για την εξασφάλιση της ευημερίας του παιδιού, ωστόσο είναι πολλά αυτά που πρέπει ακόμα να γίνουν έτσι που οι πρόνοιες της Σύμβασης να υιοθετηθούν στην ολότητα τους από όλα τα κράτη και ακόμα περισσότερο να εφαρμοστούν, για να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής όλων των παιδιών του κόσμου.

Ανά το παγκόσμιο παρατηρούνται συνεχείς παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών. Οι πόλεμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις εμποδίζουν όχι μόνο το δικαίωμα των παιδιών στην ειρηνική διαβίωση αλλά και στην ίδια τη ζωή. Δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει όλα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στη περιοχή μας, με τους πνιγμούς παιδιών στη θάλασσα στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν ακόμη και ασυνόδευτα από την φωτιά του πολέμου και των άθλιων κοινωνικών συνθηκών στις χώρες που γεννήθηκαν. Την ίδια στιγμή η παιδική εργασία, αποτελεί στυγνή εκμετάλλευση και ταυτόχρονα αφαιρεί από τα παιδιά το δικαίωμα στη μάθηση και τον ελεύθερο χρόνο. Ταυτόχρονα, η άνιση κατανομή πόρων ανά το παγκόσμιο θυματοποιεί εκατομμύρια παιδιά, τα οποία ανήκουν στις χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις ή ζουν σε χώρες υποανάπτυκτες και δεν έχουν τα απαραίτητα για να ζήσουν: τροφή, στέγη, ιατρική περίθαλψη. Πέρα από αυτά δεν μπορούμε να ξεχνούμε ότι παιδιά πέφτουν καθημερινά θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, ενδοοικογενειακής βίας, σωματεμπορίας

Στην Κύπρο, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχουν πλήξει σοβαρά τον κοινωνικό ιστό, τις οικογένειες και τα νοικοκυριά. Παρά τα όσα εξαγγέλλονται για την Κύπρο της ανάπτυξης, πολλά παιδιά και οι οικογένειες τους ζουν κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας. Πολλά παιδιά δεν έχουν τα απαραίτητα όχι μόνο για τον ελεύθερο τους χρόνο αλλά και για να φοιτήσουν στα δημόσια σχολεία του τόπου μας. Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι περικοπές των μισθών και των επιδομάτων, η υπολειτουργία των δομών κοινωνικής μέριμνας είναι μόνο μερικά από τα αποτελέσματα των πολιτικών λιτότητας τα οποία καθιστούν την καθημερινότητα των παιδιών δυσκολότερη. Εξάλλου, τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη υπόθεση του 14χρονου κοριτσιού, που βρισκόταν υπό την επίβλεψη του γραφείου ευημερίας και βρέθηκε λιπόθυμο στο κέντρο της Λευκωσίας από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Η μέριμνα και η ευημερία του παιδιού αποτελούν για το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ καταστατικό στόχο και κορυφαία προτεραιότητα. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η πλήρης ευημερία των παιδιών του κόσμου θα επιτευχθεί μόνο με την οικοδόμηση μιας κοινωνίας δίκαιης, που θα έχει στο επίκεντρο της τα παιδιά και τα συμφέροντα τους  και προς αυτή τη κατεύθυνση θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε.