Χαιρετισμός της Γενικής Γραμματέα της ΠΟΓΟ και βουλευτή του ΑΚΕΛ Σκεύης Κουκουμά στην Δ΄ Συνδιάσκεψη του Τμήματος Αγροτισσών ΕΚΑ
Αγαπητές συναγωνίστριες και συναγωνιστές της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών,
Από μέρους του Γενικού Συμβουλίου του Γυναικείου Κινήματος της ΠΟΓΟ απευθύνουμε θερμό συναγωνιστικό χαιρετισμό στην ΕΚΑ και ιδιαίτερα στις γυναίκες της κυπριακής αγροτιάς. Είναι μάλιστα διπλή η χαρά να βρίσκομαι μαζί σας σήμερα, 10 Δεκεμβρίου, που είναι η μέρα της εξηκοστής επετείου ίδρυσης του προοδευτικού Γυναικείου Κινήματος της Κύπρου, ως ΠΟΔΓ που έδωσε στη συνέχεια τη σκυτάλη στην ΠΟΓΟ. Ευχόμαστε η σημερινή Συνδιάσκεψη του Τμήματος Αγροτισσών να είναι μια επιτυχής κορύφωση των πολύ πετυχημένων προσυνδιασκεπτικών συγκεντρώσεων που οργανώσατε σε πολλά αγροτικά κέντρα της ελεύθερης Κύπρου.
Έχετε, ούτως ή άλλως, σημαντικά καθήκοντα να επιτελέσετε ώστε το Τμήμα Αγροτισσών της ΕΚΑ να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρια αγρότισσα. Η αγρότισσα είναι μια σκληρά εργαζόμενη γυναίκα και ταυτόχρονα, στυλοβάτης της οικογένειας της υπαίθρου. Φέρει τα βάρη, από τη μια της σκληρής αγροτικής εργασίας και από την άλλη, τις ευθύνες της μητρότητας, της φροντίδας της οικογένειας κλπ. Επιπρόσθετα έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από διακρίσεις στην καθημερινότητα της ζωής και βαθιά ριζωμένες αναχρονιστικές αντιλήψεις για το ρόλο της γυναίκας, που παραμένουν ακόμα πιο ενισχυμένες μέσα στις αγροτικές κοινωνίες. Συνολικά ο αγροτικός κόσμος δοκιμάστηκε, πρόσφατα, πολύ σκληρά από τη λειψυδρία ενώ ειδικά η μικρή και μεσαία αγροτιά, έχει να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες που έφερε η ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η απελευθέρωση των αγορών και ο αρνητικός προσανατολισμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Είναι πολύ καλά γνωστό, ότι το Λαϊκό Κίνημα της Κύπρου –και το αγροτικό και το γυναικείο- αλλά και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης αγωνίζονται πλέον μέσα στο αντίξοο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον της ΕΕ, όπου κυριαρχούν αντιλαϊκές πολιτικές. Όπου, οι κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αίμα παίρνονται πίσω. Όπου, ενώ υπάρχουν ένα σωρό νομοθεσίες για την ισότητα ανδρών και γυναικών, εντούτοις, όλες οι στατιστικές για τη φτώχεια, την ανεργία, τα δικαιώματα στη δουλειά, τη συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι μόνιμα δυσμενέστερες για τις γυναίκες. Είναι κι αυτό άλλη μια συνέπεια των δραματικών εξελίξεων στις αρχές του 1990 οι οποίες οδήγησαν στην ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ανατολική Ευρώπη. Αυτό με τη σειρά του έφερε την κατεδάφιση τεράστιων κοινωνικοπολιτικών κατακτήσεων για τους εργαζόμενους και την αγροτιά σε ολόκληρο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, σήμανε κι ένα μεγάλο πισωγύρισμα για την υπόθεση της γυναικείας χειραφέτησης, όπως –τουλάχιστον- την αντιλαμβανόμαστε εμείς.
Μέσα σε αυτά τις συνθήκες οι γυναίκες που βιώνουν τη διπλή εκμετάλλευση και καταπίεση –ταξική και φυλετική- και ειδικά οι νέες γυναίκες πρέπει να ενταχθούν μαζικά στην οργανωμένη πάλη για τα δίκαια και τα δικαιώματα τους στη δουλειά, στη ζωή και στην κοινωνία. Η δράση του Γυναικείου Κινήματος της ΠΟΓΟ αναπόφευκτα διασταυρώνεται με αυτή του Τμήματος Αγροτισσών της ΕΚΑ όπως και με αυτή του Τμήματος Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ. Κάθε επιτυχία του Τμήματος σας αποτελεί επιτυχία και της ΠΟΓΟ, όπως και το αντίστροφο. Και για αυτό, έχει για εμάς μεγάλη σημασία η συλλογική επεξεργασία θέσεων, ο συντονισμός και γενικότερα η ενίσχυση της κοινής δράσης της ΠΟΓΟ και του Τμήματος Αγροτισσών της ΕΚΑ, αφού έτσι μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τη δυναμική μας. Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ από την πλευρά του δεσμεύεται να συνεχίσει να επεξεργάζεται και να προωθεί εξειδικευμένες θέσεις και αιτήματα για την αγρότισσας τόσο μέσα από συνολικές πολιτικές για στήριξη της περιφέρειας και της αγροτικής οικονομίας με υποδομές, υπηρεσίες και κοινωνικά μέτρα που να αγκαλιάζουν τα φτωχότερα στρώματα της αγροτιάς, όσο και με επιμέρους αιτήματα όπως η δημιουργία δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, (βρεφοκομικών και παιδοκομικών σταθμών, στέγες ηλικιωμένων, λέσχες απασχόλησης παιδιών) που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες της μικρομεσαίας αγροτιάς, η καταπολέμηση κάθε μορφής βίας κατά της γυναίκας, η πλήρης εφαρμογή της νομοθεσίας για την ισότητα σε όλους τους τομείς.
Για να κερδίζει έδαφος η πάλη για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισοτιμία των δύο φύλων πρέπει το οργανωμένο γυναικείο κίνημα να συγχρονίζει το βηματισμό του με το Κόμμα του Λαού, το ΑΚΕΛ, τόσο στους καθημερινούς αγώνες όσο και στην πάλη για την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας. Και σε αυτή την πάλη, αποκτά εξαιρετική σημασία η στρατηγική της συμμαχίας εργατιάς και αγροτιάς που αποτελεί ένα από κυριότερα θεμέλια πάνω στα οποία υψώθηκε το μεγάλο και στέρεο οικοδόμημα του Λαϊκού Κινήματος της Κύπρου.
Εμείς, αγαπητές συναγωνίστριες, ξέρουμε ότι η πλήρης ισοτιμία των φύλων, η αλληλεγγύη και η αξιοπρέπεια δεν χωράει μέσα στο σημερινό κοινωνικοοικονομικό σύστημα που είναι χτισμένο πάνω στην εκμετάλλευση, την αδικία και την εμπορευματοποίηση των πάντων. Για αυτό έχουμε συνδέσει τα αιτήματα της γυναίκας πάνω στα καθημερινά της προβλήματα –είτε αυτή είναι αγρότισσα, είτε είναι εργάτρια, άνεργη, συνταξιούχος, μετανάστρια, νέα μητέρα κλπ- με την πάλη της Αριστεράς για τη νέα, την ποιοτικά ανώτερη κοινωνία, που θα είναι από τα θεμέλια της δίκαιη. Για την άλλη Ευρώπη που δεν θα ανήκει στα μονοπώλια αλλά στους λαούς της. Για το νέο κόσμο, που δεν είναι απλά εφικτός, αλλά είναι αναγκαίος και επίκαιρος: ο κόσμος της ειρήνης και του σοσιαλισμού, όπου όλα τα βαρίδια που φέρει η γυναίκα από τα βάθη των αιώνων θα θρυμματιστούν οριστικά και αμετάκλητα.
ΖΗΤΩ Η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΣΣΩΝ ΤΗΣ ΕΚΑ
ΖΗΤΩ Η ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ