Σκεύη Κουκουμά: Η ΠΟΓΟ Αμμοχώστου είναι ξεριζωμένη από τη φυσική της έδρα, την αγαπημένη πόλη της Αμμοχώστου. Αυτό αποτελεί διαρκή υπενθύμιση ότι ο αγώνας συνεχίζεται.

thumbnail

Χαιρετισμός της ΓΓ της ΠΟΓΟ και βουλευτή του ΑΚΕΛ Σκεύης Κουκουμά στο 13ο Συνέδριο της ΠΟΓΟ Αμμοχώστου (13.11.2011)

Θα ήθελα κατ’ αρχήν να μεταφέρω από μέρους του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΓΟ τους θερμούς συναγωνιστικούς χαιρετισμούς προς το 13ο Συνέδριο της ΠΟΓΟ Αμμοχώστου και πολύ περισσότερο, να εκφράσω τα θερμά συγχαρητήρια για τη δουλειά που επιτελείται από το Επαρχιακό Κίνημα της ΠΟΓΟ στην Αμμόχωστο. Λαμβάνοντας δε υπόψη, την ιδιαιτερότητα που έχει η επαρχία μας ως ημικατεχόμενη και τα σύνθετα καθήκοντα που συνεπάγεται αυτό,  γίνεται ακόμα πιο σαφές ότι η ΠΟΓΟ Αμμοχώστου βρίσκεται προς τη σωστή ανοδική πορεία.

Ακριβώς, αγαπητές συναγωνίστριες και φίλες, το γεγονός ότι το Επαρχιακό μας Κίνημα είναι προσφυγοποιημένο και ξεριζωμένο από τη φυσική του έδρα, την αγαπημένη πόλη της Αμμοχώστου, αποτελεί για εμάς μια διαρκή υπενθύμιση. Μια διαρκή και καθημερινή υπενθύμιση ότι ο αγώνας του κυπριακού λαού ενάντια στον ιμπεριαλισμό και όσα δεινά έφερε: εισβολή, κατοχή, ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού και του λαού μας, προσφυγιά, εποικισμό, συνεχίζεται!

Όσο στον Πενταδάκτυλο βρίσκεται η σημαία της κατοχής, όσο στη μέση της Λευκωσίας ορθώνεται το συρματόπλεγμα της ντροπής και όσο στο Βαρώσι κρατεί ακόμα η νύχτα της σιωπής, εμείς μαζί με το Λαϊκό Κίνημα και ολόκληρο το Λαό της Κύπρου θα σηκώνουμε ακόμα πιο ψηλά τα λάβαρα της αντικατοχικής πάλης για λευτεριά, ανεξαρτησία, επανένωση και αποστρατιωτικοποίηση της πατρίδας μας.  Για αυτό και σήμερα, από το 13ο Συνέδριο της ΠΟΓΟ Αμμοχώστου πρέπει να βγει ένα καθαρό και ηχηρό μήνυμα ότι οι γυναίκες της επαρχίας μας συμπαρατάσσονται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλει για να βρεθεί μια πραγματικά δίκαιη λύση στο κυπριακό.

Επικροτούμε τις επιτυχημένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του Προέδρου για τη διεθνοποίηση του κυπριακού προβλήματος στη σωστή του βάση –ως πρόβλημα δηλαδή, εισβολής και κατοχής- ώστε να διοχετεύονται πιέσεις από παράγοντες της διεθνούς κοινότητες προς την Τουρκία για να αλλάξει στάση και πολιτική στο κυπριακό. Θα ήθελα όμως –αφού το Συνέδριο μας πραγματοποιείται σήμερα εδώ, λίγα μέτρα μακριά από την πόλη μας την Αμμόχωστο, να κάνω μια ιδιαίτερη αναφόρα στις προτάσεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος πριν δύο χρόνια περίπου θέτοντας το ζήτημα της Αμμοχώστου στην πρώτη γραμμή. Ο Πρόεδρος κατέθεσε πρόταση για επιστροφή της κλειστής πόλης πόλης των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Κάτι τέτοιο θα είναι επωφελές για όλους. Θα δώσει μια αποφασιστική ώθηση στις διαπραγματεύσεις και στην προοπτική της επανένωσης. Θα λειτουργήσει προς το συμφέρον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, θα σώσει την πόλη από την καταστροφή και μπορεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Εντούτοις η αποφασιστική βούληση του Προέδρου να σπρώξει τα πράγματα μπροστά, προσκρούει στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας και της τουρκουπριακής ηγεσίας.  Εμείς όμως θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προτάσεις που καταθέτει ο Πρόεδρος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, γιατί είναι προτάσεις λογικές και εποικοδομητικές, προτάσεις εντός του συμφωνημένου πλαισίου, προτάσεις που βασίζονται σε αρχές και κυρίως, προτάσεις που υπηρετούν το συμφέρον ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Παράλληλα, αγαπητές συναγωνίστριες, το Λαϊκό Κίνημα της Κύπρου και μαζί του το Γυναικείο Κίνημα, είμαστε η κινητήρια δύναμη για την πλήρη και έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο σφραγίστηκε με τη λαϊκή ψήφο το 2008.  Παρά τις αντιξόοτητες ένεκα της οικονομικής κρίσης και παρά τα εμπόδια που υψώνουν τα διάφορα κατεστημένα και συμφέροντα, η σημερινή κυβέρνηση έχει καταφέρει να προωθήσει μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής, από την παιδεία και την υγεία μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση και τις συγκοινωνίες.

Ειδικότερα όμως ως προς τα θέματα γυναίκας και ισοτιμίας των φύλων, το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ έχει κάθε λόγο να αισθάνεται περήφανο και δικαιωμένο για τη στήριξη της σημερινής κυβέρνησης. Θέλω και από αυτό το βήμα να καλέσω κάθε γυναίκα της Κύπρου και ιδιαίτερα τις γυναίκες που προέρχονται από τις τάξεις του εργαζόμενου λαού, να αναλογιστούν πόσα βήματα έχουν γίνει στα θέματα που της αφορούν ως γυναίκες. Θα ήθελα ακόμα και από αυτό το βήμα να καλέσω όλες εκείνες τις δυνάμεις που επιτίθενται καθημερινά στο ΑΚΕΛ και την κυβέρνηση, αλλά και τις άλλες γυναικείες οργανώσεις να κρίνουν και να συγκρίνουν αυτό το έργο με οτιδήποτε άλλο υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια και να έχουν το θάρρος να παραδεχτούν ότι φυσά νέος άνεμος –άνεμος προόδου- στα θέματα γυναίκας.

Υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται ουσιαστικά μέτρα για πολιτικές για την ισότητα στην εργασία για να χτυπηθεί η ανισομισθία και η γυναικεία ανεργία. Αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός σε μια σειρά από επαγγέλματα με υψηλή γυναικεία απασχόληση. Βελτιώθηκε η νομοθεσία για να προστατεύεται ακόμα περισσότερο η εργαζόμενη μητέρα και να για να παταχθεί το απαράδεκτο φαινόμενο απολύσεων έγκυων γυναικών.  Καθιερώθηκε η δωρεάν μεταφορά των μαθητών στα σχολεία και αυξήθηκε η χρηματοδότηση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να λειτουργούν προγράμματα κοινωνικής φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων. Πρόκειται για μέτρα που έχουν ως αποδέκτη τη εργαζόμενη γυναίκα και τη σύγχρονη μητέρα. Εκπονήθηκε για πρώτη φορά Εθνική Στρατηγική για να αντιμετωπιστεί η βία στην οικογένεια, που στη συντριπτική πλειοψηφία έχει ως θύμα τη γυναίκα. Αναθεωρήθηκε η πολιτική για την καταπολέμηση της σωματεμπορία προσώπων που δυστυχώς ευδοκιμεί στον τόπο μας, το οποό μπορεί κατά κανόνα να αφορά αλλοδαπές γυναίκες, όμως αυτό δεν αποτελεί λόγο για να μην αντιδρούμε και να εξοργιζόμαστε όταν επιφυλάσσεται τέτοια ζωή για οποιαδήποτε γυναίκα. Εντάχθηκε η ισοτιμία των φύλων στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ώστε τα παιδιά μας να μεγάλωνουν με τις αξίες της ισοτιμίας και του αλληοσεβασμού των δύο φύλων. Αυξήθηκε η παρουσία των γυναικών σε δημόσια αξιώματα και στο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Χριστόφια υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός γυναικών από καταβολής του κράτους. Τέλος θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερα αναφορά στο γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση με τα δύο νομοσχέδια που κατέθεσε, έγινε η πρώτη κυβέρνηση από το 1974 που ασχολήθηκε με το θέμα και η οποία άνοιξε το δρόμο για τη δικαίωση των εκ μητρογονίας προσφύγων και τον τερματισμό αυτής της αδικίας που υφίσταται μια μεγάλη μερίδα γυναικών.

Αυτά, αγαπητές συναγωνίστριες, αυτές οι υποσχέσεις που έγιναν ζωή και πράξη είναι η δική μας απάντηση στη συντονισμένη επίθεση που δέχεται το Κόμμα μας και η κυβέρνηση από το μέτωπο της αντίδρασης που συνέπηξε ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ο Νίκος Αναστασιάδης με δυνάμεις της ακροδεξιάς, με τα ΜΜΕ και με τους πιο ισχυρούς οικονομικούς κύκλους του τόπου. Άδικα όμως πασχίζουν να σπάσουν τους δεσμούς του ΑΚΕΛ με το Λαό της Κύπρου. Στα 85 χρόνια του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου – ΑΚΕΛ δοκίμασαν κι άλλοι, ντόπιοι και ξένοι. Όλοι τους όμως έσπασαν τα μούτρα τους πάνω στο γρανιτένιο τείχος που ύψωσαν τα στελέχη του ΑΚΕΛ, οι δημοκράτες του τόπου μας και ο εργαζόμενος λαός της Κύπρου. Γιατί όπως λέει ο ποιητής «τούτος ο Λαός αφέντη μου δεν παίρνει από λόγια»! Και τούτος ο λαός γνώρισε το ΑΚΕΛ μέσα σε καιρούς χαλεπούς, μέσα στις φουρτούνες της Ιστορίας και το καταξίωσε με τη μεγαλύτερη τιμή: του έδωσε τον τίτλο «το Κόμμα του Λαού»!.

Με αυτό το Κόμμα λοιπόν, το Κόμμα του Λαού και της Εργατικής Τάξης, είναι σφιχτοδεμένο και το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ. Γιατί μόνο αν οι γυναίκες βαδίζουν χέρι χέρι με τις δυνάμεις της εργασίας και της προόδου θα βλέπουν τους αγώνες τους να νικούν και να φέρνουν καρπούς. Γιατί μόνο με το ΑΚΕΛ, οι γυναίκες θα δουν να ξημερώνει στην Κύπρο η αυγή της απελευθέρωσης της γυναίκας, η ανατολή της νέας κοινωνίας όπου η ισοτιμία των φύλων, η κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη θα θριαμβεύσουν οριστικά και αμετάκλητα. Για αυτό αγαπητές συναγωνίστριες,  το 13ο Συνέδριο της ΠΟΓΟ Αμμοχώστου και όλα τα Επαρχιακά Συνέδρια του Γυναικείου Κινήματος της ΠΟΓΟ πρέπει να διατρανώσουν ότι στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές η ΠΟΓΟ θα κινητοποιήσει και πάλι όλες της τις δυνάμεις για να υπερψηφιστούν τα ψηφοδέλτια του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις σε κάθε δήμο και κοινότητα της Κύπρου και να εκλεγούν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες που θα υποστηρίξει το Κόμμα μας. Για να νικήσει η σύγχρονη, προοδευτική και φιλολαϊκή αντίληψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για να βγουν κερδισμένες οι τοπικές κοινωνίες. Για να βγει κερδισμένος ο Λαός.

Αγαπητές φίλες και συναγωνίστριες,

Σήμερα και εδώ είναι η χρόνος και ο χώρος για να ακουστούν από την καθεμιά από εμάς οι απόψεις, οι ιδέες, οι εισηγήσεις, η συντροφική κριτική και αυτοκριτική της γιατί αυτός ο διάλογος αποτελεί το οξυγόνο για ένα Κίνημα όπως το δικό μας. Μόνο έτσι η ΠΟΓΟ θα γίνεται ολοένα και πιο δυνατή, πιο αποτελεσματική και πιο ώριμη. Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι τα καλύτερα αποτελέσματα στις εργασίες του Συνεδρίου και κλείνω με τη βεβαιότητα ότι το τέλος του  Συνεδρίου θα βρει την ΠΟΓΟ Αμμοχώστου με τα κόκκινα λάβαρα του αγώνα ακόμα πιο ψηλά!

ΖΗΤΩ ΤΟ 13Ο ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΓΟ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

ΖΗΤΩ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΓΟ