Σκεύη Κουκουμά: Σημαντικές δεσμεύσεις του Σταύρου Μαλά για τις γυναίκες

thumbnail

Χαιρετισμός της ΓΓ της ΠΟΓΟ, βουλευτή του ΑΚΕΛ Σκεύης Κουκουμά στη Συγκέντρωση Γυναικών υπέρ υποψηφιότητας Στ. Μαλά (12.2.2013)

Αγαπητές φίλες, Υποψήφιε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας Σταύρο Μαλά

Η σημερινή συγκέντρωση μας πραγματοποιείται πέντε μέρες πριν από τον πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών. Οι μέρες που περνά ο τόπος μας και ολόκληρη η Ευρώπη δίνουν σε αυτές τις εκλογές, τεράστια σημασία. Ίσως μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Τα ερωτήματα είναι ξεκάθαρα:

Τι θα γίνει στην οικονομία; Θα αφήσουμε την Τρόικα να ισοπεδώσει την κοινωνία, το λαό και τις κατακτήσεις μας;

Πώς θα αξιοποιηθεί το φυσικό αέριο –αυτός ο τεράστιος πλούτος της χώρας μας, που μπορεί να αλλάξει θεαματικά τις ζωές των επόμενων γενιών της Κύπρου; Θα το δώσουμε στο πιάτο να το φαν οι επιχειρηματικοί κολοσσοί, τα μονοπώλια, τα ξένα και ντόπια συμφέροντα; Θα έχουμε λοιπόν και τον επόμενο Φλεβάρη μια κυβέρνηση που θα αντιστέκεται, θα προστατεύει το φυσικό πλούτο της πατρίδας μας και θα τον αξιοποιήσει με διαφάνεια και επιστημονικό σχεδιασμό;

Τι θα γίνει με το κυπριακό; Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να λυθεί δίκαια το κυπριακό; Να απελευθερωθεί και να επανενωθεί τούτος ο τόπος. Να σταματήσει τούτη η μικρή κουκκίδα στο χάρτη που λέγεται Κύπρος να είναι μια από τις πιο στρατιωτικοποιημένες περιοχές του πλανήτη; Να φύγουν τα συρματοπλέγματα και τα στρατεύματα! Ή θα ξεκινήσουμε τις επικίνδυνες περιπέτειες και τα πειράματα με αποτέλεσμα να εδραιωθεί η διχότομηση και να χαρίσουμε οριστικά τη μισή Κύπρο στην Τουρκία;

Τι θα γίνει με το ΝΑΤΟ; Θα κρατήσουμε τον τόπο μας μακριά από τέτοιους στρατιωτικούς οργανισμούς όπως έκαναν όλες οι κυβερνήσεις της Κύπρου μέχρι σήμερα; Ή θα αρχίσουμε να στέλλουμε και δικά μας παιδιά στους πολέμους των Αμερικάνων, να σκοτώνουν και να σκοτώνονται; Δεν ξέχασαν οι μαυροφορεμένες μανάδες της Κύπρου τι σημαίνει ΝΑΤΟ.

Αυτά θα κριθούν την επόμενη και τη μεθεπόμενη Κυριακή.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να δούμε ποια είναι η αντίληψη κάθε υποψήφιου για τη δημοκρατία, την ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, πτυχή των οποίων είναι και η αντίληψη που έχουν για τη γυναίκα, το ρόλο της, τις ικανότητες και τις δυνατότητες της. Ο κύριος Αναστασιάδης –όπως μάθαμε πριν λίγες μέρες- ανακάλυψε ότι «τελικά και οι γυναίκες έχουν μυαλό». Για αυτό ακριβώς το λόγο θα πρέπει να ανησυχεί ο κ. Αναστασιάδης. Διότι οι γυναίκες μπορούν να ξεχωρίσουν ποιος τις υποτιμά και ποιος πιστεύει πραγματικά στην ισοτιμία των φύλων. Οι γυναίκες διαθέτουν μυαλό και για αυτό δεν πρέπει να χαίρεται αλλά να ανησυχεί ο κ. Αναστασιάδης. Οι γυναίκες θέλουν συγκεκριμένες προτάσεις και πολιτικές δεσμεύσεις για να χτυπηθεί η γυναίκεια ανεργία, η ανισομισθία, η βία κατά των γυναικών. Ζητούμε θέσεις και προτάσεις, κοινωνικά μέτρα και υποδομές που να στηρίζουν τη σύγχρονη εργαζόμενη μητέρα. Ζητούμε δραστικές δεσμεύσεις ότι οι γυναίκες θα είναι παρούσες στα πολιτειακά αξιώματα. Για αυτό εμείς σήμερα στηρίζουμε τον Σταύρο Μαλά.

Συναγωνίστριες,

Τα μηνύματα που έρχονται από παντού λένε το ίδιο πράγμα: Η υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά κερδίζει κάθε μέρα και μεγαλύτερο έδαφος! Η απόσταση από τον υποψήφιο της Δεξιάς μειώνεται ολοένα και περισσότερο. Οι προοδευτικοί και οι δημοκράτες Κύπριοι κατανοούν τι σημαίνει να πάρει την εξουσία ο Αναστασιάδης. Ποιος Αναστασιάδης; των ιδιωτικοποιήσεων; Της Τρόικα και της Μέρκελ; Των εργοδοτών και των βιομηχάνων; Ο Αναστασιάδης που μας είπε ψες ότι ενοχλείται από το ύψος του εργατικού κόστους και του κατώτατου μισθού; Τον ενοχλεί δηλαδή το ψωμί των εργαζομένων. Ποιος Αναστασιάδης; Ο Αναστασιάδης του ΝΑΤΟ; Ο δικηγόρος των πραξικοπηματιών; Ο Αναστασιάδης που προχθές έστειλε τον υπασπιστή του Σαμψών να βάλει στεφάνι σε ήρωα πεσόντα της εισβολής; Ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που έχουμε μπροστά μας και συσπειρώνονται γύρω από την υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά.

Με την σημερινή εκδήλωση κάνουμε ξεκάθαρο ότι οι προοδευτικές και δημοκρατικές γυναίκες στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις το Σταύρο Μαλά. Έναν άνθρωπο που η πορεία του στην πολιτική είναι ταυτισμένη με το ήθος και η πορεία του στα κοινά είναι ταυτισμένη με την εργατικότητα και την ανιδιοτελή προσφορά. Έναν άνθρωπο, που την ώρα που οι άλλοι δύο υποψήφιοι ανταλλάσσουν κατηγορίες και λάσπη για βρώμικο χρήμα και ρουσφέτι, για το Σταύρο Μαλά κανένας μα κανένας –ακόμα και οι αντίπαλοι του- δεν έχουν ούτε μια λέξη να πουν για το ήθος και την εντιμότητα του. Οι εναλλακτικές προτάσεις που έχει μέχρι σήμερα καταθέσει ο Σταύρος Μαλάς για την ανεργία, την οικονομία, την υγεία, την παιδεία, το περιβάλλον σκιαγραφούν έναν άνθρωπο μακριά από το λαϊκισμό και ταγμένο να πολεμήσει τα κατεστημένα. Ήδη ο Σταύρος Μαλάς έχει εξαγγείλει σημαντικές δεσμεύσεις που αφορούν τις γυναίκες όπως η δέσμευση του για τουλάχιστον πέντε γυναίκες υπουργούς και η δέσμευση του για την εκπόνηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Βία κατά της Γυναίκας.

Αγαπητές συναγωνίστριες και φίλες,

Αυτή τη μάχη αξίζει να τη δίνουμε μέχρι και την τελευταία μέρα. Μόνο έτσι θα την κερδίσουμε. Και πρέπει να την κερδίσουμε. Για τις γυναίκες της Κύπρου. Για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες. Για το κυπριακό Λαό. Για το μέλλον του τόπου μας.

Συναγωνίστριες και φίλες,

  • Ας ολοκληρώσουμε την προεκλογική εκστρατεία εντείνοντας τη δουλειά μας μέσα τις γυναίκες της Κύπρου. Να τους πούμε για όσα παιχνίδια παίζονται σε βάρος της Κύπρου και των εργαζομένων. Να τους πούμε όσα δε λένε τα κανάλια. Να τους πούμε για τις προτάσεις και την προσωπικότητα του Σταύρου Μαλά.
  • Εμπρός για την νέα εποχή που η γυναίκα θα είναι συνδιαμορφωτής της κυβερνητικής πολιτικής.
  •  Εμπρός για τη νίκη, για τη δημοκρατία, για την ελευθερία και την επανένωση της Κύπρου.
  •  Για όλα αυτά ψηφίζουμε Σταύρο Μαλά