Άννα Νεοφύτου: Βασικά αιτήματα του γυναικείου κινήματος -το δικαίωμα στην εργασία και την οικονομική ανεξαρτησία- πλήττονται καίρια

thumbnail

Χαιρετισμός Άννας Νεοφύτου, Επαρχιακής Γραμματέως ΠΟΓΟ Λευκωσίας-Κερύνειας στην παρουσίαση αποτελεσμάτων της έρευνας της Επιτροπής Νέων Γυναικών | 19.6.2013

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για βαθύτερη κατανόηση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης μέσα από την οπτική των γυναικών, το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ Λευκωσίας-Κερύνειας  ανέθεσε στην  Επιτροπή Νέων Γυναικών  σχετική έρευνα, με τίτλο: «Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ποιότητα ζωής των νέων γυναικών». Η έρευνα αυτή διεξήχθη στα πλαίσια ευρύτερου σχεδίου που περιλαμβάνει διάφορες δράσεις, το οποίο επιχορηγήθηκε από το πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η οικονομική κρίση και η συνοδευόμενη οπισθοδρόμηση στο βιοτικό επίπεδο του λαού και τα δικαιώματα των εργαζομένων δημιουργεί συνθήκες που απειλούν την ποιότητα ζωής των γυναικών, ενώ, οξύνουν την ανισότητα των δύο φύλων, θεωρήσαμε αναγκαίο να πραγματοποιήσουμε μια έρευνα που θα συνοδεύεται με διάφορες ενημερωτικές και άλλες δράσεις, για κατανόηση του βαθμού στον οποίο επηρεάζονται οι νέες γυναίκες λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και ανάπτυξη δραστηριοτήτων για ενημέρωση και συζήτηση για θέματα που τις απασχολούν.

Βασικά αιτήματα του γυναικείου κινήματος όπως το δικαίωμα στην εργασία και την οικονομική ανεξαρτησία πλήττονται καίρια, ενώ, για τις νέες γυναίκες η οικονομική εξάρτηση γίνεται ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού η ανεργία πλήττει σημαντικά τη νέα γενιά. Παράλληλα, η οικονομική εξάρτηση της γυναίκας υπονομεύει περαιτέρω τη θέση της, κάνοντάς την πιο ευάλωτη σε φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και άλλα. Την ίδια ώρα, η συρρίκνωση των εργατικών δικαιωμάτων πλήττει ιδιαίτερα τα χαμηλά αμειβόμενα επαγγέλματα, πολλά από τα οποία είναι γυναικοκρατούμενα, ενώ ο κίνδυνος φτώχειας είναι διαχρονικά μεγαλύτερος για τις γυναίκες. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ο κίνδυνος φτώχειας για τις γυναίκες στην Κύπρο ήταν το 2010 17,2% ενώ για τους άντρες 14,3%. Το κοινωνικό κράτος, που υπήρξε ένα ακόμα διαχρονικό αίτημα των γυναικών, μειώνεται μαζί με τις πρόνοιες για τη φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων. Το αποτέλεσμα είναι η περαιτέρω πίεση για τη νέα γυναίκα που επιθυμεί να δημιουργήσει και να συντηρήσει την οικογένειά της. Τα πιο πάνω είναι μόνο μερικά παραδείγματα, όπου η διάσταση του φύλου διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο στον τρόπο που η νέα γυναίκα βιώνει την οικονομική κρίση.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην επαρχία Λευκωσίας, τόσο στην πόλη και προάστια, όσο και στην υπαίθρο  ανέδειξε ενδιαφέροντα συμπεράσματα τα οποία θα αξιοποιηθούν με διάφορους τρόπους, ξεκινώντας από τη σημερινή παρουσίαση-συζήτηση,  καθώς και με τη διοργάνωση περιφερειακών και τοπικών συζητήσεων με τη συμμετοχή νέων γυναικών.

Να σημειώσουμε ότι μέσα στους στόχους μας είναι η έρευνα να επαναληφθεί ή να πραγματοποιηθεί με διαφορετική μορφή, σε πιο συγκεκριμένα ζητήματα, σε ένα χρόνο περίπου, για να γίνει σύγκριση και να εξαχθούν τα ανάλογα συμπεράσματα.

Πριν δώσω το βήμα για ανάλυση των πορισμάτων να ευχαριστήσω τις συναγωνίστριες μέλη της επιτροπής νέων γυναικών που ανάλαβαν την ευθύνη του σχεδιασμού και υλοποίησης της έρευνας , την ανάλυση και την αξιοποίηση της. Οι συναγωνίστριες-μέλη της επιτροπής είναι: Άντρη Κυπριανού, Άντρεα Νεοφύτου, Θέκλα Κυρίτση, Μαρία Αποστολίδου, και Μαρία Πελεκάνου. Για την ανάλυση των αποτελεσμάτων συνέβαλαν οι Άντρεα Νεοφύτου, κάτοχος πτυχίου πολιτικών επιστημών και ιστορίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διπλωματία από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ και μεταπτυχιακού διπλώματος (σε εξέλιξη) στις Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.  Η Θέκλα Κυρίτση, κάτοχος πτυχίου πολιτικών επιστημών και ιστορίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διεθνή και πολιτική θεωρία από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και υποψήφια διδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με θέμα την ιστορία των γυναικείων κινημάτων στην Κύπρο. Η Μαρία Αποστολίδου, κάτοχος πτυχίου κοινωνικής λειτουργού από το Πανεπιστήμιο Φρέντερικ  και η Άντρια Κυπριανού κάτοχος πτυχίου και μεταπτυχιακού νεοελληνικής φιλολογίας.

Ευχαριστούμε επίσης για την πολύ καλή συνεργασία, τους ερευνητές που συνέβαλαν στη διαμόρφωση των ποσοτικών αποτελεσμάτων, το Γιώργο Θωμά, το Λουκά Αντωνίου και τη Μαρία Ανδρέου. Επίσης ευχαριστούμε θερμά όλες όσες απάντησαν το ερωτηματολόγιο.