Σύνοδος Γενικού Συμβουλίου ΠΟΓΟ για αποτίμηση του 2011 (29.01.2012)

thumbnail

Στην εκτίμηση της δράσης του Γυναικείου Κινήματος της ΠΟΓΟ κατά το 2011, καθώς και στην έγκριση του προγράμματος δραστηριοτήτων του Κινήματος για το 2012 προχώρησε το Γενικό Συμβούλιο της οργάνωσης, που συνήλθε την Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012. Στο επίκεντρο των δράσεων της ΠΟΓΟ όπως και κατά την περσινή χρονιά, έτσι και φέτος παραμένουν τα γυναικεία ζητήματα, καθώς και ο αγώνας του λαού μας για λύση και επανένωση της Κύπρου.

Αναφερόμενη στην δράση του Κινήματος κατά το 2011, η Γενική Γραμματέας της ΠΟΓΟ Σκεύη Κουκουμά υπογράμμισε ότι τα κοινωνικό- οικονομικά και πολιτικά γεγονότα της χρονιάς την κατέστησαν, χωρίς υπερβολή, μια από τις πιο ιδιόμορφες και δύσκολες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών της Κύπρου. Επιγραμματικά σημείωσε την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στις προσπάθειες για λύση του κυπριακού προβλήματος, την τραγωδία στο Μαρί, καθώς και τις συντονισμένες επιθέσεις της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον ΔΗΣΥ κατά της κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ. Όπως υπογράμμισε, παρ’ όλα αυτά, συνεχίστηκε έστω και με δυσκολίες, η προώθηση του προγράμματος διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων γυναίκας και ισοτιμίας των φύλων. Από αυτά, ξεχωρίζουν η βελτίωση της νομοθεσίας για την άδεια μητρότητας και την προστασία των εγκύων εργαζομένων γυναικών, καθώς και τα πρώτα- από το 1974- μέτρα που λήφθηκαν για την στήριξη των εκ μητρογονίας προσφύγων.

Αποτιμώντας τη συνολική δράση του Γυναικείου Κινήματος της ΠΟΓΟ κατά την περσινή χρονιά η Σκεύη Κουκουμά σημείωσε ότι με τις δραστηριότητες που ανέπτυξε το 2011, έχει συμβάλει στην προώθηση θεμάτων που αφορούν τη γυναίκα, τους εργαζόμενους και τον αγώνα για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα δραστηριοτήτων για το 2012 η Κεντρική Οργανωτική Γραμματέας της ΠΟΓΟ, Σκεύη Πασιά, υπογράμμισε τους κύριους στόχους στους οποίους θα δοθεί έμφαση και οι οποίοι, ανάμεσα σε άλλα, αφορούν τον αντικατοχικό αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, την επαναπροσέγγιση και οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων, την άσκηση πίεσης και ευαισθητοποίηση για τα θέματα ισοτιμίας, την ενημέρωση των γυναικών για τα δικαιώματα τους και την αύξηση της συμμετοχής τους στην πολιτική και δημόσια ζωή, καθώς και την ανάδειξη των προβλημάτων των κοινωνικά ευπαθών γυναικών. Επίσης, όπως ανέφερε, το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ κατά το 2012 θα πραγματοποιήσει μεγάλη εκστρατεία κάτω από το σύνθημα «ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ: Λέμε ΟΧΙ στη βία κατά των γυναικών». Σε διεθνές επίπεδο η ΠΟΓΟ θα συνεχίσει την πλούσια δράση που έχει αναπτύξει στα πλαίσια της ΠΔΟΓ, καθώς και στα πλαίσια των διμερών σχέσεων της με γυναικεία κινήματα του εξωτερικού.

Στη συνεδρία του Γενικού Συμβουλίου του Γυναικείου Κινήματος της ΠΟΓΟ παρευρέθηκε και μίλησε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Κολοκασίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στο Κυπριακό μετά και τη συνάντηση στο Greentree του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην Κύπρο και τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για αντιμετώπιση τους. Προς την κατεύθυνση αυτή το ΑΚΕΛ θα καταθέσει στη Βουλή δυο νομοσχέδια για λήψη μέτρων που θα αφορούν τη συνεισφορά του πλούτου.