Σύνοδος ΔΣ της ΠΔΟΓ στην Κύπρο, 3-7 Απριλίου 2013 στα Περβόλια

thumbnail

Ξεκίνησαν οι εργασίες της Συνόδου του Δ.Σ. της ΠΔΟΓ, την οποία φιλοξενεί το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ στην Κύπρο από τις 3 μέχρι τις 7 Απριλίου 2013.

Την Πέμπτη 4 Απριλίου οι γυναίκες εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στις διεργασίες της Συνόδου, μέσω των συνεδριών των Περιφερειακών Γραφείων της ΠΔΟΓ. Τα Περιφερειακά Γραφεία, ένα για κάθε ήπειρο, ασχολούνται με τις εξελίξεις που αφορούν την ήπειρο τους και η κάθε οργάνωση – μέλος προέβη σε ενημέρωση στα αντίστοιχα γραφεία για τη δράση της κατά τη διάρκεια του έτους που πέρασε.

Παράλληλα τα Περιφερειακά Γραφεία θα προτείνουν στην Ολομέλεια της Συνόδου διάφορα ψηφίσματα. Στο Περιφερειακό Γραφείο της Ευρώπης, στο οποίο συμμετέχει και η ΠΟΓΟ, έγινε αρκετή συζήτηση, τόσο για τη δράση της ΠΔΟΓ και του Γραφείου, όσο και για τη δράση της κάθε οργάνωσης ξεχωριστά.

Το απόγευμα της Πέμπτης οι αντιπρόσωποι που παρευρίσκονται στη Σύνοδο συμμετείχαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε έξω από τη Βουλή, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον αγωνιζόμενο Κυπριακό λαό και κυρίως στους εργαζόμενους. Επέδωσαν επίσης ψήφισμα αλληλεγγύης προς τον Κυπριακό λαό στον πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων, κύριο Γιαννάκη Ομήρου.

Την Παρασκευή 5 Απριλίου συνήλθε από το πρωί η Ολομέλεια της Συνόδου του Δ.Σ. της ΠΔΟΓ με διάφορα θέματα προς συζήτηση, όπως είναι τα ζητήματα οργανωτικής λειτουργίας της ΠΔΟΓ, ο προγραμματισμός για τη μελλοντική δράση της ΠΔΟΓ και ενημέρωση για τη δράση της κάθε γυναικείας οργάνωσης ξεχωριστά.

Πιο συγκεκριμένα, όσο αφορά τα οργανωτικά ζητήματα, γίνεται προσπάθεια να συσταθούν δύο γραφεία, Επικοινωνίας και Οικονομικών, τα οποία θα υποβοηθήσουν τη δράση της ΠΔΟΓ. Το Γραφείο Επικοινωνίας θα συσταθεί σε μια προσπάθεια να γίνεται καλύτερη ενημέρωση και προβολή σε όλο τον κόσμο για τη δράση της ΠΔΟΓ, ενώ το Οικονομικό Γραφείο θα ασχολείται με θέματα εξασφάλισης οικονομικών πόρων για στήριξη όσων οργανώσεων για οικονομικούς λόγους δεν μπορούν να παρευρίσκονται σε διάφορες συνόδους.

Όσο αφορά το Πλάνο Δράσης της ΠΔΟΓ επισημάνθηκε ότι το 2015 είναι η επέτειος των 75 χρόνων από την ίδρυση της Ομοσπονδίας και ως εκ τούτου θα προγραμματιστούν διάφορες δραστηριότητες για να τιμήσουν αυτή τη σημαντική επέτειο.

Η Ολομέλεια της Συνόδου ενημερώθηκε επίσης από την κάθε γυναικεία οργάνωση ξεχωριστά για τη δράση της τη χρονιά που πέρασε, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις που επηρέασαν τη χώρα της το περασμένο διάστημα.

Αύριο Σάββατο 6 Απριλίου θα διοργανωθεί Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Γυναίκα και Καπιταλιστική Κρίση» και ακολούθως οι ξένες αντιπρόσωποι θα τύχουν ενημέρωσης από το Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Κύπρο και το Κυπριακό πρόβλημα.