Συνάντηση ΠΟΓΟ – Υπ. Εργασίας για τη Δημογραφική και Οικογενειακή Πολιτική (10.5.2011)

thumbnail

Μέχρι το τέλος Μαΐου, θα κατατεθεί ενώπιον του Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής ένα πενταετές Στρατηγικό Σχέδιο και ταυτόχρονα, θα κατατεθεί ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης διαφόρων πολιτικών που θα στοχεύουν στην υποβοήθηση της αύξησης της γεννητικότητας και στη στήριξη της οικογένειας. Αυτό ανέφερε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, σε αντιπροσωπεία του Γυναικείου Κινήματος της ΠΟΓΟ κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 του Μάη, στο γραφείο της Υπουργού. Η κ. Χαραλάμπους ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τις ενέργειες που το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προωθεί στο πλαίσιο της Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνάντησης, η Υπουργός υπογράμμισε ότι στόχος του Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής είναι η ανάπτυξη, για πρώτη φορά, μιας ολιστικής πολιτικής, η οποία θα υποβοηθά την αύξηση της γεννητικότητας και τη στήριξη της οικογένειας της Κύπρου. Ανέφερε, επίσης, ότι η δημιουργία του Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής, στον οποίο μετέχουν κυβερνητικές υπηρεσίες και οργανωμένα σύνολα, υπήρξε μία από τις δεσμεύσεις του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια που υλοποιείται από το 2009.  Η δημιουργία του Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής ήταν μια αναγκαιότητα, καθώς μέχρι τώρα αποφασίζονταν αποσπασματικές πολιτικές χωρίς να γίνεται αξιολόγηση για την επίδραση αυτής της πολιτικής στα δημογραφικά δεδομένα», επεσήμανε η Υπουργός.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η κ. Χαραλάμπους ενημέρωσε την αντιπροσωπεία, πως μέχρι το τέλος Μαΐου, θα κατατεθεί ενώπιον του Φορέα ένα πενταετές Στρατηγικό Σχέδιο που θα εμπλέκει όλες τις υπηρεσίες με δράσεις ευαισθητοποίησης γύρω από τα θέματα οικογένειας και δημογραφίας και ταυτόχρονα, θα κατατεθεί ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης διαφόρων πολιτικών που θα στοχεύουν στην υποβοήθηση της αύξησης της γεννητικότητας και στη στήριξη της οικογένειας.

Το Στρατηγικό Σχέδιο θα είναι, σύμφωνα με την Υπουργό, το προϊόν της κωδικοποίησης των εισηγήσεων που περιλαμβάνονται σε επιστημονική μελέτη που ετοιμάστηκε από ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων σε θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής, αλλά και των εισηγήσεων που κατατέθηκαν από οργανώσεις-μέλη του φορέα.

«Βασικό θέμα του εγγράφου Στρατηγικής, το οποίο εμείς κρίνουμε ως πολύ σημαντικό, είναι η ανάγκη υπόδειξης προς τα άλλα Υπουργεία πως από τούδε και στο εξής, η παράμετρος της οικογενειακής και δημογραφικής πολιτικής θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στη χάραξη των πολιτικών τους», τόνισε η κ. Χαραλάμπους, υποδεικνύοντας πως στην Κύπρο, ήδη, γίνονται αρκετά που εμπίπτουν αποτελεσματικά στους στόχους της Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής, όπως τα σχέδια και τα μέτρα που υλοποιούνται για συμφιλίωση του οικογενειακού και επαγγελματικού βίου, καθώς και τα σχέδια υποδομών φροντίδας.

Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΠΟΓΟ, Σκεύη Κουκουμά, χαιρέτησε την κωδικοποίηση της Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και τη σοβαρή δουλειά που επιτελείται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την καλύτερη ισορροπία της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

(ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΓΒΑ)
ΚΥΠΕ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ-Κύπρος 10/5/2011 4:55:17 μμ