Συνάντηση ΠΟΓΟ με την Yamila Pita Montes, εκπρόσωπο του Κ.Κ. Κούβας | 12.6.2015

thumbnail

Αντιπροσωπεία του Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ, με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα και Βουλευτή ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, πραγματοποίησε συνάντηση με την επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, κυρία Γιαμίλα Πίτα Μόντες, η οποία συμμετείχε στις εργασίες του 22ου Παγκύπριου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ. Στη συνάντηση παρευρέθηκε επίσης ο Πρέσβης της Κούβας στην Κύπρο, κύριος Άραμις Φουέντε και η Σκεύη Πασιά, Κεντρική Οργανωτική Γραμματέας και Άντρη Κυπριανού, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΓΟ.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η πολύ καλή συνεργασία του Γυναικείου Κινήματος της ΠΟΓΟ και της Ομοσπονδίας Γυναικών Κούβας, στα πλαίσια της συμμετοχής τους στην Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών, η οποία προγραμματίζει το επόμενο διάστημα επετειακή εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της, καθώς και το τακτικό της συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί το 2016.

Η κυρία Μόντες έκανε μια σύντομη ενημέρωση για τη θέση των γυναικών στην Κούβα, τόσο όσο αφορά τη συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή, όσο και στην εργασία και την οικογένεια. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 49% των μελών του Κοινοβουλίου στην Κούβα είναι γυναίκες, ενώ στις 10 από τις 15 επαρχίες της Κούβας οι πρόεδροι είναι επίσης γυναίκες. Παράλληλα, όσο αφορά τη συμμετοχή τους στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας, είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι επικεφαλής του Κόμματος στις επαρχίες είναι γυναίκες.

Παρά τις δυσκολίες που τυχόν να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην Κούβα, οι κοινωνικές παροχές που προσφέρει η Κυβέρνηση είναι αξιοσημείωτες: 100% κάλυψη του μισθού από την κυβέρνηση για άδεια μητρότητας, πλήρης επιδότηση για φροντίδα ηλικιωμένων, δωρεάν κλινικές μητρότητας και κέντρα φροντίδας για έγκυες με προβλήματα υγείας κ.ά.

Η Σκεύη Κουκουμά ενημέρωσε την κυρία Μόντες για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο και τον τρόπο με τον οποίο η ζωή των γυναικών και των οικογενειών έχει επηρεαστεί από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση Αναστασιάδη. Η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ανέφερε, ήταν και παραμένει ακόμη πολύ χαμηλή, ενώ όσο αφορά τις κοινωνικές παροχές σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αυτές μειώνονται συνεχώς, με τις γυναίκες να αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο, είτε εκποίησης περιουσιών, είτε επιφόρτισης της φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων, αφού οι δωρεάν υπηρεσίες παροχής φροντίδας μειώνονται συνεχώς. Οι περικοπές στην υγεία και την παιδεία επηρεάζουν επίσης σε μεγάλο βαθμό τις γυναίκες, οι οποίες βλέπουν τα δικαιώματα τους να χάνονται στο βωμό της διάσωσης των τραπεζών.

Η Γενική Γραμματέας της ΠΟΓΟ διαβεβαίωσε την κυρία Μόντες ότι η στήριξη του Κινήματος προς το λαό της Κούβας είναι δεδομένη, κάτι που απέδειξε έμπρακτα με την εκστρατεία που πραγματοποίησε λίγα χρόνια πριν για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών ηρώων.

Η κυρία Μόντες, καθώς και ο πρέσβης της Κούβας, κύριος Φουέντε, ευχαρίστησαν το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ για την στήριξη στους αγώνες του κουβανικού λαού και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους με το λαό της Κύπρου που αγωνίζεται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος.