Συνάντηση ΠΟΓΟ με Αρχηγό Αστυνομίας | 7.4.2015

thumbnail

Το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αρχηγό Αστυνομίας, κύριο Ζαχαρία Χρυσοστόμου, με σκοπό τη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, σχετικά με ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία εφαρμογής της νομοθεσίας για την ενδοοικογενειακή βία, την πορνεία, την εμπορία προσώπων και τον αποχωρισμό παιδιών από γονείς που κρατούνται προς απέλαση.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και σε αυτή συμμετείχαν εκ μέρους της ΠΟΓΟ η Γενική Γραμματέας και Βουλευτής ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, η Κεντρική Οργανωτική Γραμματέας, Σκεύη Πασιά και το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, Άντρη Κυπριανού. Ταυτόχρονα παρόντες στη συνάντηση ήταν οι επικεφαλής των γραφείων και υπηρεσιών του Αρχηγείου που ασχολούνται με τα προς συζήτηση θέματα.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας ανέφερε ότι από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του επέδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης ανηλίκων, καθώς και στα θέματα εμπορίας προσώπων, λόγω και της προσωπικής του εμπλοκής με τα θέματα αυτά στο παρελθόν. Ανέφερε ότι πρόσφατα το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων ενισχύθηκε με επιπλέον τέσσερις ανακριτές, τονίζοντας παράλληλα ότι γίνεται σημαντική δουλειά και σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση και επιμόρφωση των μελών του αστυνομικού σώματος για το χειρισμό περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Αναφορά έγινε επίσης στο γεγονός ότι η συμμετοχή γυναικών στο σώμα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 25%, πολύ ψηλό επίπεδο σε σχέση με το ανάλογο ποσοστό σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η Γενική Γραμματέας της ΠΟΓΟ ευχαρίστησε τον Αρχηγό Αστυνομίας για τη διευθέτηση της συνάντησης και χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι ο ίδιος επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία σε ότι αφορά τη βία και την εμπορία προσώπων. Πολύ θετική εξέλιξη χαρακτήρισε και την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο αστυνομικό σώμα.

Επιπρόσθετα η κυρία Κουκουμά ανέφερε στον κύριο Χρυσοστόμου ότι στην ΠΟΓΟ, αλλά και στο Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας που λειτουργεί η ΠΟΓΟ, το οποίο προσφέρει στήριξη και καθοδήγηση και σε θύματα βίας, φθάνει σημαντικός αριθμός παραπόνων για τον τρόπο χειρισμού των καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία από μέρους μελών του αστυνομικού σώματος. Θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη ευαισθητοποίηση στον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα θύματα, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα περιστατικά βίας στην οικογένεια αυξάνονται συνεχώς, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης, συνέχισε η κυρία Κουκουμά. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η εκπαίδευση και επιμόρφωση των αστυνομικών σε θέματα χειρισμού περιστατικών βίας και είναι με λύπη που παρατηρείται ότι σε αρκετές περιπτώσεις, θύματα ή μάρτυρες βίας δεν τυγχάνουν σωστού χειρισμού σε ότι αφορά την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας αλλά και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Οι επικεφαλής των αρμόδιων γραφείων και υπηρεσιών ενημέρωσαν στη συνέχεια σχετικά με τα ζητήματα που το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ έθεσε προς συζήτηση. Αρχικά, σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των αστυνομικών για χειρισμό καταγγελιών βίας εναντίον γυναικών, έγινε αναφορά ότι υπάρχουν τρία προγράμματα εκπαίδευσης, στα οποία υπάρχουν ενταγμένες θεματικές για τη Βία στην Οικογένεια, καθώς και διάφορα εβδομαδιαία και τριήμερα προγράμματα σχετικά με την κακοποίηση ανηλίκων.

Σε ό,τι αφορά το μέτρο του «συνεργάτη» που χρησιμοποιεί η Αστυνομία για παγίδευση κυκλωμάτων μαστροπείας, αναφέρθηκε στη συνάντηση ότι, ενώ δεν είναι καθόλου περήφανη η Αστυνομία που χρησιμοποιεί αυτό το μέτρο, στην πραγματικότητα είναι νομικά κατοχυρωμένη και είναι το μοναδικό μέτρο, το οποίο της παρέχει η κυπριακή νομοθεσία, για να είναι δυνατό να αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας στο δικαστήριο ότι διεξάγεται μαστροπεία ή εμπορία προσώπων.

Ένα άλλο ζήτημα, για το οποίο ζήτησε ενημέρωση το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ, ήταν οι περιπτώσεις όπου παιδιά αποχωρίζονται από τους γονείς τους, όταν οι τελευταίοι συλλαμβάνονται και κρατούνται προς απέλαση σε αστυνομικούς σταθμούς ή στη Μενόγεια, κάτι που καταπατά τα δικαιώματα των παιδιών. Αναφέρθηκε στη συνάντηση ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει πλέον και αυτή τη στιγμή κρατούνται μόνο εννέα πατέρες στη Μενόγεια, παρόλο που υπάρχουν διατάγματα σύλληψης και απέλασης και μητέρων. Στον τομέα αυτό υπάρχει σημαντική στήριξη και από το γραφείο Επιτρόπου Διοίκησης και από τον Ερυθρό Σταυρό.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε τονίζοντας ότι το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα θέματα αυτά, αφού είναι εξαιρετικά σημαντικός ο ρόλος της Αστυνομίας στη διαδικασία καταγγελίας και διαλεύκανσης τέτοιων υποθέσεων.