Συνάντηση Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ, ΣΥΚΕΣΟ και ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ AIDS

thumbnail

 

Πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Γυναικείου Κινήματος της ΠΟΓΟ, συνάντηση αντιπροσωπείας του κινήματος, του ΣΥΚΕΣΟ και  μελών της Κίνησης Συμπαράστασης για το AIDS. Στόχος της συνάντησης ήταν η ενημέρωση της ΠΟΓΟ και του ΣΙΚΕΣΟ, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS και η εξεύρεση καναλιών συνεργασίας,  ιδιαίτερα όσον αφορά την ενημέρωση του κόσμου για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ιατρικής αγωγής των οροθετικών ατόμων, αλλά ειδικότερα την προφύλαξη, προστασία από τον ιό και την πρόληψη.

Κατά τη συνάντηση έγινε παρουσίαση του έργου της Κίνησης Συμπαράστασης για το AIDS, όπου μέσα από την συζήτηση αναδύθηκαν τα πολλαπλά και ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα οροθετικά άτομα στην Κύπρο, λόγω κυρίως της αδυναμίας του κράτους να στηρίξει τόσο τα ίδια τα άτομα, όσο και τις υπηρεσίες που ασχολούνται με τα θέματα αυτά, αλλά και λόγω της προκατάληψης του κόσμου που εξακολουθεί ακόμη να στρέφεται κατά των οροθετικών ατόμων, κυρίως λόγω άγνοιας του κοινού και μη σωστής πληροφόρησης του για το θέμα.

Όπως αναφέρθηκε, ενώ η τάση είναι αυξητική των νέων περιστατικών μετάδοσης του ιού, την ίδια στιγμή παρατηρείται ότι ως χώρα υστερούμε σημαντικά σε δράσεις και υπηρεσίες, μέσα από ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο που να αφορά τόσο την πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση  του AIDS, σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες και τονίστηκε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσει η διάθεση οικονομικών πόρων για ένα υλοποιήσιμο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο θα αντιμετωπίζει σφαιρικά τα προβλήματα σε σχέση με το AIDS και τον HIV.

Η Γ.Γ της ΠΟΓΟ Σκεύη Κουκουμά, βεβαίωσε ότι η στήριξη της   ΠΟΓΟ προς τον αγώνα της Κίνησης Συμπαράστασης για το AIDS είναι δεδομένη και ξεκαθάρισε ότι θεωρεί πολύ σημαντική την αξιοποίηση, από πλευράς Κυβέρνησης, φαρμάκων τελευταίας τεχνολογίας τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά.

Σύμφωνα με τον κ. Χρίστο Κρασίδη, γραμματέα της Κίνησης, τα φάρμακα αυτά, επονομαζόμενα PREP και PEP χορηγούνται σε άλλες χώρες με πολύ καλά αποτελέσματα. Το PREP είναι φαρμακευτική αγωγή η οποία λαμβάνεται πριν την σεξουαλική επαφή ως πρόληψη και το PEP λαμβάνεται μετά την σεξουαλική επαφή, εντός 72 ωρών, για ένα μήνα.

Συνεχίζοντας ιεράρχησε ως σημαντικότατη ανάγκη την παροχή ενός μόνιμου χώρου με σωστή στελέχωση επί μονίμου βάσεως, που να αποτελείται από Κοινωνικό Λειτουργό και Ψυχολόγο. Χώρος ο οποίος να λειτουργεί ως check point, για παροχή σωστής ενημέρωσης, πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση με απόλυτη προστασία των προσωπικών δεδομένων των εξεταζόμενων.

Ανάμεσα στις ανάγκες που υπάρχουν τονίστηκε και η περαιτέρω στελέχωση της ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Κλινικής με λοιμωξιολόγο, λόγων των αυξανόμενων περιστατικών.

Εκτενής αναφορά έγινε και στην οικονομική στήριξη των οροθετικών. Όπως αναφέρθηκε το επίδομα των 300 ευρώ που λαμβάνουν τα οροθετικά άτομα, θα πρέπει να αυξηθεί αφού επαναξιολογηθεί με βάση τις πραγματικές ανάγκες οροθετικών ατόμων.

Τέλος η κα Κουκουμά αφού ευχαρίστησε τα μέλη της κίνησης για την ενημέρωση, τόνισε ότι κάθε άνθρωπος δικαιούται να ζει με αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του να γίνονται σεβαστά.  Τα οροθετικά άτομα, όπως ανέφερε, παραμένουν ισότιμα μέλη της κοινωνίας και πρέπει να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα θέματα εργασίας, στέγασης, εκπαίδευσης, δικαιοσύνης, κοινωνικής πρόνοιας, ιδιωτικής ζωής, και πεποιθήσεων.

Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι η ΠΟΓΟ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα όλων των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, ειδικότερα το δικαίωμα σε έγκαιρη, κατάλληλη και ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας, περίθαλψη, φαρμακευτική αγωγή καθώς και πλήρη ενημέρωση για την υγεία και την αυστηρή τήρηση του ιατρικού απορρήτου.