Συνάντηση της ΠΟΓΟ με την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού (18.7.2012)

thumbnail

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, έχει την ευημερία του παιδιού όχι μόνο ως καταστατικό του στόχο, αλλά όπως αναδείχθηκε μέσα από την 60χρονη και πλέον πορεία του, ως καθημερινή κορυφαία προτεραιότητα.

Για αυτό ακριβώς το λόγο, αντιπροσωπεία της ΠΟΓΟ είχε συνάντηση με την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κα Λήδα Κουρσουμπά στην οποίαν έγινε ενημέρωση για τις δράσεις του Κινήματος σε σχέση με την υλοποίηση της παγκόσμιας Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η αντιπροσωπεία της ΠΟΓΟ αποτελείτο από τη Σκεύη Κουκουμά, Γ.Γ. της ΠΟΓΟ, τη Σκεύη Πασιά, Κ.Ο.Γ και τη Μαρία Αποστολίδου, Λειτουργό του Συμβουλευτικού Κέντρου Στήριξης της Οικογένειας-ΣΥΚΕΣΟ της ΠΟΓΟ.

Στα πλαίσια της ενημέρωσης έγινε αναφορά στην εκστρατεία της ΠΟΓΟ με τίτλο «Οι γυναίκες στον αγώνα κατά της φτώχειας» που περιλάμβανε την έκδοση των θέσεων της ΠΟΓΟ για το θέμα αλλά και την έκδοση του Οδηγού Κοινωνικής Πολιτικής που αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για καθοδήγηση πολίτη στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του.

Συγκεκριμένη αναφορά έγινε για την εκστρατεία με τίτλο «ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ»: Ενάντια στη «Σεξουαλική Κακοποίηση ανηλίκων» που περιλάμβανε διάφορες δράσεις μεταξύ αυτών την διοργάνωση ημερίδων σε επαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για το θέμα, το διαγωνισμό και την έκθεση αφίσας και την έκδοση των πορισμάτων με τα αποτελέσματα των συζητήσεων και όλων των συμμετοχών στο διαγωνισμό Αφίσας τα οποία επιδόθηκαν στην κα Κουρσουμπά. Αναφέρθηκε επίσης ότι η εκστρατεία συνεχίζεται και ήδη οργανώνονται Εκθέσεις  Αφίσας σε όλες τις πόλεις.

Αναφορά έγινε επίσης στην Εκστρατεία της ΠΟΓΟ «ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ»: ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ , που πραγματοποιείται τώρα και επιδόθηκαν στην Επίτροπο διάφορες εκδόσεις της ΠΟΓΟ που αφορούν την Βία κατά των γυναικών, τη σωματεμπορία και τα τριμηνιαία ενημερωτικά έντυπα που κυκλοφορεί η ΠΟΓΟ.

Η κα Κουρσουμπά  συνεχάρη την ΠΟΓΟ για τη δράση της αναφέροντας ότι συμμετείχε και η ίδια σε διάφορες δραστηριότητες του Κινήματος. Αναφέρθηκε επίσης στην 3η και 4η Περιοδική Έκθεση της Κύπρου που συζητήθηκε στις αρχές Ιουνίου στην Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ και τις Παρατηρήσεις της Επιτροπής για την κατάσταση των παιδιών στην Κύπρο. Ενημέρωσε επίσης για την εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τερματισμό της Σεξουαλικής Βίας ενάντια στα παιδιά με τίτλο «Ένα στα Πέντε» καθώς και για τη γενικότερη δράση  που αναπτύσσει το Γραφείο της Επιτρόπου.

Εκ μέρους της ΠΟΓΟ, η Σκεύη Κουκουμά εξέφρασε την ετοιμότητα του Κινήματος για περαιτέρω συνεργασία και ανάπτυξη δράσεων που θα συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για το σεβασμό στη παιδική ηλικία αλλά και για συντονισμό και ενημέρωση για τη προώθηση θεμάτων που χρήζουν νομοθετικής ρύθμισης όπως είναι η επικύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και Σεξουαλική Κακοποίηση καθώς και η ανάγκη για διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της Βίας ενάντια στα Παιδιά.