Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011 στην Αθήνα, Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ) με σύνθημα «Οι Γυναίκες της Ευρώπης απαντάμε στην καπιταλιστική κρίση με τον οργανωμένο αγώνα μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια». Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ εκπροσώπησαν στη συνάντηση η Σκεύη Κουκουμά, Γ.Γ. της ΠΟΓΟ, Αντιπρόεδρος της ΠΔΟΓ και Βουλευτής ΑΚΕΛ και η Άντρη Κυπριανού, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΓΟ. Στη συνάντηση, της οποίας το συντονισμό ανέλαβε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, πέραν της Κύπρου εκπροσωπήθηκαν προοδευτικές γυναικείες οργανώσεις από την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ουγγαρία και τη Ρωσία.
Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η διοργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου της ΠΔΟΓ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, μεταξύ 8 και 12 Απριλίου 2012. Το σύνθημα του Συνεδρίου θα είναι «Γυναίκες όλου του κόσμου, για οικοδόμηση δίκαιης ειρήνης, με δικαιώματα, ισότητα, ανάπτυξη». Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγιναν παρεμβάσεις και αναφορές από τις εκπροσώπους της κάθε οργάνωσης, τόσο όσο αφορά την πραγματοποίηση του Συνεδρίου, όσο και για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στις χώρες τους. Από τις τοποθετήσεις αυτές φάνηκε ότι το ζήτημα της ανεργίας, της ανασφάλιστης εργασίας, της μείωσης κοινωνικών παροχών και των διακρίσεων στο χώρο της εργασίας και της κοινωνίας ευρύτερα είναι τα κύρια θέματα που προβληματίζουν και ταλαιπωρούν τις γυναίκες σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η Γ.Γ. της ΠΟΓΟ, Σ. Κουκουμά, στη δική της τοποθέτηση ανέφερε ότι παρά τα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, η διακυβέρνηση Χριστόφια, κατάφερε μέσα σε τρία χρόνια να λάβει σημαντικά μέτρα για τα θέματα γυναίκας: αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός σε επαγγέλματα με υψηλή γυναικεία απασχόληση. Εκσυγχρονίστηκε θεαματικά ο νόμος για την προστασία της μητρότητας και την πάταξη των απολύσεων εγκύων. Δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά για να καταπολεμηθεί η ανεργία των γυναικών και η ανισομισθία. Επιπρόσθετα είχαμε μέτρα όπως η καθιέρωση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία καθώς επίσης και η επιχορήγηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να λειτουργήσει προγράμματα φροντίδας, βρεφών παιδιών και ηλικιωμένων. Τέλος εκπονήθηκε για πρώτη φορά Εθνική Στρατηγική για αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια ενώ στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης για ένα δημόσιο και δημοκρατικό σχολείο, η ισοτιμία των φύλων αποτέλεσε προτεραιότητα κατά την αναθεώρηση των σχολικών προγραμμάτων. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η συμμετοχή των γυναικών στο Εργατικό Δυναμικό της Κύπρου είναι μειωμένη σε σχέση με αυτή των ανδρών, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι αυξημένο, όπως επίσης και το ποσοστό των γυναικών στη μερική απασχόληση. Διαχρονικά και σε όλες τις στατιστικές για την ανεργία, τη φτώχεια, την εργασιακή ανέλιξη κλπ, οι γυναίκες συστηματικά βρίσκονταν σε δυσμενέστερη θέση, όμως σε συνθήκες κρίσης η κατάσταση γίνεται δραματική. Η Γ.Γ. της ΠΟΓΟ καταλήγοντας, τόνισε ότι η ανθρωπότητα περνά μια από τις πιο δύσκολες και σύνθετες στιγμές στην ιστορία της. Έχουμε να κάνουμε με έναν κόσμο βαθιών ανισοτήτων και αδικιών, πολέμων και συγκρούσεων. Το όλο σκηνικό αναδεικνύει ένα ιστορικό σταυροδρόμι, όπου εκδηλώνονται δύο δρόμοι: από τη μια εμφανίζονται μεγάλοι κίνδυνοι για την ειρήνη, την κυριαρχία, τη δημοκρατία, τα δικαιώματα των λαών και των εργαζομένων και, από την άλλη, τεράστιες δυνατότητες για αγώνα και προώθηση της χειραφέτησης των εργαζομένων και των λαών, για την υπόθεση της ειρήνης και της κοινωνικής προόδου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης οργανωτικά θέματα σχετικά με την ΠΔΟΓ και το Παγκόσμιο Συνέδριο τον Απρίλη του 2012, ενώ εγκρίθηκαν από τις παρευρισκόμενες διάφορα ψηφίσματα, ανάμεσα στα οποία και ψήφισμα Αλληλεγγύης στον Κυπριακό Λαό. Σε αυτό αναφέρεται ότι οι γυναίκες των ευρωπαϊκών οργανώσεων της ΠΔΟΓ υποστηρίζουν τον Κυπριακό λαό στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ενώ ταυτόχρονα καταδικάζονται οι πρόσφατες απειλές της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποστηρίζεται το δικαίωμα της Κυπριακής Κυβέρνησης για αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου, όπως προγραμματίζεται με τις εξορύξεις φυσικού αερίου.
Στη Διακήρυξη που εγκρίθηκε στο τέλος της Συνάντησης, οι Ευρωπαϊκές Οργανώσεις Γυναικών της ΠΔΟΓ τονίζουν ότι προϋπόθεση για την πλήρη ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, κυρίως στα πλαίσια της καπιταλιστικής κρίσης που βιώνουμε, είναι η μαζικότητα και μεγαλύτερη οργάνωση γύρω από το παγκόσμιο προοδευτικό κίνημα, το οποίο παλεύει ενάντια σε όσους αντιστρατεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, εξυπηρετώντας έτσι τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του ιμπεριαλισμού.