ΠΟΓΟ: Ο σεξισμός αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό του ΔΗΣΥ

thumbnail

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ κ. Πρόδρομος Προδρόμου, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τον αρχικό αποκλεισμό της Αννίτας Δημητρίου από το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στη Λάρνακα, σχολίασε ότι «έχουμε εκλογές, όχι καλλιστεία». Αυτή η κατάφωρα σεξιστική δήλωση του εκπροσώπου του ΔΗΣΥ δεν αποτελεί εσωκομματικό θέμα. Έρχεται να προστεθεί στις …μνημειώδεις ατάκες του Προέδρου Αναστασιάδη ότι τελικά «και οι γυναίκες σκέφτονται» και ότι σε όλα τα προβλήματα «πάντα εμπλέκεται μια γυναίκα». Αποκαλύπτεται για ακόμα μια φορά η αντίληψη που επικρατεί στο ΔΗΣΥ όχι μόνο για τις γυναίκες στελέχη του ΔΗΣΥ, αλλά γενικότερα για το γυναικείο φύλο. Η δήλωση αυτή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για μια συγκεκριμένη γυναίκα, αλλά για όλες τις γυναίκες της Κύπρου, για ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία. Υπενθυμίζουμε, ωστόσο, ότι αυτά δεν είναι παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Ο ΔΗΣΥ και η κυβέρνηση του δεν βρήκαν παρά μόνο μία γυναίκα για να διορίσουν στο υπουργικό συμβούλιο και αυτό μετά από κοινωνική κατακραυγή.

Ο ΔΗΣΥ και η κυβέρνησή του ακολουθούν μια κοινωνικοοικονομική πολιτική που συνθλίβει διπλά τις εργαζόμενες γυναίκες και καταργεί τις κοινωνικές υποδομές που στηρίζουν τη σύγχρονη γυναίκα στους πολλαπλούς της ρόλους.

Ο ΔΗΣΥ και η κυβέρνηση του βαθμολογούνται με απροβίβαστο στην πολιτική για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, για την προάσπιση της υγείας των γυναικών, για την προώθηση της ισοτιμίας των φύλων στην εκπαίδευση και στα ΜΜΕ, για την κατοχύρωση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων της γυναίκας.

Ο ΔΗΣΥ, τέλος, είναι το κόμμα που διαθέτει στα κοινοβουλευτικά του έδρανα αποδεδειγμένα ακραίους σεξιστές, τους οποίους επιβραβεύει θέτοντας τους ξανά στα ψηφοδέλτια του.

Τεκμαίρεται λοιπόν ότι ο σεξισμός και η υποτίμηση των γυναικών δεν αποτελούν συμπεριφορά μεμονωμένων στελεχών του ΔΗΣΥ, ούτε περιορίζονται στις ατυχείς εκφράσεις και χαριτωμένα «αστεία» του Πρόεδρου Αναστασιάδη. Ο σεξισμός αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό του ΔΗΣΥ, ενός βαθύτατα συντηρητικού κόμματος που στην πράξη αντιστρατεύεται την υπόθεση της ισοτιμίας των φύλων και το ρόλο που δικαιούνται οι γυναίκες στην κοινωνία. Τεκμαίρεται επίσης, ότι οι –ούτως ή άλλως αναποτελεσματικές- πρακτικές των ποσοστώσεων υπέρ των γυναικών που εφαρμόζει ο ΔΗΣΥ (εκτός βέβαια στις περιπτώσεις που ενοχλείται ο Πρόεδρος του κόμματος) αποτελούν κοροϊδία και προπέτασμα καπνού για να κρύβει το συντηρητισμό και το σεξισμό του. Ο ΔΗΣΥ καμώνεται το σύγχρονο κόμμα, αλλά οι αντιλήψεις του για τη γυναίκα, και όχι μόνο, ανήκουν σε περασμένες εποχές.