ΠΟΓΟ: Οι προεδρικές εκλογές του Φλεβάρη 2013 θα καθορίσουν το μέλλον του τόπου μας

thumbnail

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, εκφράζει την ικανοποίηση του και χαιρετίζει τη μεγαλειώδη συγκέντρωση γυναικών προς  υποστήριξη της υποψηφιότητας Σταύρου Μαλά, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Συνεδριακό Κέντρο. Η μαζική παρουσία γυναικών από όλο το φάσμα της κυπριακής κοινωνίας σφράγισε την ανοδική πορεία της υποψηφιότητας Μαλά και την προοπτική της νίκης, της εκλογής και της νέας εποχής που ανατέλλει για τον τόπο μας.

Απέναντι στο Σταύρο Μαλά βρίσκεται ο υποψήφιος της συντηρητικής δεξιάς του τόπου, ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος με όσα έπραξε μόνο τις τελευταίες δέκα μέρες αποδεικνύει ποιες πολιτικές και ποιες αντιλήψεις εκπροσωπεί. Στο τελευταίο ντιμπέιτ ανέφερε ότι ενοχλείται από το ύψος του εργατικού κόστους και του κατώτατου μισθού. Τον ενοχλεί δηλαδή το ψωμί των εργαζομένων. Τι άλλο παρά να μειώσει τους μισθούς -και μάλιστα και τον κατώτατο μισθό- θα πράξει κάποιος που εκφράζει τέτοιες θέσεις; Την περασμένη Κυριακή έστειλε  εκπρόσωπο του να καταθέσει στεφάνι σε ήρωα πεσόντα της εισβολής, τον υπασπιστή του οκταήμερου Σαμψών κατά το πραξικόπημα. Αλήθεια, είναι παρελθοντολογία να καταγγέλλουμε ενώπιον του λαού μας αυτή την πρόκληση; Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης ανακάλυψε πριν λίγες μέρες ότι «και οι γυναίκες σκέφτονται». Την απάντηση για αυτό την πήρε από την μαζική παρουσία των γυναικών στο Συνεδριακό Κέντρο και θα την πάρει ξανά στις 17 και 24 του μήνα.

Από την άλλη, ο Σταύρος Μαλάς δεσμεύθηκε ενώπιον των γυναικών και ολόκληρης της κυπριακής κοινωνίας για τον ισότιμο ρόλο που πρέπει να έχουν -και στη δική του διακυβέρνηση θα έχουν- οι γυναίκες του τόπου. Ήδη από πολύ νωρίς είχε δεσμευτεί για τη συμμετοχή τουλάχιστο πέντε γυναικών στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Περαιτέρω, ο Σταύρος Μαλάς δεσμεύεται για αναβάθμιση των προγραμμάτων αναχαίτισης της γυναικείας ανεργίας και της ανισομισθίας με εφαρμογή της αρχής της ίσης αμοιβής για ίσης αξίας εργασία. Δεσμεύεται επίσης να θωρακίσει τα δικαιώματα της γονικής άδειας και της άδειας μητρότητας, να προστατέψει τις έγκυες γυναίκες από παράνομες απολύσεις. Να εκπονήσει μαζί με τις γυναικείες οργανώσεις του τόπου ένα νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και να επισπεύσει την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για τον Καρκίνο με τρεις σημαντικές προτεραιότητες: Να τερματιστεί η αναμονή για το τεστ Παπανικολάου. Να δημιουργηθεί το Κέντρο Μαστού. Να προωθηθεί πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου ώστε να εμβολιαστούν όλα τα κορίτσια της Κύπρου με το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχηλού (αρχικά με κάλυψη μέρους του κόστους από το κράτος και μόλις το επιτρέψουν τα δημόσια οικονομικά, δωρεάν). Ο Σταύρος Μαλάς δεσμεύεται για ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο που να συνεχίζει να δίνει έμφαση στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας με τις αξίες της ισοτιμίας και του αλληλοσεβασμού των φύλων.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ καλεί τις γυναίκες της Κύπρου να δώσουν δυναμικό παρόν στις κάλπες στις 17 και στις 24 του Φλεβάρη και να καθορίσουν το μέλλον του τόπου μας. Να στηρίξουν το Σταύρο Μαλά και τις προγραμματικές του θέσεις. Για τις γυναίκες και την ισοτιμία των φύλων. Για τους εργαζόμενους και το βιοτικό τους επίπεδο. Για την Κύπρο, για την Ιστορία και το μέλλον της.

14.02.2013