ΠΟΓΟ: «Η κυβέρνηση να εξεύρει άμεσα λύσεις και να σταθεί στο πλευρό της γυναίκας της αγροτιάς.»

thumbnail

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ

Προκειμένου να υπενθυμίζει κάθε χρόνο τη συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή και την κοινωνία, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), έχει καθιερώσει την 15η Οκτωβρίου, σαν ημέρα κατά την οποία τιμώνται και αναδεικνύονται οι αγώνες που δίνει καθημερινά, η γυναίκα της υπαίθρου. Δίνει ταυτόχρονα την ευκαιρία να έρθει στο προσκήνιο ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η αγρότισσα στην αγροτική παραγωγή και την αγροτική κοινωνία γενικότερα, ενώ αναδεικνύει τα προβλήματα, αλλά και τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει γενικά η γυναίκα της υπαίθρου σήμερα.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ με την ευκαιρία χαιρετίζει όλες τις αγρότισσες του τόπου μας και γενικά τις γυναίκες της υπαίθρου ελληνοκύπριες, τουρκοκύπριες, μετανάστριες, που καθημερινά δίνουν τη μάχη της επιβίωσης. Η ΠΟΓΟ τιμά διαχρονικά την αγρότισσα, προβάλλοντας την πρωτοπόρα προσπάθειά της, να τα βγάλει πέρα με τους πολλαπλούς της ρόλους, σε συνάρτηση με όλες τις ευθύνες που προκύπτουν και από τον τομέα της γεωργίας, αλλά και την ζωή στην ύπαιθρο γενικότερα. Ενός τομέα που φέρει και τη δική της αθέατη αλλά βαρυσήμαντη και μοναδική προσφορά.

Η Παγκόσμια Ημέρας της Αγρότισσας, φέτος τιμάται σε ένα δραματικά μεταβαλλόμενο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον. Με την πανδημία COVID 19, οι παλιές ισορροπίες έχουν χαθεί. Η παγκόσμια κοινότητα προσπαθεί να βρει νέες ισορροπίες. Ο αγροτικός τομέας, έχει κτυπηθεί αλύπητα ακόμη μία φορά, συμπαρασύροντας τον αγροτικό κόσμο σε πραγματικά αδιέξοδα επιβίωσης.  

Στον τόπο μας η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας, βρίσκει την αγρότισσα σε μια από τις δυσκολότερες εποχές των τελευταίων χρόνων. Η καθημερινότητα της, είναι πλέον διαφορετική, ακόμη πιο σκληρή, ενώ μέρα με τη μέρα βλέπει το εισόδημα της οικογένειας της να συρρικνώνεται με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται περαιτέρω η ήδη υποβαθμισμένη κοινωνική της θέση. Από τη μια σηκώνει μεγάλο βάρος από τις  δουλειές του χωραφιού που συνοδεύονται με όλα τα βάρη των οικονομικών και άλλων επιπτώσεων.  Από την άλλη η αγρότισσα είναι αυτή που θα σηκώσει και τα βάρη της οικογένειας, χωρίς τις απαραίτητες υποστηρικτικές δομές που θα την διευκολύνουν.

Παρά τη σημαντική της προσφορά, η αγρότισσα έχει στην διάθεσή της τις λιγότερες διευκολύνσεις. Η κυβέρνηση και γενικά η πολιτεία την ξεχνά. Στο όνομα της λιτότητας μειώνονται συνεχώς ή υπολειτουργούν υποστηρικτικές δομές φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων. Στερείται ή της παρέχονται υποβαθμισμένες παροχές που αφορούν τις υπηρεσίες υγείας και ιατροφαρμακευτικής βοήθειας, δυσκολεύεται αφάνταστα με την εκπαίδευση των παιδιών της και γενικά δεν τυγχάνει στήριξης, ούτε ως εργαζόμενη, ούτε ως προσωπικότητα, αλλά ούτε και απέναντι στην αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων, όπως αυτή που αφορά ενδοοικογενειακή βία φαινόμενο που έχει αποδεδειγμένα αυξηθεί και με την πανδημία του κορονωϊού.      

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, καλεί την κυβέρνηση να εξεύρει άμεσα λύσεις και να σταθεί στο πλευρό της γυναίκας της αγροτιάς. Οφείλει παρά την πανδημία και την οικονομική κρίση, να αναλάβει δράση και να αναπτύξει πολιτικές για βελτίωση του επιπέδου ζωής και αλλαγής της θέσης της αγρότισσας στην κοινωνία.

Τονίζει εμφαντικά ότι οι επανειλημμένες δεσμεύσεις και εξαγγελίες της κυβέρνησης θα πρέπει να γίνουν πράξη, προτού η κατάσταση της αγροτικής οικογένειας καταστεί μη αναστρέψιμη με ανυπολόγιστες συνέπειες  για το σύνολο της οικονομίας και το λαό μας.

Υπογραμμίζει τέλος το γεγονός ότι ως κοινωνία της Κύπρου οφείλουμε στην αγρότισσα πολύ περισσότερα από μια μέρα τον χρόνο. Ως Γυναικείο Κίνημα θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ώστε να αντιμετωπιστούν τα πολλαπλά  προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγρότισσα, πιέζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις, τους οργανωμένους φορείς και κέντρα όπου χαράζονται οι αγροτικές πολιτικές, να υλοποιούν μέτρα και να δημιουργούνται υποδομές που θα διευκολύνουν τη ζωή της και θα την αντιμετωπίζουν ισότιμα, δίνοντας της τη θέση που της αξίζει.

Λευκωσία, 15 Οκτωβρίου 2020