Ανακοίνωση Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ για την Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Φτώχειας
Η 17η Οκτωβρίου έχει οριστεί, το 1993, από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Φτώχειας. 27 χρόνια μετά, η φτώχεια, η χειρότερη μορφή βίας και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυξάνεται. Οι προσπάθειες για μείωση της έχουν αποτύχει παταγωδώς με τον αριθμό τον ανθρώπων που βρίσκονται υπό τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού να είναι σήμερα κατά πολύ μεγαλύτερος.
Συγκεκριμένα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 25% του πληθυσμού, δηλαδή 117 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στον κίνδυνο της φτώχειας. Στην Κύπρο, με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2019, το 22,3% ή 194,000 άτομα ζούσαν στο όριο της φτώχειας, εκ των οποίων οι 128, 000 βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας δηλαδή με ετήσιο εισόδημα κάτω από 9729 ευρώ. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που ακολουθεί η ΕΕ αλλά και η κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη έχουν οδηγήσει στη φτωχοποίηση μεγάλων ομάδων πληθυσμού, ενώ η πανδημία φαίνεται να οξύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, με την ανεργία στον τόπο μας να καταγράφει άνοδο.
Περισσότερες πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωπες με τη φτώχεια έχουν οι γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ενάντια στη Φτώχεια, που κάνει λόγο για «εκθήλυνση της φτώχειας», λόγω της έμφυλης λειτουργίας της αγοράς εργασίας, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας. Το χάσμα αμοιβών και συντάξεων ανάμεσα στα φύλα, οι επισφαλείς εργασιακές θέσεις, η ανεργία που κτυπά περισσότερο τις γυναίκες και οι περιορισμένες κρατικές δαπάνες είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που καθιστούν τη φτώχεια γένους θηλυκού. Σημειώνεται πως η γυναικεία φτώχεια έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς εξαιτίας της κρίσης του COVID 19 χάθηκαν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας σε επαγγέλματα που απασχολούνται γυναίκες, ενώ οι μισθοί των γυναικών έχουν μειωθεί περισσότερο σε σχέση με τους μισθούς των αντρών.
Η φιλελευθεροποίηση των ωραρίων και ο ταυτόχρονος διαμελισμός των θέσεων εργασίας, σε επαγγέλματα που απασχολούνται κυρίως γυναίκες, οι απλήρωτες ώρες εργασίας, ο κίνδυνος απολύσεων ή μη προσλήψεων λόγω εγκυμοσύνης αποτελούν φαινόμενα τα οποία ολοένα και αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Την ίδια στιγμή, η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους αναγκάζει τις γυναίκες να αναλάβουν οι ίδιες ακόμη περισσότερα βάρη, γεγονός που οδηγεί πολλές εκτός εργασίας, αφηνοντας τες αντιμέτωπες στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού περιθωρίου.
Για το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ είναι ξεκάθαρο πως μόνο μέσα από τη βελτίωση των αμοιβών, των συντάξεων, των συνθηκών εργασίας, της οικογενειακής και κοινωνικής πολιτικής μπορεί να αντιμετωπιστεί η φτώχεια. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ένα ανθρωποκεντρικό και δίκαιο κράτος πρόνοιας, το οποίο θα φροντίζει για ποιοτικές θέσεις εργασίας για όσους μπορούν να εργαστούν ενώ θα στηρίζει όσους δεν μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, με ουσιαστικά προγράμματα και όχι με εφήμερες επιδοματικές πολιτικές.
Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ και με αυτή την ευκαιρία, τονίζει ότι ο αγώνας ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό, είναι μάχη πολιτική. Είναι η μάχη για ριζική ανακατανομή του πλούτου για τη δημιουργία μιας νέας, δίκαιης, ειρηνικής, δημοκρατικής και αλληλέγγυας κοινωνίας. Σ’ αυτή τη μάχη και σε αυτό τον αγώνα η ΠΟΓΟ είναι και θα εξακολουθήσει να είναι παρούσα.
Λευκωσία, 17 Οκτωβρίου 2020