Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους
Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε το 1987 ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους», από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση και τη παράνομη διακίνησή των ναρκωτικών. 31 χρόνια μετά την καθιέρωση της υπενθυμίζουμε ότι η χρήση τόσο των παράνομων όσο και των νόμιμων ουσιών, εξακολουθούν ν’ αποτελούν και στον τόπο μας μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.
Οι εξαρτησιογόνες ουσίες και τα ναρκωτικά αποτελούν μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας. Μια μάστιγα που παίρνει ολοένα και πιο ανησυχητικές διαστάσεις και έχει εξαπλωθεί ταχύτατα τα τελευταία χρόνια αφού τα αίτια του φαινομένου πηγάζουν από την ίδια τη φύση της σύγχρονης καπιταλιστικής κοινωνίας.
Ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι το εμπόριο ναρκωτικών, μαζί με την πορνεία και το εμπόριο όπλων, αποφέρει αμύθητα κέρδη. Το «κέρδος» είναι ακόμα μεγαλύτερο όταν έχουν τη νεολαία θολωμένη, παραδομένη και συμβιβασμένη στη σημερινή βαρβαρότητα, αφού η οργή, η αγανάκτηση, η όποια αγωνιστική διάθεση για συλλογική διεκδίκηση και δράση, εξοστρακίζονται από το «ναρκωμένο» μυαλό.
Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, υπενθυμίζει ότι ο αγώνας για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, αλλά κυρίως για την καταπολέμηση των γενεσιουργών αιτιών, είναι μία συνεχής διαδικασία, που η κυπριακή Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να έχει στις προτεραιότητες της ανεξαρτήτως τιμήματος. Την ίδια στιγμή το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, εκφράζει την ανησυχία του για την εξάπλωση της εξάρτησης και στις γυναίκες και τα κορίτσια.
Στοιχεία καταδεικνύουν ότι:
• Η χρήση ουσιών έχει αυξηθεί κατά πολύ στις γυναίκες και τα κορίτσια. Αποτελούν πλέον το 1/3 των χρηστών παγκοσμίως, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, με τα επίπεδα χρήσης να είναι μεγαλύτερα μεταξύ των γυναικών στις χώρες υψηλού εισοδήματος.
• Μόλις το 1/5 των συμμετεχόντων σε προγράμματα απεξάρτησης είναι γυναίκες.
• Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να τους συνταγογραφηθούν φάρμακα με ναρκωτική δράση ή κατά του άγχους, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες για κατάχρηση αυτών των ουσιών.
• Έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των γυναικών που συλλαμβάνονται για εγκλήματα σχετιζόμενα με τα ναρκωτικά.
• Περισσότερο από το ¼ του πληθυσμού ηλικίας 15-64 ετών στην ΕΕ έχουν κάνει χρήση παράνομων ουσιών τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ενώ η κάνναβη είναι η πιο διαδεδομένη ουσία χρήσης.
• 6,3 εκατομμύρια γυναίκες είναι εξαρτημένες από αμφεταμίνες, 4,7 εκατομμύρια από απιοειδή και 2,1 από κοκαΐνη. Παγκοσμίως, ο αριθμός των γυναικών που κάνουν χρήση αυξάνει, τόσο στις νεώτερες ηλικίες, όσο και στον πληθυσμό των φυλακών. Από τις έγκλειστες γυναίκες, ποσοστό 30%-60% παγκοσμίως κάνει χρήση ουσιών, ενώ κάποιες χώρες αναφέρουν αύξηση των θανάτων γυναικών από υπερβολική δόση.
Η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση εφόσον το πρόβλημα με τα ναρκωτικά διογκώνεται, με το φαινόμενο να εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς στους νέους και στις γυναίκες.
Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ θεωρεί ότι οι γυναίκες χρήστριες στιγματίζονται περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες, συχνά εξοστρακίζονται από τις οικογένειες και τις κοινότητές τους, μπορεί να υφίστανται βία από τους συντρόφους ή άλλα μέλη του στενού τους περιβάλλοντος και να εξωθούνται στην πορνεία προκειμένου να συντηρήσουν τον εθισμό τους ή τον εθισμό του συντρόφου τους. H μόλυνση από τον ιό HIV και οι ψυχιατρικές διαταραχές εμφανίζουν μεγαλύτερη επικράτηση μεταξύ των χρηστριών. Ιδιαίτερα για τις κρατούμενες, ο αποχωρισμός από τις κοινότητές τους, τα σπίτια και τις οικογένειές τους, είναι επιζήμιος και αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και διαταραχών άγχους.
Η ΠΟΓΟ, αντιλαμβανόμενη τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας αλλά και παγκόσμια λόγω της οικονομικής κρίσης, υπογραμμίζει ότι οι προσπάθειες για πάταξη του φαινομένου αλλά και οι δράσεις για πρόληψη και αντιμετώπιση των Ναρκωτικών δεν πρέπει να μειωθούν.
Εμφαντικά τονίζει ότι η τοξικομανία είναι πρόβλημα κοινωνικό και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Προτείνει στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής και ειδικότερα στους άξονες της πρόληψης και της θεραπείας των παράνομων ουσιών και του αλκοόλ, θα πρέπει να ενταχθεί πιο εξειδικευμένα το θέμα της γυναίκας χρήστη.
Επαναβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να συμμετέχει μαζί με άλλους φορείς στον αγώνα καταπολέμησης του αρνητικού αυτού φαινομένου στον τόπο μας.
Εμμένει στη βασική θέση του, ότι εξακολουθεί ν’ αποτελεί ανάγκη η συγκρότηση ενός κοινωνικού μετώπου ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών. Η συγκρότηση του μετώπου πρέπει να στοχεύει στην εμπλοκή ολόκληρης της κοινωνίας και των θεσμών της προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης μέτρων κύρια προληπτικού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση αυτής της κοινωνικής μάστιγας.
Καλεί τις γυναίκες σε συνέχιση και εντατικοποίηση της πάλης κατά των ναρκωτικών και των αιτιών που γεννούν, συντηρούν και διογκώνουν την τοξικομανία, δίδοντας έμφαση στην πρόληψη που δεν είναι απλά η ενημέρωση σχετικά με τις εξαρτήσεις, τις ουσίες και τις αρνητικές επιπτώσεις στο άτομο και την κοινωνία, αλλά πάλη για:
• Διαμόρφωση εσωτερικών ατομικών και κοινωνικών αντιστάσεων μέσα από ένα άλλο τρόπο ζωής, κόντρα στον ατομισμό, το συμβιβασμό, την παθητική στάση που καλλιεργείται.
• Ενεργητική στάση για τη ζωή μέσα από τη γνώση της αντικειμενικής κοινωνικής πραγματικότητας.
Πάλη για προγράμματα πρόληψης στις γυναίκες που αφορούν:
• Την αξιοποίηση του ελευθέρου χρόνου του νέου και της νέας, με ενίσχυση του μαζικού αθλητισμού και πολιτισμού.
• Το ρόλο του διαδικτύου, που τείνει να αντικαταστήσει τις διαπροσωπικές σχέσεις
• Τη στήριξη των ανέργων γυναικών
• Τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών και παιδιών, των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας
• Τις εκδιδόμενες γυναίκες και τις γυναίκες στις φυλακές
• Προγράμματα που στοχεύουν στην πλήρη απεξάρτηση και την ισότιμη κοινωνική επανένταξη, με εξειδίκευση στις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών.
Μαζί να παλέψουμε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά, παλεύοντας συγχρόνως για μια δημιουργική ζωή με δικαιώματα στην εργασία και τη μητρότητα.
Μαζί να παλέψουμε ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση, ενάντια στην εξάρτηση και την υποταγή, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Μέσα από αυτό το δρόμο θα είναι αποτελεσματικός και ο αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά.
26 Ιουνίου 2018